Rukomet

Džomba: "U Španjolskoj ne očekujem ništa spektakularno"

Damir Žbulj • srijeda, 19.12.2012.
Džomba: "U Španjolskoj ne očekujem ništa spektakularno"
Foto: Kristijan Komarica

Mirza Džomba legenda je hrvatskog rukometa, ali i jedno od najboljih desnih krila svih vremena. S Hrvatskom je postao svjetski je prvak, olimpijski pobjednik, a EHF Ligu prvaka osvojio je s Ciudad Realom, današnjim madridskim Atleticom. Džomba se za službenu stranicu elitnog europskog rukometnog natjecanja osvrnuo na dosadašnji dio sezone, na aktualnu situaciju u Croatia osiguranje Zagrebu, ali je bacio pogled i prema Madridu, Španjolskoj i nadolazećoj svjetskoj rukometnoj smotri...

Puno je prašine podiglo izostavljanje Ivana Balića s popisa putnika na nadolazeće Svjetsko prvenstvo, a kako bi to sve moglo izgledati u Španjolskoj u siječnju iduće godine, za nešto manje od mjesec dana ponudio je Mirza Džomba u razgovoru za službenu stranicu EHF Lige prvaka: "Vidjet ćemo kako će izgledati konačni popis. Niti jedna reprezentacija nije bez problema, ima i puno ozljeda. Puno ovisi tko će sastaviti najspremniju , najzdraviju ekipu," iznio je Džomba svoja predviđanja.

Francuzi su također u brigama, nema braće Gille, pitanje je u kakvom je stanju Fernandez, neće to više biti isto niti kod njih. Ne očekujem ništa spektakularno, jer je pitanje tko će sve biti u mogućnosti zaigrati u Španjolskoj." Dodao je Džomba i koga smatra za favorita nadolazećeg natjecanja:

S Duvnjakom bi Zagrebaši bili 30 posto snažniji

Veliki dio karijere Mirze Džombe obilježilo je i igranje u hrvatskom prvaku, u dresu Croatia osiguranje Zagreba. Osvrnuo se i na njihov rezultat u ovosezonskoj Ligi prvaka, nakon što je sastavljena jedna nova, mlada i perspektivna ekipa: "S obzirom na uložena sredstva, dobili su puno za uzvrat. Izgledaju jako dobro. Prije pet mjeseci nitko nije niti čuo za ove igrače, a sada vidi da će neki od njih biti u vrhu europskog rukometa. Što se tiče poraza, moraju ostati realni, objektivni. Čak je i Atletico izgubio neke utakmice, ne smije se to trenutno uzeti kao veliki problem. Činjenica kako su s Füchseom u dvije utakmice ravnopravno igrali 120 minuta puno govori. Mislim da je ovo odličan start s obzirom na trenutnu financijsku situaciju."

"Spominje se i eventualni povratak Domagoja Duvnjaka, mislim da bi tada bili još za 30 posto snažniji. Poanta priče je da ovoj ekipi CO Zagreba treba jedno veliko pojačanje kako bi se priključila najboljim europskim ekipama," zaključio u razgovoru za ehfcl.com Mirza Džomba.

"Španjolci kao domaćini su po meni sigurno jedni od glavnih favorita za naslov. No, dobar rad u mlađim kategorijama ponovno bi se mogao isplatiti Dancima ili Šveđanima, ali ponavljam, sve zavisi s kakvim će se snagama pojaviti."

Dio svoje bogate rukometne karijere Džomba je proveo i u mađarskom Vespremu, a kraj je dočekao u poljskom Kielceu. Oba kluba ove sezone su pravo osvježenje u Ligi prvaka: "Veszprem je napravio odličan posao. Nalaze se na vrhu skupine s Kielom i Atleticom, što dovoljno govori o njihovim ambicijama. Tamo se dobro radi već 20 godina, tako da niti ovaj rezultat nije neko veliko iznenađenje. imaju sjajnu ekipu, ali još druga polovica sezone pred nama."

"Kielce je klub s vizijom, mislim da su 'bomba' koja je spremna za eksploziju, kao Kobenhavn prošle sezone. Investirali su, kupili su prave igrače i neće me iznenaditi ako se pojave u Kölnu na završnom turniru Lige prvaka. Iako, natjecanje u grupi i knockout faza naravno nisu isti," poručio je.

Džomba smatra kako je to odlična stvar za europski rukomet: "Mislim da je odlično za samo natjecanje što su se pojavili novi klubovi. Bit će puno zanimljivije na proljeće. Tu su i dalje Kiel i Barcelona, Atletico se bori s nedaćama, vidi se njihov mali pad, pogotovo jer imaju problema s golmanima i obranom, ali još uvijek nije vrijeme za konačnu ocjenu."

Za kraj razgovora Džomba je pojasnio zašto još uvijek nije aktivnije angažiran u rukometu, a nakon svršetka aktivne igračke karijere: "Trenutno sam u Rijeci, posvećen sam obitelji, uživam u životu. Mislim da još uvijek nije pravo vrijeme. Želim se angažirati gdje bih mogao biti od konkretne pomoći. Ne želim biti tamo gdje neću imati utjecaja."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.12.2012. u 12:00
    S Duleom bi Zagreb stvarno bio jači za 30 posto, ali bez Jose Gobca, Matića, Goluže, Babića, Jovića, Matulića bi Zagreb bio 150% jači i prošao bi u drugi krug Lige prvaka bez problema :)
    Obrisan korisnik