Košarka

Tabak: "Ovo je jedno od najtežih gostovanja za bilo koju momčad, presudila je dobra obrana"

Ivor Krapac • petak, 18.01.2013.
Tabak: "Ovo je jedno od najtežih gostovanja za bilo koju momčad, presudila je dobra obrana"
Foto: EPA

Otkako je prešao iz poljskog Trefl Sopota u Caju Laboral, Žan Tabak već je zaboravio kako to izgleda kada njegova momčad izgubi utakmicu. Caja je u petak došla do 16. pobjede zaredom, a poslije uspjeha kod Fenerbahče Ülkera u Istanbulu, 42-godišnji Splićanin na klupi kluba iz Vitorije imao je i poneku zamjerku na nastup svojih igrača. No, naravno, najvažnija je bila pobjeda u gostima...

Poziv za buđenje koji su dobili prije nepuna dva mjeseca, s -37 kod Žalgirisa u Kaunasu potkraj studenog, očito je jako dobro razbudio igrače Caje Laboral. Taj poraz dogodio se u prvoj utakmici nakon što je Žan Tabak na klupi naslijedio Duška Ivanovića, a u međuvremenu Caja samo pobjeđuje, s novim uspjehom u ogledu s Fenerbahče Ülkerom u Istanbulu (97:75).

Kako je njegova momčad slavila bez puno komplikacija, Tabak je imao razloga biti zadovoljan. "Vrlo je važno dobiti Fenerbahče Ülker na njihovom terenu", opisao je hrvatski trener na Cajinoj klupi, a prenosi službena web stranica Eurolige: "Ovo je jedno od najtežih gostovanja za bilo koju momčad, a glavni razlog naše pobjede bila je obrana. Ne bih rekao da smo sve taktičke stvari obavili dobro, ali obranom smo usmjerili utakmicu u našu korist."

"Radili smo male stvari bolje nego Fenerbahče Ülker", dodao je Tabak: "Još jedna važna stvar je što smo dobrom obranom uspjeli izboriti pobjedu protiv jedne od napadački najefikasnijih momčadi u Topu 16".

Nemanja Bjelica, koji je ubilježio 16 poena u redovima pobjednika, također je istaknuo vrijednost ovog rezultata: "Utakmica je bila vrlo bitna jer smo željeli zadržati naš ritam u Topu 16. Počeli smo dobro, ali oni su brzo uhvatili priključak."

"Čvrsta obrana koju smo odigrali krajem druge četvrtine bila je glavni razlog što smo dobili", dodao je 24-godišnji Srbin u dresu Caje, ističući da sličnim putem trebaju i dalje.

Simone Pianigiani, koji je pod sve većim pritiskom na Fenerovoj klupi, ispričao se navijačima zbog onoga što je pokazala njegova momčad, a potom je probao pojasniti ovakav rasplet. "Ne možemo prihvatiti ovakvu igru. Sreli smo se s dobrim euroligaškim suparnikom, promašili nekoliko šuteva, a nakon što su oni zabili nekoliko puta u nizu i gurnuli nas u zaostatak od šest, sedam ili osam poena, potpuno smo prestali igrati. To je nevjerojatno."

"Slično je bilo u posljednjoj četvrtini protiv Maccabija, a to je prvi put u životu da sam vidio takvo što", nastavio je Talijan: "Nije da u momčadi imam loše dečke, stvar je u samopouzdanju. U prvih 15 minuta igrali smo na pravi način, jedini problem bili su promašeni otvoreni šutevi, a nakon toga, posljednje minute druge četvrtine jednostavno su 'ubile' utakmicu."

"To je nevjerojatno, a definitivno je i neprihvatljivo", zaključio je Pianigiani.

Euroliga, skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Bešiktaš59:73Barcelona
Himki88:67Maccabi Tel Aviv
Fenerbahçe75:97Baskonia
Olympiakos72:74Montepaschi Siena
1Barcelona 131+165
2Olympiakos 95+35
3Maccabi Tel Aviv 86+93
4Baskonia 86+48
5Himki 77+82
6Montepaschi Siena 77-21
7Fenerbahçe 212-191
8Bešiktaš 212-211

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.01.2013. u 16:32
    Bravo žane, daj otkaz tu i povedi hrvatsku do trona u sloveniji! Ali nisi toliko lud,nažalost!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.01.2013. u 12:33
    Tabak me oduševija,nisan se nada ni u snu da će ostvarivati ovakve rezultate,čestitan Jozo!
    Obrisan korisnik
  • rajon rondo19.01.2013. u 10:00
    sto bi danijel lutz dao da je na jozinom mjestu ???
    rajon rondo
  • Obrisan korisnik19.01.2013. u 00:53
    Zahvaljujem gospodinu Tabaku, otkad je sjeo na njihovu klupu samo kružim Caju na kladionici :D
    Obrisan korisnik