Košarka

Montepaschijev preokret u posljednjoj minuti, Olympiakos propustio "zapakiranu" pobjedu

Ivor Krapac • petak, 18.01.2013.
Montepaschijev preokret u posljednjoj minuti, Olympiakos propustio "zapakiranu" pobjedu
Foto: EPA

Montepaschi iz Siene pridružio se Caji Laboral na vrhu skupine F drugog kruga Eurolige. Talijanska momčad je u četvrtom kolu Topa 16 bila uspješna na gostovanju kod Olympiakosa u Pireju, gurajući aktualne europske prvake u neugodnu poziciju, na dvije pobjede zaostatka za četvrtim mjestom...

U utakmici sa završnicom u kojoj je djelovalo da Olympiakosu pobjeda može pobjeći samo nizom grešaka, momčad iz Pireja nekako je ispustila naizgled sigurno i pretrpjela domaći poraz od Montepaschija iz Siene. Gosti iz Italije slavili su sa 74:72, a sve najvažnije poene u završnici ubacio je Bobby Brown, koji je, podsjetimo, u pretprošlom kolu Fenerbahče Ülkeru utrpao 41, poravnavajući euroligaški rekord za jednu utakmicu.

Ovog petka Brown je zabio "samo" 22, a posljednjih pet osiguralo je Montepaschijevu pobjedu. Amerikanac je prvo s tri pogođena slobodna bacanja donio gostima poravnanje na 72:72, nakon što je Pero Antić ušao u blagi kontakt i faulirao ga na isforsiranom šutu za tricu, koji bi teško ušao. Bilo je to 19 sekundi do kraja, s dovoljno vremena da Olympiakos izvede smisleni napad. No, iako za to nije bilo razloga, domaći su požurili, a nakon promašaja Kylea Hinesa iz reketa, Brown je povukao u tranziciji i položio za 74:72 za Montepaschi.

Poslije time-outa, domaći su do kraja uspjeli uputiti još jedan šut, Acie Law pucao je tricu za pobjedu, ali nije ušla.

Prije toga, činilo se da je Olympiakos pred pobjedom nakon što je Vassilis Spanoulis s pet uzastopnih poena odveo domaće do 72:67 45 sekundi do kraja. Nakon što je Tomas Ress smanjio na 72:69, Law je 22 sekundi prije posljednje sirene imao priliku vratiti grčku momčad na pet razlike, ali njegov promašaj pod košem otvorio je vrata da Brown svojim poenima odvede Montepaschi do preokreta.

Sve što se zbivalo u prve tri četvrtine obećavalo je da će ovo biti napeto do kraja. Olympiakos je najveću prednost imao kod osam razlike potkraj prve dionice, dok gosti ni u jednom trenutku nisu vodili s više od +4. Četvrta četvrtina donijela je nekoliko izmjena u vodstvu, a domaći nisu uspjeli prelomiti utakmicu nakon što su otišli do 67:63 tri minute do kraja, ali ni kod 72:67 45 sekundi prije posljednje sirene.

Uz Bobbyja Browna, koji je ubilježio i šest asistencija, dvoznamenkasti broj poena su u pobjedničkoj momčadi imali Daniel Hackett (11) i Tomas Ress (10). Vassilis Spanoulis ubilježio je 13 poena i pet asistencija, a Kyle Hines 13 poena i devet skokova za Olympiakos.

Nakon ovog rezultata, na ljestvici se stvorio razmak od barem dvije pobjede između vodećeg kvarteta na ljestvici i njihove pratnje. Caja Laboral, Montepaschi, Himki i Barcelona trenutno su na pozicijama koje vode u četvrtfinale, a Olympiakos, Maccabi, Bešiktaš i Fenerbahče Ülker ispod crte. No, do kraja Topa 16 ostao je dug put, igrat će se još 10 kola.

Euroliga, skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Bešiktaš59:73Barcelona
Himki88:67Maccabi Tel Aviv
Fenerbahçe75:97Baskonia
Olympiakos72:74Montepaschi Siena
1Barcelona 131+165
2Olympiakos 95+35
3Maccabi Tel Aviv 86+93
4Baskonia 86+48
5Himki 77+82
6Montepaschi Siena 77-21
7Fenerbahçe 212-191
8Bešiktaš 212-211

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.01.2013. u 08:16
    ako ikad u novinarstvu treba upotrebiti riječ "nevjerojatno" onda je to ovdje trebalo učiniti nekoliko puta..
    Obrisan korisnik