Nogomet

1. HMNL vratila se natjecanju: Nacional prvi, a Split zadnji i nakon 12. kola

Ivan Dominik • ponedjeljak, 28.01.2013.
1. HMNL vratila se natjecanju: Nacional prvi, a Split zadnji i nakon 12. kola

Prva hrvatska malonogometna liga nastavila je, tjedan dana nakon planiranog, s odigravanjem svojih utakmica, a shodno tomu odigrano je i zaključeno cijelo 12. kolo 1. HMNL. Premda se diglo mnogo "prašine" u posljednje vrijeme oko futsala, najavljenog bojkota zbog maćehinskog odnosa HNS-a prema futsalu te je nakratko taj sport i u medijima s margine dospio na naslovnice, ipak se sve zasad smirilo, prvenstvo je nastavljeno, HNS je zasad "čist", a futsal se ekspresno vratio tamo gdje mnogi misle da mu je i mjesto - na marginu.

Nakon što je odigrana fantastična jesenska polusezona u 1. HMNL, u kojoj je naslov prvaka prvog dijela natjecanja uzeo zagrebački Nacional, mnogo se stvari u međuvremenu između završetka jesenskog dijela natjecanja i početka proljetnog - promijenilo, a opet ostalo isto. Blago rečeno...

Iako je vrlo zanimljiv bio i prijelazni rok te "rošade" u klubovima, trgovina između klubova, kao i odlasci nekih igrača u inozemstvo te slaganje kadrova za nastavak sezone, ono što je obilježilo zimu u futsalskoj javnosti i zajednici bio je - bojkot. Bojkot natjecanja 1. HMNL uslijedio je nakon što je ljudima u futsalu po tko zna koji puta "prekipjelo" zbog maćehinskog odnosa HNS-a prema futsalu, koji već godinama pokazuje klubovima i futsalu kao sportu da su "amaterski", "neprofitni" i "mali", kao da je to njihova greška, a ne greška Saveza.

Slika 1 od 1.
Foto: Duje Bonačić

Futsalski klubovi, njih 11, odnosno svi prvoligaši osim Osijeka - koji, uzgred rečeno, nije podržao bojkot "jer se to ne isplati" i zbog financijskih gubitaka za koje predsjednik Kluba Ivica Vasilj odgovara Gradu - ušli su u bojkot u tjednu kada su trebali započeti s natjecanjem u drugom dijelu sezone, dakle uoči 12. kola. Međutim, "posvađali" su se s HNS-om oko TV prava koja im Savez nije potpisao ili nije htio potpisati, kako bi klubovi ponovno realizirali prijenose sa Sportskom televizijom, pa su uslijedili pregovori.

Međutim, na njima ništa nije doneseno, argumentirano niti potpisano, a malonogometaši su postigli "usmeni dogovor", odnosno obećanje od HNS-a, kako će stvari krenuti na bolje, kako će zajedno raditi na boljitku futsala i kako će HNS pomoći malonogometašima koji se već dulje vrijeme nalaze u financijski nepovoljnoj situaciji. Na tim su pregovorima sudjelovali, izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović i tajnik Vlado Iveta, dok nije bilo najavljenog predsjednika HNS-a Davora Šukera, a sa strane futsala su bili Milan Martulaš, predsjednik MNK Alumnusa i Plenuma klubova 1. HMNL te predstavnici klubova Ivica Đolo (Nacional), Tiho Bralo (Solin Staro Češko) i Srećko Telar (Petrinjčica).

Malonogometaši su se okupili oko akcije "Za bolji futsal" koju već dulje vrijeme vode renomirani stručnjaci hrvatskog futsala, Mićo Martić, svjetski priznati strateg te najbolji hrvatski stručnjak za futsal - izbornik finske reprezentacije i trener Alumnusa, i Matija Đulvat, bivši hrvatski reprezentativac, četvrti s EP-a 2012. u Zagrebu i igrač Alumnusa. Oni su zajedno s Martulašem i predstavnicima klubova zahtijevali prenošenje TV prava za futsal na Udrugu 1. HMNL koja bi trebala dobiti i autonomiju unutar HNS-a te upravljati futsalom umjesto dosadašnje Komisije za futsal Borisa Durlena.

Slika 2 od 2.
Foto: Vedran Tolić

No, nakon sastanka s HNS-om koji je rezultirao obećanjima i prema riječima malonogometaša konkretnijim potezima, Plenum je, čini se, dogovorio suradnju s HNS-om pa je bojkot prekinut. Samim time futsal je opet vraćen "na marginu" u sportskim i mainstream medijima, a futsalom se nakon početka natjecanja opet bave samo "specijalizirani" portali, lokalni i mjesni listovi te neki malobrojni entuzijasti i fanatici...

Nedugo nakon toga dogodile su se još neke nelogičnosti: Mićo Martić, jedan od vođa ljudi koji žele promjene i boljitak u futsalu te svjetski uglednik u futsalu, maknut je s liste instruktora za trenere futsala, kako prenosi specijalizirani portal za praćenje futsala, crofutsal.com. Na njegovu smjenu reagirali su i neki renomirani treneri futsala u Hrvatskoj, poput Hrvoja Kekeza koji je HNS-u poslao i priopćenje prosvjeda zbog te odluke, međutim, HNS se po tom pitanju (još) nije oglasio, a njegova internetska stranica o problemima futsala i turbulencijama u tom sportu imala je ravno jednu vijest (!?).

No, bilo kako bilo, sezona u 1. HMNL - unatoč mnogim nepoznanicama, zasad još uvijek lošem marketingu i PR-u malonogometaša, koji je ipak još uvijek u povojima, "usmenim dogovorima", očekivanju budućnosti, marginalizaciji u medijima koji su očito zaboravili da se 12. kola ipak igra i obećanjima HNS-a - nastavljena je. A već u prvom kolu proljetnog dijela natjecanja viđene su mnoge uzbudljive i fantastične utakmice, mnoštvo lijepih poteza i pogodaka te lijepog futsala.

I nakon 12. kola - Nacional prvi, Split zadnji, samo Murter i Petrinjčica slavili u gostima

Nakon domaće pobjede protiv Solina Staro Češko, za službenu je stranicu svog kluba utakmicu prokomentirao i kapetan Nacionala, Kujtim Morina, koji je izjavio: "Ova pobjeda je dokaz naše kvalitete u širini igračkog kadra jer smo odigrali odličnu utakmicu bez čak trojice igrača: Koraba, Baneka i Ugarkovića. Dobar start je uvijek dobar poticaj za nastavak lige. Danas smo zasluženo slavili, dominirali tijekom cijelog susreta i uspjeli probiti bunker gostiju".

Nastavak hrvatskog prvenstva u futsalu počelo je u petak 25. siječnja trima utakmicama u Zagrebu, Osijeku i Novom Marofu. Jesenski prvak i dosad vodeći Nacional ugostio je u Fusio centru na zagrebačkom Velesajmu momčad Solina u najjačem i najzanimljivijem susretu kola. Nacional je u susret krenuo bez tri važna igrača, Koraba Morine i Mislava Baneka, koji nisu mogli igrati zbog kartona, te Gorana Ugarkovića koji je bio bolestan (temperatura). No, čak ni to nije zasmetalo domaćim Zagrepčanima, koji su poveli već u 13. minuti, očito nesretnoj za Solinjane, u kojoj je efektnim pogotkom petom Nacional u vodstvo doveo Dario Šestić.

Njegovim se pogotkom, unatoč mnogo boljoj igri Nacionala, no bez većeg učinka, otišlo na odmor, a nastavak su ipak bolje otvorili gosti, koji su izjednačili već nakon šest minuta igre. Pojačanje Solina iz aktualnog prvaka Splita, Ivan Radan, poentirao je za 1:1 u Zagrebu te je utakmicu praktički vratio na početak. Međutim, Nacional odgovara vrlo brzo i pogocima Bojana Kubovića u razmaku od samo dvije minute bježi Solinjanima na 3:1. To primorava goste na igru s golmanom-igračem, a to se ipak isplatilo domaćoj momčadi, koja na prazna vrata postavlja konačnih 4:1 egzekucijom Dina Kovača dvije minute prije kraja.


Druga zagrebačka momčad koja je svoju utakmicu odigrala u petak, Alumnus Milana Martulaša, poražena je u Novom Marofu od istoimenog domaćina. Premda je Alumnus poveo već u četvrtoj minuti golom Vlatka Brnića, Novomarofčani su poravnali u posljednjim sekundama prvog dijela preko svog najboljeg igrača, Igora Martana, a rezultatom 1:1 otišlo se i na odmor. U drugom su dijelu pak proradili napadači domaćina pa su vrlo brzo Tomislav Turković i Samir Krasniqi doveli svoju ekipu u osjetnije vodstvo od 3:1.

Alumnus se vratio pogotkom svog najboljeg pojedinca, Hrvoja Penave, koji je zabio tri minute prije kraja, a nedugo zatim, u posljednjoj minuti susreta, za Alumnus izjednačava Brnić iz deseterca. Ipak, gosti iz Zagreba nisu uspjeli zadržati stečeni remi do kraja utakmice, a ubrzo nakon izjednačujućeg gola Alumnusa, domaćinima je pobjedu, također iz deseterca, donio sjajni Domagoj Petrić. Usprkos šokantnom i nes(p)retnom porazu Alumnus može zadovoljiti činjenica kako mu se u kadar vratio odlični Matija Capar, koji je dugo bio ozlijeđen, dok je klub s klupe vodio Jakov Ungarov, zbog Martićevog puta u Finsku čije futsalske reprezentacije je on odnedavno izbornik.


Posljednju utakmicu u petak odigrale su ekipe Osijeka VBK i Petrinjčice u Slavoniji, a slavila je gostujuća ekipa, kao jedna od dvije ekipe koje su u ovom kolu profitirale "na strani". Petrinjčica je slavila s 5:1 i time rastužila osječku dvoranu Zrinjevac, u kojoj je nastupio pojačani Osijek s čak tri nova igrača za nastavak sezone - Andrejem Pandurevićem, Filipom Šimunovićem i Nospakom.

No, činjenica je i da je Osijek nastupio bez svog najboljeg igrača i standardnog prvotimca, Dražena Čavara. Za pobjedu Petrinjčice zabijali su Hrvoje Marjanović dvaput te Josip Jandrić, izvrsni i ponajbolji hrvatski malonogometaš, Tihomir Novak te Damir Baćan, dok je jedini zgoditak za Osječane, a ujedno i prvi na susretu zabio Mario Meter


Najuvjerljiviju i drugu gostujuću pobjedu ovog kola ostvario je sastav Murtera na parketu Mejaša u Splitu. U prvom je poluvremenu još situacija za domaćine bila dobra, jer su gubili samo 2:1, dok je Murter zabijao od samog starta susreta, ali je u drugom dijelu uslijedio raspad. Murter je poveo preko Marka Troskota već u drugoj minuti, no niti 60 sekundi kasnije za Mejaše je poravnao Marin Musinov, odlični malonogometaš Mejaša. Ipak, na poluvrijeme su s vodstvom otišli Otočani, golom Josipa Čačića za 2:1.

Drugih 20 minuta utakmice donijelo je čak šest zgoditaka gostiju i jedan počasni Mejaša. Njega je zabio Jakov Šarić u 34. minuti, dok su za Murterane redom zabijali Stipan Vedrić dvaput, potom ponovno Čačić, a onda i Hrvoje Ajduković, Karlo Klarin i Renato Kožulić.


U Makarskoj je momčad Novog Vremena, koju vodi proslavljeni splitski malonogometaš Ivica Osibov dočekao baš njegovu bivšu ekipu, koju je Osibov vodio i kao trener te u njoj igrao kao kapetan. MNK Split, koji je i na svom parketu u prvoj utakmici 1. HMNL u ovoj sezoni poražen od Makarana, opet je izgubio i to s uvjerljivih 4:1, premda u ekipi Novog Vremena više nema sjajnog Patrika Drndića, niti Darija Martinovića, koji su otišli iz kluba, dok nije igrao ni kartonirani Vedran Kazazić.

Unatoč tome, derbi začelja otišao je na stranu Makarana koji su tijekom cijelog susreta bili osjetno bolji te su zasluženo slavili, a svoju su pobjedu nagovijestili još u prvom dijelu kada je rezultat poluvremena, 1:0, postavio Toni Jelavić u 18. minuti. U drugom dijelu na 2:0 je povisio bivši igrač slovenske Litije i reprezentativac Slovenije, izvrsni Alen Fetič, koji je u zimskom prijelaznom roku stigao u Makarsku, dok je nedugo zatim Jelavić svojim drugim pogotkom utakmice postavio nedostižnih 3:0. Potom je, šest minuta prije kraja, za slabašne Splićane smanjio njihov najbolji igrač Saša Subotić, da bi četvrtim golom u mreži gostiju utakmicu pobjedom za Novo Vrijeme okončao Slovenac Fetič.

Bio je to loš start za posrnule i još uvijek posljednje plasirane Splićane u 1. HMNL, koji su u drugi dio prvenstva startali s novim trenerom na klupi, legendarnim Nikolom Tomičićem. No, on nije imao uspješan debi u Makarskoj, ponajviše zbog brojnih dolazaka iz Splita tijekom prijelaznog roka; a došli su Tonći Pirija, Ivan Gotovac i vratar Duje Maretić, dok je otišao od bitnijih igrača samo Radan. Stoga će Tomičić imati mnogo posla u komponiranju ekipe za proljeće kako bi pobjegao s dna tablice lige.


U posljednjoj utakmici kola domaći je Vrgorac pobijedio Kijevljane rezultatom 6:2 uz maestralnu izvedbu Renata Koturovića, koji je bio i igrač utakmice u vrgoračkom Domu športova. Za dolazak na drugo mjesto ljestvice u izravnom okršaju Vrgorac je "torpedirao" goste iz Knina, a s golijadom je počeo vrlo rano - već u četvrtoj minuti kada je mrežu gostiju zatresao odlični Denis Mijatović. Maid Ramić udvostručio je prednost Nebeskoplavih sredinom prvog poluvremena, da bi izvrsni Koturović zaključio prvi dio utakmice i "demontažu" Kijeva golom za 3:0.

Drugo je poluvrijeme donijelo još tri pogotka domaćina, a po jedan su opet zabili blaženi Mijatović i Koturović. Šesti gol Vrgorčana dodao je Ante Galić, dok su dvaput za goste zabijali Mario Žumberac i Anto Palavra, za konačan rezultat i pobjedu Vrgorca od 6:2. I dok je Vrgorac mogao slaviti dolazak na drugo mjesto prvenstvene ljestvice, Kijevo je razloge poraza moglo tražiti u neigranju reprezentativca Franca Jelovčića, koji nije mogao predvoditi najbolji napad lige protiv najbolje obrane lige koju imaju Vrgorčani. Njima je pak pristupio Martinović iz Novog Vremena, dok je sjajni Alen Lalić ranije otišao u Kinu "trbuhom za kruhom" potpisavši na četiri mjeseca za tamošnji futsalski klub.

1. HMNL, 12. kolo, 25. i 26. siječnja 2013. godine:
Novi Marof Reflex - Alumnus 4:3 (1:1)
F.C. Nacional - Solin Staro Češko 4:1 (1:0)
Mejaši Klesarstvo Dicmo - Murter 2:8 (1:2)
Novo Vrijeme Apfel-Makarska - Split 4:1 (1:0)
Vrgorac GTP - Kijevo-Knin 6:2 (3:0)
Osijek VBK - Petrinjčica 1:5 (1:0)

SuperSport HMNL

1Square 1857:41+1637
2Stanoinvest Futsal Pula 1875:56+1931
3Futsal Dinamo 1852:41+1131
4Olmissum 1862:55+729
5Novo Vrijeme 1852:48+427
6Torcida 1856:58-223
7Crnica 1852:58-622
8Vrgorac 1851:58-719
9MNK Osijek 1863:75-1219
10Uspinjača Gimka 1856:86-3011

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometTop temaFutsal
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!