Košarka

Zagreb uspješan u trileru u Slavonskom Brodu, odluka u produžetku

Ivor Krapac • nedjelja, 03.02.2013.
Zagreb uspješan u trileru u Slavonskom Brodu, odluka u produžetku
Foto: Martina Japundžić

Prije stanke zbog završnice Kupa Krešimira Ćosića, u subotu i nedjelju odigrano je 13. kolo prvog dijela hrvatskog košarkaškog prvenstva, a poslastica je stigla na kraju, u jedinoj nedjeljnoj utakmici. Poslije izvlačenja iz naizgled već izgubljene pozicije u završnici četvrte četvrtine, Zagreb je u Slavonskom Brodu u produžetku bio jači od domaćeg Đure Đakovića, za dolazak korak bliže Ligi za prvaka. Brodska momčad se, pak, sada udaljila od tog cilja. Alkar je bio uvjerljiv protiv Jolly JBŠ-a, a Zabok protiv Dubrovnika, dok su Darda i Osječki sokol slavili teže...

Mravi prošli Slavonski Brod

U dvoboju s jako puno uzbuđenja, Zagreb se približio Ligi za prvaka proslavivši gostujućih 96:91 protiv Đure Đakovića u 13. kolu prvog dijela A-1 lige. Bila je to utakmica za koju biste mogli i predvidjeti da će se lomiti u posljednjim trenucima ili u produžetku jer je sve vodilo u tom smjeru. Tijekom sve četiri četvrtine, nijedna momčad nije stekla osobito veliku prednost, a tako je bilo i u dodatnih pet minuta, u kojima je sve odlučeno u posljednjih 60 sekundi.

Gledajući unatrag, domaća momčad osobito će se sjećati propuštene prilike nakon što je Petar Živković, koji inače nije imao dobru večer, zabio svoju jedinu tricu na utakmici i donio Brođanima 87:83 12 sekundi do kraja četvrte četvrtine. U takvoj situaciji, domaćima bi koristilo da su pustili da prođe što više vremena, ali Hrvoje Puljko tada je pokvario vlastiti odličan nastup napravivši teško razumljivu osobnu pogrešku kojom je osam sekundi do kraja poslao Jurja Segarića na crtu slobodnih. Istovremeno, dakako, zaustavivši sat na semaforu.

Puljku je to bio peti prekršaj, pa je s klupe gledao kako Segarić zabija prvo i promašuje drugo bacanje, nakon čega su Mravi kod zaostatka od 87:84 dobili i dodatnu priliku napadačkim skokom Marka Cara. U nastavku akcije, Car se izvukao na tricu i ubacio taj vanjski šut, za 87:87 i dolazak korak do produžetka četiri desetinke sekunde do kraja.

Živković reagirao na zamah glavom

U završnici četvrte četvrtine, nešto više od dvije minute do kraja, Petar Živković pokušao je zavarati suce pretjerano naglasivši vlastitu reakciju nakon što je Tomislav Petrović približio svoju glavu njegovoj reagirajući poslije jednog prekršaja, ali bez ozbiljnijeg kontakta glavama. No, Živković je reagirao kao da se dogodio teži udarac, na što sudački trojac ipak nije nasjeo.

Jedina posljedica bile su tehničke pogreške za obojicu zbog tog približavanja jedan drugome.

Prije dodatnih pet minuta, vidjeli smo dva bacanja lopte u aut u izvođenju sa strane na polovici suparnika, prvo u izvedbi Josipa Blaića za domaće, pa Karla Žganeca za goste. Na taj način vrijeme se nije pokrenulo prije nego je Blaić ponovno dobio loptu, ovog puta za izvođenje sa strane na svojoj polovici, što je skoro dovelo do pobjedničkog ubačaja brodske momčadi. Blaić je ubacio pred suparnički koš, gdje je loptu skrenuo Toni Brnas, ali bilo je to malo prekratko za domaće slavlje.

Brođani su otvorili produžetak Brnasovom tricom za 90:87, Karlo Žganec uzvratio je tricom za Mrave, a u nastavku su gosti imali još jedan vrlo važan ubačaj izvana, uz tricu Tomislava Petrovića za 94:90. S druge strane, domaćima je vanjski šut potpuno stao, a u napadu je osobito neučinkovit bio Živković, kojega su Mravi i puštali da puca. Za kraj, Živković je zapečatio stvar lošim dodavanjem koje je presjekao Marko Car, pobjegao u kontru i položio za završnih +5 29 sekundi do kraja.

Matija Poščić bio je najefikasniji igrač pobjedničke momčadi, s 21 poenom i 12 skokova, dok je Juraj Segarić bio prvi u pratnji, s 19 poena i četiri asistencije. Marko Car ubilježio je 15 poena (4/13 za dvicu, 2/6 za tricu), šest asistencija i sedam izgubljenih lopti, Ivan Novačić također je imao 15 poena, dok je Karlo Žganec dodao poen manje, uz 10 skokova.

Prije pete osobne potkraj četvrte četvrtine, Hrvoje Puljko ubilježio je 29 poena (4/5 za dvicu, 6/11 za tricu), pet osvojenih i šest izgubljenih lopti za Brođane. Toni Brnas upisao je 18 poena, Marino Šarlija 17 poena, sedam skokova i četiri blokade, a Marko Batina 13 poena.

Poslije utakmice, trener Mrava Danijel Jusup je pred kamerama Sportkluba istaknuo vrijednost pobjede svoje momčadi, do koje su došli bez ozlijeđenih Petra Babića i Ante Krapića, a otprije su i bez Miralema Halilovića: "Ova nam pobjeda puno znači, mislim da smo osigurali jedno od prva četiri mjesta i ulazak u Ligu za prvaka, što će nas psihološki rasteretiti. Ovo je bila sjajna utakmica, veseli me vidjeti ovakvu razinu košarke u hrvatskoj ligi."

Alkar uvjerljiv, Osječani uspješni u gostima, Zabok i Darda kod kuće

Alkar je u Sinju nastavio svoju pozitivnu seriju proslavivši sedmu uzastopnu pobjedu, ovog puta s visokih 100:76 protiv Jolly JBŠ-a. Sinjani su, tako, utvrdili svoju kandidaturu za Ligu za prvaka, a na istom putu ostaje i vodeći Kvarner 2010, bez obzira što su Riječani u 13. kolu ostali razočarani, s gostujućim porazom sa 63:62 u korist Darde.

Utakmica u Baranji mogla je završiti i s uvjerljivijom pobjedom domaćina, ali nije puno nedostajalo da slave gosti iz Rijeke. Darda je najvećim dijelom susreta držala stvari pod kontrolom, sa 16 poena prednosti sredinom druge četvrtine, a 35:24 na poluvremenu. Prednost domaćih nije značajnije padala do posljednje četvrtine, ali potom se sve zakompliciralo, uz mini-seriju Kvarnera od 5:0 za povratak u egal tricom Jure Škifića za 62:62 45 sekundi do kraja.

Poslije Škifićevog prekršaja, Antun Hrkač je kod 62:62 13 sekundi prije posljednje sirene zabio samo jedno od dva slobodna bacanja, što je gostima pružilo priliku za pobjedu. No, šut Dine Stipčića za tricu bio je sasvim neprecizan, bez dolaska do obruča, pa je Darda slavila s poenom prednosti.

Dejan Meznarić ubilježio je 14 poena, sedam skokova, po četiri asistencije i osvojene lopte za pobjedničku momčad. Josip Glavinić imao je 10 poena i šest skokova, a Mato Perajica 10 poena i pet skokova. Jure Škifić završio je sa 17 poena, sedam skokova i četiri asistencije, a Josip Surina s 12 poena i četiri skoka za Riječane.

Osječki sokol došao je do tek treće ovosezonske pobjede s gostujućih 75:73 protiv Križevaca. Iako im je nedostajao ozlijeđeni Ivan Tomeljak, koji je bio u sastavu, ali bez ulaska u igru, Osječani su bili uspješni ponajprije zahvaljujući napadačkom učinku Veljka Budimira, koji je u završnici utakmice pogađao kada je njegovoj momčadi najviše trebalo.

Budimir je završio sa 17 poena, poen više imao je Dino Radoš, dok je Aljoša Šarac upisao 15 poena i pet asistencija, a Marko Raić 14 poena za Osječane. Ivan Svoboda ubilježio je 18 poena i pet skokova, a Patrick Rembert 17 poena, pet skokova i četiri asistencije za Križevce.

Zabok se na domaćem parketu nije dao iznenaditi protiv Dubrovnika, koji je i dalje na dnu ljestvice, sa samo jednom pobjedom u 13 kola. Zabočani su slavili s 86:61, riješivši stvar već u prvom poluvremenu, poslije kojega su vodili s 46:28. S 21:12 u posljednjoj četvrtini, domaća momčad povisila je na konačnih 25 razlike.

Petar Marić istaknuo se s 21 poenom, dok je Antonio Vlaić imao 15, a Robert Lež 14 poena za Zabok. Ivan Mikulić upisao je 15 poena, sedam skokova i četiri asistencije, a Filip Najev 13 poena i sedam skokova za Dubrovčane.

A-1 liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

13. kolo

Zabok86:61Dubrovnik
Vrijednosnice Osijek63:62Kvarner 2010
Alkar100:76Jolly JB
Križevci73:75Osječki sokol
Slavonski Brod91:96 *Zagreb
1Zagreb 144+130
2Kvarner 2010 135+160
3Jolly JB 126+112
4Alkar 126+71
5Vrijednosnice Osijek 108+39
6Slavonski Brod 108+8
7Zabok 711+34
8Križevci 612-136
9Osječki sokol 513-134
10Dubrovnik 117-284

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.02.2013. u 09:03
    jbt...koja glupost puljka! našim igračima definitivno fali mozga, odnosno taktičke potkovanosti i to je jedan od glavnih problma (uz nedostatak muda) što nemamo medalju već duuuugih 18 godina!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.02.2013. u 08:02
    Križevci spadaju u drugu ligu kamo ce ih nesposobno vodstvo sa direktorom Jendrisem i odvesti. karikatura od kluba
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.02.2013. u 07:38
    Fenomenalnu je utakmicu odigrao za Zagreb Juraj Segarć koji je dao pet trica i odveo svoju momčad do pobjede
    Obrisan korisnik
  • Sused04.02.2013. u 01:24
    e moj Živkoviću
    Sused