Rukomet

S malo transfera i puno velikih ambicija započela druga polusezona rukometne Premijer lige

Ivan Dominik • ponedjeljak, 04.02.2013.
S malo transfera i puno velikih ambicija započela druga polusezona rukometne Premijer lige
Foto: Kristijan Komarica

Rukometna Premijer liga, najelitnije natjecanje hrvatskog rukometa, ušla je u svoju drugu polusezonu, odnosno proljetni dio natjecanja. Prvenstvo je nastavljeno 16. kolom, u kojem velikih iznenađenja nije bilo, dok je najveći pomak ostvarila Dubrava skočivši pobjedom protiv Gorice na drugo mjesto tablice. Odlične su partije pružile i ekipe Vidovca, Buzeta te lidera Siscije, dok je razočarao Split uvjerljivim porazom u dalmatinskom derbiju kod Marine u Kaštel Starom.

Nakon što je prvih 15 kola završeno još u 2012. godini, prvoga dana mjeseca veljače započela je 2013. godina za najbolje hrvatske rukometaše u Premijer ligi. Tijekom zimske stanke velikih promjena u sastavima ekipa nije bilo, dok su ambicije i ciljevi uglavnom ostali isti kao i na početku sezone, premda su nekima apetiti i porasli nakon prve polovice sezone. Što se sve događalo i kako je završili prvo kolo proljetnog dijela natjecanja, donosi Sportnet...

Velike ambicije i malo transfera

RK Siscia

Vodeća momčad jesenskog dijela sezone, Siscia, nije napravila mnogo velikih ili ikakvih promjena na zimskoj pauzi ususret drugoj polusezoni. Dapače, kod Siščana je ostalo "sve po starom". Transfera nije bilo, kadar je ostao kakav je i bio u prvom dijelu sezone te s istim momčadi Siscia nastavlja i dalje. Ambicije su ipak nešto drugo: pred Sisciju je postavljen visok cilj, osvajanje prvog dijela Premijer lige, a potom borba za drugo mjesto s Nexeom. Siščani momčad za to imaju, zato nisu ni trgovali, a sada samo preostaje na njima da se dokažu i pokažu te ostvare svoj imperativ.

Karlovac

Karlovac je također jedna vrlo jaka momčad Premijer lige, konzistentna i izbalansirana. Ekipa je to i klub iz kojeg je danas reprezentativac Stipe Mandalinić stigao u CO Zagreb, što je dokaz dobre klupske politike i sustava "proizvodnje" mladih igrača koji kasnije stasaju kao nositelji momčadi. Stoga Karlovac često boravi u vrhu hrvatskog rukometa, pogotovo zbog toga što mora raditi na ovakav način, s obzirom na financijsku situaciju u državi i rukometu, odnosno pomanjkanje sredstava. Karlovčani također žele u Ligu za prvaka te što bolji rezultat u njoj, ambicije su velike, a na zimskoj stanci, što se ekipe tiče, također nije bilo jako prometno.

Dubrava

"Nitko nam nije niti došao niti otišao, pripreme su protekle dobro i dobro se radilo. Treninzi su super i atmosfera u klubu je odlična, a planiramo ostati među prvih četiri do kraja sezone da se borimo za prvaka iako znamo da prvaci ne možemo biti. No, želimo ići do kraja i znamo da imamo potencijala te da smo dobra ekipa koja po mom mišljenju iz utakmice u utakmicu raste. Što se tiče trenera - sve najbolje, slaže dobre strategije i zna dobro dozirati treninge." - Marko Punčec, RK Dubrava

Zagrebačka momčad koja je ove sezone u Premijer ligi imala najbolji start ikad, ostvarivši osam pobjeda zaredom u isto toliko početnih prvenstvenih kola, Dubrava, nastavlja gdje je stala. U kasnijih sedam kola Premijera pala je u igri, došli su i porazi i slabije izvedbe, no, Veprovi su se brzo konsolidirali i završili polusezonu na trećem mjestu. Dubravu zasad odlično vodi trener-igrač Hrvoje Horvat, transfera u stanci nije bilo, a cilj je ostanak među prve četiri ekipe lige i ulazak u Ligu za prvaka. Dubrava također ima vrlo mladu ekipu, satkanu od reprezentativaca i nadolazećih zvijezda hrvatskog rukometa, a najbolji među jednakima zasigurno je 20-godišnji srednji vanjski na posudbi iz CO Zagreba, Ante Kaleb, oko kojeg se i gradi ekipa.

Poreč

Četvrtoplasirana momčad Premijera, i prije i poslije pauze, jest ekipe Poreča, standardno i tradicionalno jaka momčad s vrhunskim mladim igračima, gotovo sve redom reprezentativcima u mlađim kategorijama. Porečani su završili prvi dio natjecanja s četiri uzastopne pobjede i žele nastaviti svoju dobru seriju, ekipu za velike stvari imaju, dobrog trenera i kvalitetnu mješavinu mladosti i iskustva. No, njih je ipak obilježio prijelazni rok jer im je daleko najbolji igrač, Stefan Vujić otišao u francuski LNH potpisavši za Nantes. Međutim, još uvijek su tu David Miličević, Teo Ćorić, Tim Thoss i slični koji obećavaju i garantiraju Poreču jako dobro proljeće.

Zamet

Riječki je Zamet momčad koja je imala najviše turbulencija u ovoj sezoni u ekipi i oko nje. Loš start od 0-4 stajao je Riječane promjene trenera i katastrofalne pozicije na tablici, no dolaskom kapitala i stručnjaka poput Irfana Smajlagića, Valtera Matoševića i Alvara Načinovića, sve redom proslavljenih hrvatskih rukometaša, na klupu i u klub, Zamet se podigao "iz pepela" te je polusezonu završio sa skorom od 8-1-6 s tim da je nanizao i nekoliko vezanih pobjeda od Smajlagićeva dolaska. Prijelazni je rok bio "sramežljiv", otpao je iz ekipe samo Luka Kovačević koji zbog fakulteta nije mogao na pripreme s ekipom u Poreč. Pojačanja nije bilo, kao ni odlazaka, posebnih ciljeva zbog lošeg starta u sezonu nema te Zamet slaže momčad za iduću sezonu i sprema se za ljetni prijelazni rok. Međutim, unatoč tomu, velika je želja Zamećana četvrto mjesto lige i ulazak u LZP.

Bjelovar

Tradicionalno i standardno jaki i neugodni Bjelovar također nije napravio mnogo velikih poslova tijekom zimske stanke. Momčad je uglavnom ista i ima kapacitet za sredinu tablice, premda je dovoljno jaka da pomrsi račune bilo kojoj drugoj momčadi Premijer lige, što su Bjelovarčani već nebrojeno mnogo puta i dokazali. Šesto mjesto, forma "toplo-hladno", osam pobjeda i sedam poraza uz samo jedan remi, ali i nekoliko vezanih trijumfa Bjelovarčanima ne garantiraju veliki pomak prema gore, ali obećavaju "zlatnu sredinu" tablice. Ambicije stoga nisu velike, Bjelovar praktički ne može ni gore ni dole, a Liga za Europu je realnost i cilj.

Vidovec BIOS

Najugodnije iznenađenje prvenstva, Vidovec, koji je na početku sezone kao debitant ušao u Premijer ligu, zasad igra jako dobro. Pobjeđuje slabije od sebe, a svaki put dobro namuči jačeg te ponekad i "otrgne" koji bod. Stoga se nalazi točno na sredini ljestvice s po dva boda manje i dva više od klubova ispred i iznad sebe. Odigrao je tri pripremne utakmice u razdoblju pauze u prvenstvu, svladao i Bjelovar, konkurenta u Premijeru, i to s "plus 11", odnosno 42:31, dok je uvjerljiv bio i protiv Međimurja. Ipak, Vidovec je u posljednjoj pripremnoj utakmici protiv trećeligaša Preloga u gostima, a ta je utakmica ujedno bila i utakmica Kupa, poražen 29:20 što je bio veliki šok za ekipu. No, u tom susretu je Vidovec bio desetkovan izostancima važnih igrača, pa on ne umanjuje jakost ekipe, koja će i u nastavku sezone biti vrlo jaka i neugodna za sve protivnike jer od svog ulaska u Premijer ligu, radi možda i najbolji posao što se tiče rukometa i stvari oko njega.

Buzet

Nastavak sezone za Buzećane neće biti ništa drugačiji od prve polusezone, velikih transfera u ekipu ili iz nje - nije bilo, momčad je zadržana i ambicije su iste. Buzet, koji je trenutno osma momčad Premijera, svakako želi izbjeći Ligu za ostanak, a teško da u njoj može završiti s obzirom na kvalitetu. Ipak, kvalitete nema za dolazak u društvo na vrhu, pa Buzetu preostaje sredina tablice i borba za Europu, a u tome Istrani svakako mogu ozbiljno konkurirati s drugim sličnim klubovima. Buzet je momčad i klub koji je na svom parketu "nagazna mina" za bilo koji sastav Premijer lige, dok je na gostovanjima ipak dosta slabiji, ali definitivno nije lak protivnik ni za koga.

Marina Kaštela

Kao i lani ili tijekom jesenskog dijela natjecanja u Premijer ligi, Marina Kaštela ovisi o svoja tri mlada, perspektivna i vrhunska vanjska igrača. S desna na lijevo to su Mislav Nenadić, ubojiti plavokosi ljevak i šuter s ponajviše potrošenih lopti, ali i golova kod Marine; potom srednji vanjski Matko Bujas i lijevi Velimir Krokar. Marina je također mlada i neiskusna momčad, ali momčad koja ima srce i koja se bori za svoj klub i svoj grad. U prvom dijelu sezone nije joj išlo i skupila je čak deset poraza, međutim, od Nove godine ju je preuzeo prekaljeni rukometni stručnjak - doduše više iz ženskog rukometa - Vatromir Srhoj, koji je od te momčadi počeo graditi ekipu za gornji dio tablice, dok je ona još uvijek realno za njen donji dio. No, cilj Kaštelana svakako je izbjegavanje Lige za ostanak i opstanak i u tomu bi Marina svakako trebala uspjeti.

Medveščak NFD

"Cilj nam je prije svega ustaliti se u ligi, a potom se 'puca' i na mjesta u vrhu, odnosno u gornjoj polovici ligaškog poretka. Jako smo mlada ekipa, ali smo i pozitivno drski te imamo kvalitetnu kombinaciju mladosti i iskustva. Za sada više moramo poraditi na agresivnosti u obrani i brzini protoka lopte u napadu. Trebamo više biti aktivni prema zoni i na tome radimo za nadolazeće utakmice u drugoj polusezoni. Mi u principu tek gradimo momčad za nadolazeće sezone, izbalansirani smo, a s obzirom da novi trener daje šansu mlađim igračima, mislim da imamo momčad za budućnost" - Petar Puljić, RK Medveščak NFD.

U zagrebačkom Medveščaku, pak, bilo je prometno za vrijeme zimske stanke, možda i najprometnije od svih klubova Premijer lige. Otišao je samo Kevin Lind u Dugo Selo, dok su stigli u klub vratar Sven Horvat iz Gorice, specijalist za obranu Ivan Mateljan iz Dugog Sela te prekaljeni 35-godišnji internacionalac na desnom vanjskom, Igor Kos, bivši igrač CO Zagreba, Chamberyja, Ademar Leona, Flensburga i Celja, koji je doveden i kao najveće pojačanje u klub. Medveščaku je cilj ostanak u ligi i gradnja ekipe za budućnost, budući da se radi o mladoj ekipi uglavnom tinejdžera poput 20-godišnjaka Ante Gadže i Hrvoja Marinčića te još mlađih Petra Puljića, Ante Tokića i Matije Pavlovića. Medvjedi imaju kapacitet i potencijal za budućnost, ali trenutno su ipak ekipa samo za donji dom prvenstva, a u nastavak sezone kreću i s relativno novim trenerom, Tomislavom Mesarovom, koji preferira mlađe igrače.

Spačva Vinkovci

Nažalost po njih, Vinkovačka je Spačva jedna od najlošijih ekipa Premijer lige. Trenutno obitava na 11. mjestu Premijera, ali nema prevelike nade i kvalitete za rastom u igri i rezultatom, kako bi se pomaknula prema gore na tablici. Prvi dio sezone okončala je s dva vezana poraza te s osam izgubljenih utakmica ukupno, dakle više od polovice poraza. Budući da je kadar ostao gotovo isti što se tiče važnijih igrača, većih promjena ni na jednom planu nije bilo, u Vinkovcima se očekuje nastavak slabašne sezone, a cilj je ostanak u ligi. Za to Spačva ima garanciju s obzirom na Varteks i Split, koji su još slabije momčadi.

Gorica

Gorica je momčad koja je na polusezoni ostvarila ponajveći transfera u svoj sastav od svih klubova Premijer lige te momčad koja je najviše razočarala u prvom dijelu sezone, budući da je uknjižila čak deset poraza u 15 kola, od čega tri zaredom u samoj završnici. Međutim, u drugi dio sezone Velikogoričani ulaze s Adamom Seferovićem na poziciji lijevog vanjskog, svojim bivšim igračem, koji se nakon odrađene polusezone na Islandu u tamošnjem prvoligašu te "fenjerašu" Valuru iz Reykjavika, vratio u Goricu. Stoga će Gorica pokušati pobjeći s dna ljestvice sa Seferovićem u sastavu jer je on bio njen najbolji igrač prije odlaska, a ostalih većih promjena na klupskom i igračkom planu i nije bilo. Stoga će drugi dio sezone za Goricu biti svojevrsni put iskupljenja.

Split

Split je klub kojeg je u odnosu na prošlu sezonu možda i najviše pogodila financijska kriza. Otišli su svi važniji i kvalitetniji rukometaši, a Splićani su u novu sezonu krenuli pomlađeni s igračima iz svoje škole. No, to im se nije isplatilo jer su polusezonu završili s 11 poraza i na 13, mjestu ljestvice. Nažalost po njih, Splićani i nemaju neko uporište u kvaliteti da bi se izdignuli iz loše situacije te će vjerojatno do daljnjeg tavoriti na dnu Premijera i boriti se za opstanak prije svega s Varteksom i Spačvom, a onda i još s nekim drugim klubovima.

Varteks Di Caprio

Daleko najlošija i najslabija momčad Premijer lige, koju također more financijski problemi, jest Varteks Di Caprio, već drugu sezonu jedna od najlošijih ili najlošija ekipa Premijer lige. Lani nisu ispali jer je još u Premijeru igralo Međimurje, no sada je vidljiv nesrazmjer u kvaliteti u odnosu na ostale klubove. Varteks nažalost nema novca za neko ozbiljnije pojačanje pa ga u prijelaznom roku nije ni bilo, dok mu je otišao relativno važan igrač Emerson Žnjidarić, koji je prešao u trećeligaša - Ludbreg. Realnost Varteksa u nastavku sezone je borba za opstanak, a naravno opstanak je i cilj, međutim, u toj borbi Varaždinci pored ostalih ekipa ipak imaju najmanje šanse, s obzirom na samo remi i jedan jedini bod (koji im je kasnije oduzet) osvojen u prvom dijelu sezone. Dakle, Varteks u nastavak rukometne godine ulazi bez bodova, s devet zaostatka za 13. Splitom i 14 poraza iz 15 utakmica prvog dijela sezone...

Prvo kolo nastavka sezone prošlo bez velikih iznenađenja

Prvo kolo nastavka sezone, odnosno, ukupno 16. kolo Premijer lige odigrano je tijekom vikenda od petka do nedjelje od 1. do 3. siječnja 2013. godine. Velikih iznenađenja nije bilo, a kolo je počelo utakmicom Vidovca i "fenjeraša" Varteksa. Slabašni Varaždinci koji su igrali s čak devet kadeta i mlađih igrača, nisu uspjeli parirati jakoj ekipi Vidovca, koja je vodila tijekom cijelog susreta, na poluvremenu 23:12, da bi na kraju slavila rezultatom 47:22. Za ogromnih 25 razlike i pobjedu Vidovca pobrinuli su se vratar Alen Grd s nevjerojatnih 25 obrana, fantastični i stopostotni Ivan Sršen s 12 golova te Mišković s osam, odnosno Težak i Peček sa sedam zgoditaka. Za Varteks je najviše, čak sedam golova, zabio Luka Trojko.

"Prva polusezona je bila odlično odrađena pod vodstvom našeg trenera-igrača Hrvoja Horvata i napravili smo čak i više od očekivanog time što smo u samom vrhu Premijer lige. Ostala nam je ista ekipa kao i u prvom dijelu, nitko nije došao ni otišao. Ove nam je godine cilj ostati među prve četiri ekipe te izboriti Ligu za prvaka u kojoj nam se priključuju CO Zagreb i Nexe, a za kasnije ćemo vidjeti. Mlada smo ekipa koja još skuplja iskustvo i moramo naporno trenirati kako bi držali korak s ostalima. Treniramo gotovo cijeli prvi mjesec, radili smo dosta na fizičkoj spremi, i u teretani i u dvorani, ali i na dodatnom uigravanju i taktici. Spremni smo za nastavak prvenstva i želimo pokazati da nismo slučajno u vrhu tablice kao što neki misle." - Ivan Vida, RK Dubrava.

Vrlo uzbudljivu utakmicu odigrale su momčadi Zameta i Spačve u Rijeci, gdje je domaćin jedva slavio protiv puno slabijeg protivnika s 22:21, premda je imao prednost i od devet pogodaka razlike u pojedinim trenucima ogleda. Zamet je prvo poluvrijeme odigrao sjajno, sveo goste na samo šest pogodaka i u nastavak ušao s prednošću od 12:6. To se do 45. minute popelo na "plus devet", ali potom Riječani ostaju bez gola deset minuta (!), rade niz grešaka, a Spačva to iskorištava serijom od 7:0 te dolazi na samo pogodak zaostatka. Potom se Zamet opet "budi" golom Luke Mrakovčića i mirnije ulazi u završnicu. Međutim, Spačva se ponovno vraća i ima napad za izjednačenje u posljednjoj minuti ogleda, ali joj dva posljednja udarca brani sjajni Dino Slavić na vratima Zameta, koji stoga pobjeđuje 22:21. Mrakovčić, Hrvatin, Černeka i Lončarić zabili su po četiri gola za domaće, dok su Vinkovčane predvodili Karlo Oroz i Šarenac s po šest zgoditaka.

Na otvaranju druge polusezone u Poreču domaći je sastav bio uvjerljiv te je deklasirao zagrebački Medveščak uz 38:28. Poreč je bio dominantan i uvjerljiv, na poluvremenu je već vodio 18:13, a do kraja susreta samo povećao prednost i slavio na kraju s deset golova razlike. Predvodili su ga fenomenalni David Miličević s osam te Buvinić sa šest golova, dok je na drugoj strani najefikasniji bio Tokić sa sedam zgoditaka.

Od ostalih utakmica valja izdvojiti relativno iznenađujuću pobjedu Buzeta protiv Karlovca na domaćem parketu od 25:21 te odličan ulazak Buzećana u nastavak sezone, dok se isto ne može reći i za Karlovčane. Marina je u dalmatinskom derbiju nadigrala Split rezultatom 34:29, i to predvođena svojim "draguljima", Mislavom Nenadićem koji je zabio čak 12 pogodaka i Matkom Bujasom, koji je precizan bio devet puta. Siscia je ostala vodeća nakon što je s 34:31 nadigrala Bjelovar u gostima, dok se za kraj kola, u nedjelju, Dubrava kod kuće lako obračunala s Goricom, slaveći 35:30 i izbivši tako na drugo mjesto ligaškog poretka iza Siščana, a ispred Karlovačke banke, Poreča i riječkog Zameta.

Premijer liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

16. kolo

Bjelovar31:34Siscia
Varteks di Caprio22:47Vidovec BIOS
Buzet25:21Karlovac
Ribola Kaštela34:29Split
Poreč38:28Medveščak NFD
Zamet22:21Bjelin Spačva Vinkovci
Dubrava35:30Gorica
1Siscia (-1)26853:703+15044
2Dubrava 26817:766+5137
3Karlovac 26802:693+10936
4Poreč 26793:689+10434
5Zamet (-1)26756:670+8632
6Vidovec BIOS 26781:725+5632
7Bjelovar 26779:714+6530
8Buzet 26755:733+2226
9Ribola Kaštela 26735:738-323
10Medveščak NFD 26733:782-4920
11Gorica 26760:772-1218
12Bjelin Spačva Vinkovci (-1)26720:790-7016
13Split (-1)26731:851-12011
14Nexe Našice 00:000
15RK Zagreb 00:000
16Varteks di Caprio (-1)26551:940-3890

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.02.2013. u 00:40
    Vedran Mataija se vratio u Poreč.
    Obrisan korisnik

Premijer liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

16. kolo

Bjelovar31:34Siscia
Varteks di Caprio22:47Vidovec BIOS
Buzet25:21Karlovac
Ribola Kaštela34:29Split
Poreč38:28Medveščak NFD
Zamet22:21Bjelin Spačva Vinkovci
Dubrava35:30Gorica
1Siscia (-1)26853:703+15044
2Dubrava 26817:766+5137
3Karlovac 26802:693+10936
4Poreč 26793:689+10434
5Zamet (-1)26756:670+8632
6Vidovec BIOS 26781:725+5632
7Bjelovar 26779:714+6530
8Buzet 26755:733+2226
9Ribola Kaštela 26735:738-323
10Medveščak NFD 26733:782-4920
11Gorica 26760:772-1218
12Bjelin Spačva Vinkovci (-1)26720:790-7016
13Split (-1)26731:851-12011
14Nexe Našice 00:000
15RK Zagreb 00:000
16Varteks di Caprio (-1)26551:940-3890

Izdvojeno