Tenis

Marcan dobio novu priliku, serverski raspoloženi Petzschner zatvorio vrata

Iz Doma sportova:Ivor Krapac • četvrtak, 07.02.2013.
Marcan dobio novu priliku, serverski raspoloženi Petzschner zatvorio vrata
Foto: FaH

Hrvatski tenis u četvrtak je imao još jednog, osmog predstavnika koji je ove godine zaigrao u glavnom ždrijebu PBZ Zagreb Indoorsa. Odustajanjem drugog nositelja Andreasa Seppija zbog bolesti, priliku je dobio 21-godišnji Riječanin Dino Marcan, koji je, s obzirom da je zauzeo mjesto igrača koji je bio slobodan na startu, odmah zaigrao u osmini finala. No, dalje od toga nije išlo. Nijemac Philipp Petzschner bio je jači i time nastavio svoj niz iz kvalifikacija...

Nakon što je u glavnom turniru PBZ Zagreb Indoorsa zaigrao i lani, tada s pozivnicom, Dino Marcan još jednom je dobio sličnu priliku u Domu sportova u glavnom hrvatskom gradu. Ovog puta je u ždrijeb ušao kao sretni gubitnik - i to odmah u osminu finala, s obzirom da je drugopostavljeni Andreas Seppi, kojeg je zamijenio, bio slobodan u prvom kolu. No, kako je s druge strane mreže bio Philipp Petzschner u dobrom izdanju, ta prilika nije bila velika. 28-godišnji njemački kvalifikant prošao je sa 6:3 i 6:4 za sat i devet minuta na terenu.

Petzschneru je to bila treća ovogodišnja pobjeda nad hrvatskim suparnikom u Zagrebu. U kvalifikacijama je nadjačao Joška Topića i Franka Škugora.

Nijemac je prošao Marcana s po jednim breakom u svakom setu i uz odlično serviranje tijekom cijelog meča, sa sveukupno osam izgubljenih poena u svojim servis-gemovima i bez ijedne break-lopte 21-godišnjeg Riječanina. Petzschner je imao pet asova, ali kada ubacujete 79 posto prvog servisa, kao što Nijemac jest u ovom meču, asovi nisu sve. Bilo je dovoljno servis-bombi koje su odmah značile winner ili laku realizaciju u ranoj fazi poena.

Marcan je, tako, ostao bez previše mogućnosti da iskoristi ono što mu se otvorilo odustajanjem Seppija, kojeg muči viroza. "Bila je zanimljiva igra ovog tjedna s tim lucky loserima, ATP je prije dvije godine uveo to da se na turnirima s 28 igrača može čekati do četvrtka", opisao je neizvjesnost u kojoj je bio proteklih dana: "Bio sam drugi lucky loser, jučer su svi pljuvali po Lacku nakon što je igrao dva gema i odustao, ali ovako je ispalo još bolje za mene."

Da je ušao umjesto Lacka, igrao bi prvo kolo, a ovako je prvi nastup imao u osmini finala. "Danas sam dobio poziv u osam i pol, 15 minuta prije nego sam namjestio budilicu, nazvao me Dalibor Širola, Seppijev kondicijski trener", opisao je Marcan kako je saznao da je unutra, dodajući da je znao da je Talijan pod virozom i da bi mogao dobiti priliku: "Puls mi je bio na 200 nakon što sam čuo, bio sam nervozan još na početku meča, nisam uspio zapapriti Petzschneru."

"Čovjek je stalno imao 200 na sat na servisu, šetao me lijevo-desno, pokazao je svoje iskustvo", dodao je hrvatski adut: "On je jedan od najtalentiranijih na Touru, što govori dosta ljudi, nije baš najbolji izbor za nekoga tko je u usponu."

Baghdatis ispao u singlu i otkazao parove

Marcos Baghdatis, pobjednik Indoorsa iz 2007., ove godine neće ponoviti lanjsko polufinale u singlu i naslov u paru s Mihailom Južnim. Hrvatski zet, suprug Karoline Šprem, u singlu je ispao s 3:6, 7:6(2) i 6:4 u korist Slovenca Blaža Kavčiča, a potom je otkazao i parove, u kojima je i ovog tjedna igrao s Južnim. Razlog je bio bolni palac na nozi.

"Osjetio sam bol jučer iza prvog meča, nakon ova tri seta nisam želio riskirati jer moram misliti o sljedećem turniru", pojasnio je Cipranin, koji je bio šesti nositelj u singlu.

"Dajem puno kredita Kavčiču jer je igrao dobro", dodao je Baghdatis: "Ja sam diktirao igru, imao sam puno šansi, no nisam ih iskoristio pa mu moram čestitati na onome što je pokazao."

"Da sam prošao, dao bih sve u novom meču u singlu, možda jedino ne bih igrao parove ni da sam dobio ovaj meč", opisao je Cipranin nakon oproštaja od turnira, dodajući da je igranje tri seta protiv slovenskog suparnika dodatno pogoršalo bol u nozi.

Ispao i Kližan, Melzer s preokretom

Uz Baghdatisa, u osmini finala ispao je još jedan postavljeni tenisač, peti nositelj Martin Kližan. Slovaka je sa 6:2, 4:6 i 6:4 prošao Nizozemac Robin Haase, pobjednik nad Antonijem Veićem u srijedu u prvom kolu.

Četvrtopostavljeni Jürgen Melzer, koji je bio slobodan na startu, prošao je svoju prvu prepreku s preokretom protiv Indijca Somdeva Devvarmana. Ljevoruki Austrijanac slavio je s 1:6, 7:6(5) i 6:2.

PBZ Zagreb Indoors, 7.2.2013., osmina finala:
Kavčič (Slovenija) - Baghdatis (Cipar, 6) 3:6, 7:6(2), 6:4
Rosol (Češka) - Cipolla (Italija) 6:4, 2:6, 6:3
Melzer (Austrija, 4) - Devvarman (Indija) 1:6, 7:6(5), 6:2
Haase (Nizozemska) - Kližan (Slovačka, 5) 6:2, 4:6, 6:4
Petzschner (Njemačka, Q) - Marcan (Hrvatska, LL) 6:3, 6:4

Parovi, četvrtfinale:
Marx/Mergea (Njemačka/Rumunjska) - Baghdatis/Južni (Cipar/Rusija) predaja Baghdatisa i Južnog

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!