Tenis

Marin Čilić lakoćom apsolvirao Gregu Žemlju i plasirao se u četvrtfinale Indoorsa

Iz Doma sportovaIvan Dominik • četvrtak, 07.02.2013.
Marin Čilić lakoćom apsolvirao Gregu Žemlju i plasirao se u četvrtfinale Indoorsa
Foto: FaH

U susretu drugog kola ATP turnira serije 250, Zagreb Indoors, prvi hrvatski "reket" Marin Čilić pobijedio je u svom dvoboju drugog kola Slovenca Žemlju. Međugorac je bio siguran te je lakoćom stigao do 2:0 u setovima uz ukupno tri breaka u meču za prolazak u četvrtfinale turnira...

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić stigao je do svoje prve pobjede na ovogodišnjem izdanju glavnog turnira ATP Zagreb Indoorsa. Čila je nadigrao nakon nešto više od sat vremena igre Slovenca Gregu Žemlju, 60. igrača svijeta, uz sigurnih 2:0 u setovima.

Bilo je 6:2 i 6:3 za Međugorca uz tri breaka u meču, a Žemlja se tijekom cijelog meča pokazao kao nedorastao protivnik. Zaprijetio je tek sredinom drugog seta, ali nije mogao parirati mnogo jačem protivniku, koji ga je nadigrao u svim segmentima igre za ulazak u četvrtfinale i dvoboj protiv još jednog Slovenca, Blaža Kavčića.

Kronologija

Marin Čilić započeo je meč drugog kola protiv Grege Žemlje vrlo suvereno, prvi je poen dobio as servisom, a potom je nanizao još tri laka poena za 1:0 u igrama na početku dvoboja. Međutim, 26-godišnji Jeseničanin brzo je nakon 40:15 u drugom gemu vratio susret u egal.

Potom Čilić opet lakoćom dolazi do osvajanja svog servis gema, a zatim sjajnom igrom s osnovne linije u idućem gemu radi prvi break Žemlji i to uz 40:0. Prvom iskorištenom prilikom za obrat Međugorac dolazi do vodstva od 3:1, a potom potvrđuje break za 4:1 i "lakše disanje" u meču.

Žemlja u tim trenucima nije briljirao, dosta je griješio i bio je potpuno podređen domaćem igraču, koji je dominirao i vodio igru s osnovne linije, s povremenim dolascima na mrežu. U šestom gemu viđeno je i prvo izjednačenje i to na servisu Slovenca, koji je i osvojio servis gem. Zatim Čilić nešto teže od uobičajenog osvaja svoj servis gem za 5:2 i radi golem pritisak na 60. igrača svijeta za završetak prvog seta.

Taj pritisak mu se i isplaćuje te na servis Žemlje, nakon goleme pogreške Slovenca kada na mreži čisti forehand zabija praktički u pod, odnosno u donji dio mreže. Bila je to lopta za drugu prednost Čilića i drugu priliku za set, koju je kasnije Čilić i iskoristio te osvojio prvi set uz rezultat 6:2.

Drugi set počeo je nešto mirnije i oba tenisača lakoćom su stigla do osvajanja svojih prvih servis gemova. No, nakon 2:2 krenuli su i prvi problemi za Čilića. Žemlja je pohvatao "konce" svoje igre, pritisnuo Čilića te u petom gemu drugog seta stigao do tri break lopte. Međutim, Čilić je potom odigrao vrhunski, prestao je griješiti i stigao do izjednačenja pa čak i do set lopte. Tada sjajni Žemlja ponovno pritišće i dolazi do nove prilike za oduzimanje servisa Hrvatu, a u tim se trenucima igrao i definitivno najbolji i najuzbudljiviji tenis u dotadašnjem meču.

Ipak, Čilić je lijepim lobom i napadačkom igrom do kraja gema uspio doći do dva vezana poena i završiti igru u svoju korist za 3:2. U idućem gemu Slovenac pada u svojoj igri i na 0:30 radi dvostruku pogrešku, što zatim fenomenalnim poenom Čilić pretvara u novi break i 4:2. Sljedećim gemom Čilić potvrđuje prednost i trasira si put ka prvoj pobjedi na ovogodišnjem Indoorsu.

Do kraja dvoboja oba tenisača zadržavaju svoje servise i Čilić dolazi do lake pobjede od ukupnih 6:2, 6:3. "Odigrao sam odličan meč, servirao sam sjajno, možda i najbolje ikada. Sretan sam i zadovoljan pobjedom i želim zahvaliti navijačima koji su danas bili sjajni", rekao je 12. tenisač svijeta odmah po pobjedi nad Žemljom.

ATP Zagreb Indoors, 2. kolo, 7. veljače 2013.:
Marin Čilić (HRV) - Grega Žemlja (SLO) 6:2, 6:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.02.2013. u 19:36
    Serviraj dalje tako .. Sritno pajdo !!
    Obrisan korisnik