Tenis

Foto: Dodig u tri seta nadigrao Karlovića za sraz s Južnim u četvrtfinalu

Iz Doma sportovaIvan Dominik • četvrtak, 07.02.2013.
Foto: Dodig u tri seta nadigrao Karlovića za sraz s Južnim u četvrtfinalu
Foto: Kristijan Komarica

Poslije Marina Čilića u četvrtfinale se ATP turnira Zagreb Indoors plasirao i drugi hrvatski tenisač, Ivan Dodig. Drugi tenisač iz hercegovačkog Međugorja, koji nastupa na turniru, porazio je svog sunarodnjaka, Zagrepčanina Ivu Karlovića, rezultatom 7:6 (2), 6:7 (2), 6:3 i time poboljšao svoj međusobni omjer s Karlovićem na 3:0 te ušao u četvrtfinale...

Drugi hrvatski četvrtfinalist Zagreb Indoorsa nakon Marina Čilića postao je sjajni Međugorac Ivan Dodig, koji je u tri seta nadigrao svog sunarodnjaka, domaćeg tenisača Ivu Karlovića. Bilo je 7:6 (2), 6:7 (2) i 6:3 za Dodiga nakon 110 minuta vrlo dobrog i uzbudljivog meča.

Premda je Karlović zabio 22 asa i vratio se u meč nakon gubitka prvog seta te breaka u drugom, Dodig je ipak pokazao veću konstantu u igri i mentalnu jakost, kojom je stigao do konačnog trijumfa u odlučujućem setu.

U četvrtfinalu će drugi hrvatski "reket" igrati protiv Rusa, Mihaila Južnog, prošlogodišnjeg osvajača Indoorsa, a što se tiče međusobnih dvoboja s Karlovićem, Dodig sada ima skor od tri pobjede u sva tri međusobna meča.

Kronologija

Već u prvom servis gemu Ivana Dodiga zagrebački tenisač Ivo Karlović zaprijetio je došavši na 15:30, no Međugorac i drugi hrvatski "reket" uspio je okrenuti igru u svoju korist i do kraja iste uzeti svoj prvi gem u meču. Nakon tog početnog uzbuđenja na susretu uslijedila je tipična igra obojice tenisača, u kojoj su obojica držali svoj servis čvrsto i sigurno, dok su sve više pokušavali i radili na dolasku do obrata.

No, to nikome nije polazilo za rukom, premda je Karlović bio bliži breaku, kada je imao 0:30 pri rezultatu 3:3, ali je i to Dodig spasio te osvojio svoj servis gem. Igralo se standardno, s mnogo izlazaka na mrežu s obje strane, dok je Dodig s osnovne crte forsirao Karlovićev backhand, što mu je išlo jako dobro. Međutim, Međugorac se više prilagođavao igri Diva sa Šalate koji je samo igrao "svoj" tenis i u njemu bivao sve bolji.

Vidljivo je to bilo i iz devetog gema kada je Karlović nakon 30:0 za Dodiga stigao do prve lopte za obrat, a potom i do druge nakon izjednačenja. Dodig se mučio u tom svom servis gemu, ali ga je ipak osvojio te nije dozvolio break Karloviću, koji je u toj igri, izuzev svoje standardne igre, pokazao i dva fantastična backhand drivea kojima je "probio" Dodiga na mreži.

Slika 1 od 1.
Foto: Kristijan Komarica

Međutim, i Dodig je kao i Karlović čvrsto držao svoj servis ne dopuštajući break sve do 13. igre koja je bila i rezultat očekivanog slijeda događanja. A u tie-breaku viđena je sjajna igra, Dodig je fenomenalnim potezom osvojio prvi poen na mreži, a zatim je napravio i mini-break Karloviću, koji se ipak nešto teže nosio s pritiskom u 13. igri.

Dodig je ekspresno poveo 4:1, a potom Karlović na svom servisu radi svoju prvu dvostruku pogrešku u meču i Dodiga dovodi do samo dva poena od osvajanja prvog seta. Nakon toga Dodig na Karlovićev servis uzima i šesti poen, te svojim drugim servisom zaključuje prvi set rezultatom 7:2 u tie-breaku.

Poslije osvajanja prvog seta Dodig je dobio na samopouzdanju te je krenuo jako i u drugi set. Bio je agresivniji i kvalitetniji na Karlovićevom servisu te je u tim trenucima bio bolji na terenu od Zagrepčanina. No, obojica su i dalje, kao i u prvom setu, držali čvrsto svoje servise i nije bilo velikih prilika za oduzimanje istog.

Ali, sve do petog gema drugog seta, kada Dodig ponovno taktikom i receptom za Karlovića dolazi do prednosti od 40:15 i pritišće ga maksimalno. Karlović tada popušta i radi dvostruku pogrešku za 3:2 svog reprezentativnog kolege i njegov servis. No, ne počinje ni Dodig sljedeći servis gem vrlo lako, jer mu Karlović osvaja dva poena uzastopno na servisu. Međutim, Dodig se s 0:30 ipak vraća i potvrđuje raniji break povevši u meču 4:2.

Potom su oba tenisača do desete igre zadržala svoj servis, a uzbudljivo je postalo pri Dodigovu servisu za meč kod rezultata 5:4. Karlović je odigrao sjajan gem, stigao do dvije break prilike i drugu nakon odličnog poena i izmjene na mreži iskoristio uz veliku radost za 5:5. Njegovim povratkom u meč tenisačima nije preostalo ništa drugo do nove 13. igre, koju je servisom započeo Karlović. Div sa Šalate dobio je taj poen i nanizao još četiri poena za 5:0. Dodig je bio deklasiran u tom tie-breaku pa je Karlović "protutnjao" do izjednačenja i osvajanja drugog seta uz 7:2 u 13. igri.

Nakon toga treći je set počeo podjednakom, ali staloženijom i mirnijom igrom oba tenisača. Počelo je klasično taktičko nadmudrivanje i sve teže su oba igrača osvajali poene na svom servisu. U takvoj igri dogurali su do 3:2 za Dodiga, koji potom s 0:40 radi break i potom ga potvrđuje svojim servisom za golemo vodstvo od 5:2 u trećem setu, iako zagrebački adut u to vrijeme nije bio ništa lošiji igrač na terenu.

Do kraja susreta Dodig je samo dovršio posao i nakon gotovo dva sata igre stigao do pobjede uz 6:3 u odlučujućem setu. Time je ujedno i osigurao četvrtzavršnicu u kojoj će igrati protiv aktualnog pobjednika i branitelja naslova na Indoorsu, Rusa Mihaila Južnog.

ATP Zagreb Indoors, drugo kolo, 7. veljače 2013.:
Ivan Dodig (HRV) - Ivo Karlović (HRV) 7:6 (2), 6:7 (2), 6:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.02.2013. u 21:39
    Žao mi je Ive velikoga ,što nije pobijedio Ivana malog!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.02.2013. u 21:37
    steta za karla bas steta
    Obrisan korisnik