Košarka

Barcelona jača od Himkija uz novu dobru predstavu Tomića, Tabakova Caja Laboral pala kod kuće

Ivor Krapac • četvrtak, 28.02.2013.
Barcelona jača od Himkija uz novu dobru predstavu Tomića, Tabakova Caja Laboral pala kod kuće
Foto: EPA

Deveto kolo skupine F drugog kruga Eurolige prošlo je s po dvije pobjede domaćih i gostujućih momčadi. Nakon što je Olympiakos u ranijoj utakmici opravdao ulogu favorita protiv Bešiktaša u Istanbulu, u gostima je slavio i telavivski Maccabi, koji je u Vitoriji bio jači od Caje Laboral, nanijevši još jedan euroligaški udarac momčadi Žana Tabaka. Barcelona je kod kuće pokazala previše za Himki, ponovno s važnom ulogom Ante Tomića, dok Fenerbahče Ülkeru u Sieni nije bio dovoljan kvalitetan učinak Bojana Bogdanovića...

Barcelona čuva prvo mjesto, Montepaschi je prvi u pratnji, dok se Olympiakos približio, a Fenerbahče Ülker još više udaljio od četvrtfinala - odigravanje devetog kola skupine F donijelo je takvo stanje stvari na ljestvici, na kojoj je na četvrtoj poziciji trenutno Himki, koji ima pet pobjeda i četiri poraza. Korak iza ruskog kluba su Caja Laboral i Maccabi, koji imaju 4-5, što najavljuje zanimljivu utrku te tri momčadi u posljednjih pet kola.

U tom trolistu, najduži negativni trend ima momčad Žana Tabaka, koja je u četvrtak doživjela peti uzastopni euroligaški poraz.

Caja Laboral - Maccabi 62:66

Tabakova momčad doživjela je novo euroligaško razočaranje porazom od gostiju iz Tel Aviva. Bila je to najizjednačenija i najmanje efikasna utakmica večeri, a junak završnice bio je David Logan, koji je prvo zabio tricu za gostujuća dva poena prednosti (64:62) 25 sekundi do kraja, da bi potom, poslije promašene trice Thomasa Heurtela na drugoj strani, zapečatio stvar s dva pogođena slobodna bacanja za konačnih +4 10 sekundi prije posljednje sirene.

Caja Laboral je nakon toga još imala priliku samo za smanjenje na -1, ali Fernando San Emeterio nije bio precizan za tri poena.

Raniji dio susreta prošao je s nekoliko izmjena u vodstvu, bez veće prednosti na bilo kojoj strani. Najveći rezultatski plus imala je Tabakova momčad, s 35:28 u 22. minuti, ali kako je Maccabi brzo uhvatio priključak, ostalo je tvrdo i izjednačeno sve do odluke u završnici.

Devin Smith, koji je prošlog tjedna s Lukom Žorićem i Rokom Lenijem Ukićem bio u trodiobi priznanja za MVP-a kola, bio je raspoložen i ovog puta, s 20 poena na putu do Maccabijeve pobjede. David Logan dodao je 16 poena i četiri skoka, a Shawn James bio je dvoznamenkast u poenima (11) i skokovima (10). Ubilježio je i tri blokade.

Darko Planinić igrao je nešto manje od pet i pol minuta, a za to vrijeme imao je po jedan promašeni šut za dvicu, pretrpljenu blokadu i napravljenu osobnu pogrešku.

Maciej Lampe je s 19 poena i 12 skokova vodio domaću momčad. Prvi do njega bio je Fernando San Emeterio, koji je imao 11 poena, dok nitko drugi nije zabio više od devet, s koliko je završio Thomas Heurtel, koji se istaknuo sa sedam asistencija.

Barcelona - Himki 71:69

Susret koji je bio manje rezultatski napet nego će sugerirati završna dva poena razlike učvrstio je Barceloninu poziciju na vrhu skupine. Ante Tomić pritom je ponovno bio raspoložen u momčadi Xavija Pascuala, ovog puta sa 16 poena i pet skokova, dok je Zoran Planinić završio s 12 poena i pet skokova, a Krešimir Lončar s osam poena i pet skokova za Himki.

Planinić se vratio u sastav poslije preboljene viroze, a ovog puta se dosta mučio sa šutom, sa samo 4/16 iz igre, 4/12 za dvicu i 0/4 za tricu. Imao je i pet izgubljenih lopti.

Poslije "klimavog" početka utakmice, Barcelona je došla na svoje i stekla prvu nešto veću prednost minutu do kraja prve četvrtine, odlaskom do 21:14. Iza toga, domaća momčad držala je stvari pod kontrolom, a poslije odlaska do +14 u trećoj četvrtini, činilo se da sve ide prema uvjerljivoj pobjedi. No, Barcelonino opuštanje i bolja Himkijeva igra učinili su stvari zanimljivijima u posljednjih 10 minuta.

Gosti iz Rusije su sredinom posljednje četvrtine stigli na samo tri poena zaostatka (66:63), ali poslije trice Juana Carlosa Navarra za +6, pa više od dvije i pol minute bez poena na bilo kojoj strani, Pascualova momčad mogla je disati nešto mirnije. Navarro je nešto više od minutu do kraja zabio i dva važna slobodna bacanja za povećanje na 71:65, što Himki više nije uspio stići. Lončarov ubačaj u posljednjim trenucima poslužio je samo za uljepšavanje rezultata iz gostujućeg kuta gledanja.

Juan Carlos Navarro je s 19 poena i četiri asistencije vodio Barcelonu, dok je, uz Tomića, dvoznamenkasti broj poena imao i Erazem Lorbek (11). Paul Davis je s 18 poena i devet skokova bio najraspoloženiji u dresu Himkija, dok je Vitalij Fridzon završio s 12 poena.

Montepaschi - Fenerbahče Ülker 87:69

Iako je Bojan Bogdanović činio najbolje što je mogao da se to ne dogodi, završivši s 22 poena sa 6/12 iz igre i 9/10 iz slobodnih bacanja, Fenerbahče Ülker pretrpio je sedmi poraz u devet utakmica u drugom krugu. Simonea Pianigianija više nema, Talijan je napustio klupu istanbulskog kluba krajem prošlog tjedna, ali ni s njegovim nasljednikom, bivšim pomoćnikom Ertugrulom Erdoganom nije krenulo bolje u Euroligi.

Za razliku od Fenera, Montepaschi u Topu 16 igra dobro, a to su pokazali i ovog puta. Prava borba trajala je samo četvrtinu i pol, ali nakon što je domaća momčad u 17. minuti prvi put došla do dvoznamenkaste prednosti (40:29), ponovilo se već viđeno za goste iz Istanbula.

Do kraja prvog poluvremena već je bilo 49:35 za Montepaschi, dok je Fenerbahče Ülker u nastavku pokazao znakove života još samo u pozitivnom razdoblju u trećoj četvrtini. Poslije domaćeg povećanja na 55:36, Bogdanović je s devet poena bio glavni u gostujućem smanjenju na šest poena zaostatka u 28. minuti, ali talijanska momčad nije dopustila da se utakmica sasvim zakomplicira.

U posljednjih 10 minuta ušlo se sa 65:53 za domaće, koji su rano u završnoj dionici brzo stigli nadomak 20 razlike (71:53). Fenerbahče Ülker iza toga više nije bio bliže od -12.

Aleksandar Rašić je sa 16 poena i dvije osvojene lopte predvodio Montepaschi, dok se Daniel Hackett priključio s 13 poena i četiri asistencije, a Bobby Brown i David Moss s po 12 poena, Brown uz četiri asistencije. Bo McCalebb, nekadašnji član kluba iz Siene, imao je 10 poena i pet skokova za goste iz Istanbula.

Euroliga, skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

9. kolo

Bešiktaš60:79Olympiakos
Baskonia62:66Maccabi Tel Aviv
Montepaschi Siena87:69Fenerbahçe
Barcelona71:69Himki
1Barcelona 131+165
2Olympiakos 95+35
3Maccabi Tel Aviv 86+93
4Baskonia 86+48
5Himki 77+82
6Montepaschi Siena 77-21
7Fenerbahçe 212-191
8Bešiktaš 212-211

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.03.2013. u 09:44
    tabak ništa nije pokvario...dobio je u ruke momčad koju NIJE slagao, a iz njih realno izvlači 110%! tko je u njegovoj momčadi klasa, igrač koji je zvijezda u euro okvirima? nitko!
    Obrisan korisnik
  • Kojot_5001.03.2013. u 12:16
    Tabak pokvario sezonu a mogao na F4 bez problema 5 poraza zaredom jednostavno si to nije smio dopustiti
    Kojot_50