Košarka

Cibona iščupala pobjedu u derbiju, Zadar popustio u završnici

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • utorak, 02.04.2013.
Cibona iščupala pobjedu u derbiju, Zadar popustio u završnici
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaši Cibone došli su do druge pobjede u Ligi za prvaka. Momčad Danijela Lutza je u najzvučnijoj utakmici drugog kola u Domu Dražena Petrovića nadigrala Zadar, prelomivši susret u posljednje dvije minute. Zadrani su u ranijem dijelu četvrte četvrtine zadali Cibosima dosta glavobolje zonskom obranom, ali nisu izdržali do kraja...

U utakmici koja nije bila previše lijepa za gledanje niti je odigrana u posebno dobroj atmosferi, možda zbog Lige prvaka, možda zbog radnog dana, a možda i zbog kombinacije te dvije i još poneke stvari, Cibona se na domaćem parketu pobrinula za 2-0 na početku ovosezonskog puta u hrvatskom prvenstvu. Vukovi su u Domu Dražena Petrovića s 82:76 nadjačali Zadar, koji se nadao drugoj pobjedi u Zagrebu u razmaku od sedam dana, nakon prošlotjedne protiv Cedevite.

U odnosu na tu pobjedu, momčad Ante Nazora bila je oslabljena na poziciji organizatora igre, s obzirom da je jedina prava "jedinica" bio Dwight Thorne, a Toni Prostran i Vedran Morović izostali su zbog ozljeda. Pored toga, Zadrani nisu imali ni Marka Ramljaka, a protiv Cibone koja nije imala problema sa sastavom, to se osjetilo u usponima i padovima kroz utakmicu.

Zadrani su imali puno kvalitetniji početak od domaćina. Predvođeni poenima Kaštropila i Travisa iz reketa, uz pomoć Bariše Krasića ubačenom tricom, u petoj minuti došli su do 14:4, ali na njihovu žalost, ta dvoznamenkasta prednost nije trajala dugo. S glavnom ulogom DJ-a Strawberryja, Cibona je serijom od 12:0 okrenula na 16:14 dvije minute do kraja prve četvrtine.

Zadar kući, Cibona u Sinj

Poslije stanke zbog Uskrsa, prvenstvo će se nastaviti bez predaha, s trećim kolom tijekom vikenda. Poslije po jedne pobjede i poraza u glavnom gradu, Zadrani se vraćaju kući, sa subotnjim susretom sa Zagrebom, dok će Cibona istog dana biti u vrućoj atmosferi Sinja, u ogledu s Alkarom.

Vukovi su početkom druge dionice ušli u novi pozitivni niz i sa 7:0 povećali na 28:20 u 12. minuti, no u rastrganoj i ne previše kvalitetnoj četvrtini, Zadrani su se ubrzo vratili na površinu. Goran Vrbanc je s dvije trice u kratkom razdoblju predvodio goste u približavanju na 30:28 u 14. minuti.

U preostalom razdoblju do kraja prvog poluvremena, Cibona je prvo ponovno otišla do nešto veće prednosti, 42:35 nešto više od dvije minute do kraja druge četvrtine. Ipak, domaći problemi u reketu i s gostujućim napadačkim skokovima, koji su trajali kroz cijelo prvo poluvrijeme, gostima su pomogli da se približe na samo 43:41 na velikom odmoru, s četiri poena Franka Kaštropila u završnici druge dionice.

Treću četvrtinu je za Cibose jako dobro otvorio Dario Šarić, koji nije pokazao puno u prvom poluvremenu, a kada se serijom ubačenih vanjskih šuteva pridružio Sandro Nicević, prednost domaće momčadi ponovno je bila nešto veća. Najviši rezultatski plus u tom razdoblju Vukovi su imali u 26. minuti, poslije Rozićevog polaganja za 61:53.

U posljednjih 10 minuta ušlo se sa 67:63 za Cibonu, ali ubrzo potom Zadrani su sasvim usporili Lutzovu momčad zonskom obranom. Nakon što je nešto više od osam minuta do kraja Rozić zabio tricu za 72:65, suša Vukova u napadu trajala je pet i pol minuta, što su gosti iskoristili za seriju od 9:0 i preokret na 74:72 četiri i pol minute prije posljednje sirene.

Strawberry i Blassingame su se ubačajima iz slobodnih bacanja pobrinuli za prekid Ciboninog dugog razdoblja bez ijednog poena, a odluka je pala u posljednje dvije minute, u koje se ušlo sa 76:76. Prvo je zabio Andrija Žižić, koji u ranijem dijelu utakmice nije bio na svojoj uobičajenoj ovosezonskoj razini, a poslije prejakog dodavanja Kaštropila prema Ivanovu na drugoj strani, Cibosi su tu izgubljenu loptu suparnika kaznili tricom Darija Šarića iz kuta za 81:76, nakon što ga je Blassingame pronašao potpuno otvorenog.

Bilo je to malo više od minutu do kraja, a Lutzova momčad potom je zadržala prednost bez dodatnih komplikacija.

DJ Strawberry zabio je najviše u dresu domaćina, 16 poena, dodajući i četiri asistencije i tri osvojene lopte. Sandro Nicević pridružio se s 14 poena bez promašaja iz igre (7/7), Dario Šarić imao je 12 poena i sedam skokova, a Marin Rozić 11 poena i osam skokova.

Franko Kaštropil je s po 16 poena i skokova vodio Zadrane, s po osam uhvaćenih "odbijanaca" u obrani i napadu. Goran Vrbanc dodao je 15 poena, a Romeo Travis imao je 13 poena, 10 skokova, četiri asistencije i tri osvojene lopte.

A-1 Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cibona 122+126
2Cedevita 113+242
3Zadar 113+103
4Jolly JB 77-29
5Kvarner 2010 77-85
6Split 59-56
7Zagreb 212-93
8Alkar 113-208

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.04.2013. u 19:03
    Zadrani sad rasterečeni biće svima tvrd orah-dobro za košarku
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.04.2013. u 11:36
    hebeš momčad di rozić uzme 6 šuteva za tricu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.04.2013. u 10:57
    Nazor je zaboravio staviti Vrbanca zadnje dvije minute koji može jedini pogoditi šut iz vanka.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.04.2013. u 10:35
    Kao što sam napisao, to su uglavnom bili vanjski šutevi, a ne polaganja ispod koša. Zato je neobično. Žižić je recimo imao čini mi se dva fadeawaya.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.04.2013. u 10:33
    Katastrofalna utakmoca,driugoligaski nivo, kada ce Cibona maknuti onog glinenog goluba sa klupe???
    Obrisan korisnik