Rukomet

Obrvan pred dvoboj sa svjetskim prvacima Španjolcima: "Na krilima publike do podviga"

Damir Žbulj • srijeda, 03.04.2013.
Obrvan pred dvoboj sa svjetskim prvacima Španjolcima: "Na krilima publike do podviga"
Foto: Davor Sajko

Makedonska rukometna reprezentacija će u nastavak kvalifikacija krenuti s novim izbornikom. Hrvatski stručnjak Ivica Obrvan dobio je povjerenje tamošnjeg saveza kako bi pokušao osigurati plasman na Europskom prvenstvu u Danskoj iduće godine, a nije mogao dobiti težu zadaću za svoj izbornički debi. U Skoplje mu na okršaj stižu aktualni svjetski prvaci - Španjolci.

Nakon prošlosezonske avanture s Co Zagrebom i kratke epizode u Kataru, hrvatski rukometni strateg Ivica Obrvan angažirao se u makedonskom rukometu. Preuzeo je kormilo njihove nacionalne selekcije, a nakon samo nekoliko tjedana na poslu čeka ga najteži mogući suparnik, aktualni svjetski prvak iz siječnja ove godine - Španjolska.

Nije imao puno vremena za pripremu, uvođenje nekih novih rješenja pa će tako zanimljivo biti pogledati kako će se danas, u zasigurno krcatoj tamošnjoj dvorani Boris Trajkovski, njegovi odabranici nositi protiv favoriziranih gostiju.

Obrvan o Hrvatskoj i Mađarskoj

"Očekuju nas dvije vrlo teške utakmice s Mađarima, u svakoj drugoj varijanti kad igramo s njima mislim da smo favoriti ali utakmica protiv njih u Veszpremu u vatrenoj atmosferi daje im za pravo da se oni lagano stave u tu poziciju. Mislim da smo mi bolja ekipa, ali neće biti nimalo lagano zabilježiti pobjedu usprkos snazi Hrvatske."

Međutim, bez obzira na sve nedaće, optimističan je pred ova dva nastupa protiv Španjolca, kao i pred završetak kvalifikacija i okršaje s izravnim konkurentima za drugu poziciju u skupini, Portugalom i Švicarskom.

"Znam da je situacija delikatna i s kakvom ekipom raspolažem, svjestan sam da sam prihvatio nezahvalnu ulogu ali ako se baviš ovim poslom duže vrijeme znaš da je sve na određeni način rizik," poručio je novi makedonski izbornik u razgovoru za Crosport.

Svjestan je Linci kako je makedonska reprezentacija slabije odigrala na posljednjem velikom natjecanju upravo u Španjolskoj, ali je isto tako i svjestan kako je Makedonija sasvim solidna ekipa: "Može se to na određeni način smatrati malim podbačajem, a može se reći i da je Makedonija ušla među 16. To je eliminacijska utakmica, porazi su neminovnost. Oni su i dalje jedna od 10 glavnih reprezentacija u Europi."

Situacija u kvalifikacijskoj Skupini 1 nije bajna, nakon sigurnog nastupa protiv Švicarske, Makedonija je napravila veliki korak natrag u borbi za mjesto u Danskoj na Euru, uvjerljivim porazom od Portugala: "U prve dvije utakmice startali su vrlo visokom pobjedom nad Švicarskom pa nastavili iznenađujućim porazom protiv Portugala od 7 razlike. Moja prva utakmica je baš protiv prvaka svijeta, Španjolske"

Linici o Kiri

"Poznajem Kiru vrlo dobro, znam da je vrhunski profesionalac, iako ga svi moramo gledati kao sedam do osam godina starijeg igrača nego je nekada bio. U sistemu igre Atletica već godinama ne igra cijelu utakmicu već po 15 minuta. Od njega očekujem u napadačkom dijelu jako puno. Zahtijevat ću, nadam se i dobiti, maksimalnu profesionalnost i podršku, jer ipak se radi o jednoj istinskoj zvijezdi u makedonskoj reprezentaciji. Želim ga u prvom redu maksimalno iskoristiti za dobrobit momčadi."

"Ekipu imam dva dana na okupu i tri dana poslije slijedi uzvrat u Španjolskoj. Sve se svelo na kratko upoznavanje, traženje igre, ako im promijenite naziv akcije već je konfuzija a kamoli da uvodim nešto novo. Moj zadatak je da iz postojećeg stanja i igračkog kadra napravim homogenizaciju na nacionalnom naboju, publici, da pokušamo odigrati što kvalitetniju utakmicu sa Španjolcima i, ako je ikako moguće na krilima publike odigrati neriješeno, možda i pobijediti što bi doista bio veliki podvig," proanalizirao je stanje unutar svoje reprezentacije za crosport.hr

Osim prve makedonske zvijezde Kire Lazarova velika većina igrača dolaze iz dva glavna rukometna kolektiva, Metalurga i Vardara, s kojima će morati posebno dobro surađivati, točnije i s tamošnjim trenerima, Linom Červarom, bivšim legendarnim hrvatskim izbornikom, ali i s Veselinom Vujovićem, bivšom velikom igračkom legendom ovih prostora: "Radi se o dva vrhunska trenera. Vujović je nekada bio najbolji igrač na svijetu na lijevom vanjskom, najzahtjevnijoj igračkoj poziciji, a danas je jako dobar trener. Lino Červar je u trenerskoj karijeri napravio jako puno, odličan rezultat ostvario je i ove četiri klupske godine sa ekipom Metalurga, ušao je među osam najboljih europskih ekipa."

"Očekujem maksimalnu fer i korektnu suradnju, prije svega od Červara koji dolazi iz Hrvatske i bio je i trener reprezentacije, može mi pomoći sa određenim savjetima. Dakako, planiram razgovarati i sa drugim trenerima, sa svoje strane ću se maksimalno potruditi ovu svoju misiju odraditi što uspješnije," zaključio je za kraj razgovora Ivica Obrvan.

Makedonija će tako u srijedu od 17.45 sati pred krcatim tribinama dočekati svjetske prvake, dok ih samo za nekoliko dana, u nedjelju u 12.30, u Guadalajari.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.04.2013. u 11:19
    'ajmo Linci! Držim palčeve
    Obrisan korisnik