Košarka

Cedeviti prvi ovosezonski ligaški gradski derbi protiv Cibone, više nema stopostotnih

Ivor Krapac • petak, 19.04.2013.
Cedeviti prvi ovosezonski ligaški gradski derbi protiv Cibone, više nema stopostotnih
Foto: FaH

Cedevita je proslavila pobjedu u zagrebačkom ogledu s Cibonom u sedmom kolu Lige za prvaka. Momčad Jakše Vulića je na domaćem parketu, u Dvorani II Doma sportova, pokazala previše za gradskog rivala, s definitivnom odlukom uz nekoliko pogođenih trica u završnici susreta. Cedevita je ovom pobjedom dostigla dosad stopostotne Cibose...

Prvih sedam kola Lige za prvaka okončano je s najmanje jednim porazom svake momčadi. Za takav rasplet se u petak u derbiju sedmog kola na domaćem parketu pobrinula Cedevita, koja je sa 78:69 nadjačala Cibonu, došla do omjera 6-1 i time se izjednačila s gradskim rivalima, koji su dosad bili bez ovosezonskog pogrešnog koraka u prvenstvu.

Bila je to utakmica u kojoj ni Jakša Vulić ni Danijel Lutz nisu mogli koristiti sve igrače koji su inače u rotaciji. Domaći su bili bez Luke Babića, dok je Goran Suton bio u sastavu, ali bez izlaska na parket, a gostima je ponovno nedostajao Davor Kus. Pored toga, zbog ozljede je svoj nastup prijevremeno završio Andrija Žižić, koji je na parketu bio 17 minuta, a o čemu je točno riječ i koliko je problem ozbiljan, bit će poznato naknadno.

Na početku susreta nije bilo većeg odvajanja ni na kojoj strani, s vodećom napadačkom ulogom Predraga Šuputa za domaće, a Jerela Blassingamea za goste u tom ranom rezultatskom egalu. Cibona je prva došla do nešto značajnije prednosti, ponajprije s dobro obavljenim poslom u obrani, a predvođena učinkom Darija Šarića na drugom kraju parketa, u seriji od 8:0 za odlazak do 15:8 u šestoj minuti.

U završnici prve četvrtine raspucao se Bracey Wright, svojim poenima pomogli su Miro Bilan i Predrag Šuput, pa je Cedevita poslije prvih 10 minuta ponovno bila u vodstvu (21:19). Tricama Wrighta i Derwina Kitchena, domaći su zaokružili svoju veliku seriju na 13:0, za odmak do 29:19 nešto više od sedam i pol minuta do poluvremena. Cedevita je nešto kasnije vodila i s 12 razlike (33:21), u razdoblju susreta kada se Jakša Vulić u obrani prvi puta odlučio za zonu.

Kakvih problema Cibona zna imati sa zonskom obranom, već se vidjelo u dosadašnjim utakmicama Lige za prvaka, a u drugoj dionici ovog susreta to se odrazilo promašenim tricama, s 0/8 u dalekometnom šutu tijekom prvih 20 minuta, pri čemu je najlošije išlo Marinu Roziću (0/3). Danijel Lutz neće se moći previše požaliti na to kako je lopta išla u tim trenucima, s izuzetkom jednog napada u kojem Vukovi nisu pogledali prema košu prije nego je istekao. Cibona je izradila dovoljno otvorenih vanjskih šuteva - međutim, nijedan nije ušao.

Kada nisu uspjeli na taj način, Vukovi su se vratili s dva brza bijega u tranziciju u razdoblju kada je Cedevita posustala u napadu, ponajprije s nekoliko promašenih šuteva Marka Tomasa, koji je u prvom poluvremenu imao 0/4 za tricu. Na drugom kraju parketa, DJ Strawberry i Hrvoje Kovačević zabili su po jedan koš-faul i bili precizni i iz dodatnog slobodnog bacanja, u približavanju gostiju na 35:33 dvije minute do velikog odmora.

No, završnica druge četvrtine bila je Cedevitina. Lukša Andrić i Bracey Wright su svojim ubačajima iz reketa donijeli domaćoj momčadi šest poena prednosti (39:33) poslije prvih 20 minuta.

Tricama Wrighta, Šuputa i Marina Baždarića, Cedevita se rano u trećoj dionici ponovno odvojila na dvoznamenkastu prednost, dvaput do 10 razlike. U razdoblju susreta kada su i jedni i drugi zonom pokušavali usporiti suparničku momčad, domaći su držali razmak do završnice četvrtine, do 55:43 u 28. minuti. Cibona se približila prije ulaska u posljednjih 10 minuta, a mogla je stajati i bolje.

Poslije smanjivanja na 55:47, Sandro Nicević ubacio je šut za 55:49, uz prekasni kontakt Ante Mašića iza tog šuta, što su suci vidjeli kao prekršaj. Cedevitina klupa se pobunila i zaradila tehničku, no sve što su Vukovi iz toga dobili bilo je jedno pogođeno slobodno bacanje Hrvoja Kovačevića, za tu tehničku, s po jednim promašenim Nicevićevim i Kovačevićevim. Cibona nije iskoristila ni dodatni napad, na kraju četvrtine, pa se u završnu dionicu ušlo s 55:50 za Cedevitu.

Predvođena poenima Lukše Andrića, Cedevita je rano u četvrtoj četvrtini dvaput imala sedam razlike, no s četiri uzastopna poena Hrvoja Kovačevića, Cibona je uzvratila i nešto manje od četiri i pol minute do kraja prišla na samo -2, 62:60.

Domaća momčad nije pustila Vukove bliže od toga.

Cedevitinu tricašku završnicu otvorio je Šuput, dalekometnim ubačajem za 65:60, a nakon što se probudio i Marko Tomas, sa svoje prve dvije trice na utakmici poslije promašenih prvih šest, prednost je narasla na osam razlike. Na drugoj strani tada je zabijao samo Blassingame, međutim, bilo je to premalo za Cibonin ostanak u igri. Šuputova trica za 76:65 minutu i 15 sekundi prije posljednje sirene značila je kraj nade za goste.

U dolasku do pobjede, u momčadi Jakše Vulića najviše su zabili Predrag Šuput i Bracey Wright, po 19 poena, Šuput uz izvrsnih 5/9 za tricu, a Wright s devet asistencija i pet skokova, ali i pet izgubljenih lopti. Marko Tomas i Marino Baždarić dodali su po 10 poena, Baždarić s čak 12 skokova.

Jerel Blassingame imao je 17 poena i tri asistencije, a Dario Šarić 13 poena, šest skokova, četiri osvojene lopte i tri asistencije za Cibonu. Sandro Nicević pridružio se s 12 poena.

A-1 Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cibona 122+126
2Cedevita 113+242
3Zadar 113+103
4Jolly JB 77-29
5Kvarner 2010 77-85
6Split 59-56
7Zagreb 212-93
8Alkar 113-208

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.04.2013. u 08:53
    pa mislim da je i sam šarić svjestan da prije sezone 2015/16.. nema što tražiti u NBA.bez brige, ako izađe na ovogodišnji draft, to je samo zato jer će ove godine biti slabiji, pa ima šansu završiti dosta visoko na njemu.inače, mali napreduje svaki dan....slobodna bacanja su mu u zadnje 3 tekme... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.04.2013. u 18:48
    Ma nek uhvati neko visoko mjesto na ovom (kažu slabijem) draftu, i nek se onda zabije u Ciboninu dvoranu na 2 godine i trenira !!! I onda kao "IGRAČ" ode u ameriku.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.04.2013. u 16:18
    slažem se za ocjenu Šarića, što je najbolje vidi se da napreduje, ali...ako ostane na draftu i stvarno ode u SAD možda je bolje da ode u momčad u kojoj će još najmanje godinu dana samo trenirati a igrati pomalo (ako išta)...jer ovakav kakav je sada - u NBA ne može ni primirisati (osim u dvoranu za... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.04.2013. u 10:06
    Šuput je pokazao djelić onoga što Šarića čeka među velikim momcima (NBA). Šariću treba još sto ovakvih protivnika i utakmica . I ne spadam među pljuvače Šarića. Dobar je on za svoje godine. Samo nema preskakanja stepenica.
    Obrisan korisnik
  • litleben20.04.2013. u 08:45
    Ponovo loša reakcija Cibone protiv zone. Krivo postavljanje igrača i spori protok lopte. Lutz u 4 mjeseca nije mogao uvježbati napad protiv zone? Dečko je trener samo po tituli, a po znanju neće biti nikada.
    litleben