Košarka

Zagrebu druga uzastopna pobjeda, Jolly bez reprize Zadra

Iz Trnskog:Ivor Krapac • srijeda, 24.04.2013.
Zagrebu druga uzastopna pobjeda, Jolly bez reprize Zadra
Foto: FaH

Poslije pobjede nad Alkarom tijekom vikenda, košarkaši Zagreba dobili su i drugu uzastopnu utakmicu u Ligi za prvaka. Mravi su u Trnskom bili jači od Jolly JBŠ-a, koji je, tako, zakomplicirao vlastitu poziciju u borbi za četvrto mjesto i polufinale prvenstva. Domaći su imali nekoliko aduta, a kada se utakmica lomila, najviše je pokazao šuterski raspoloženi Ante Krapić...

U potrazi za drugom uzastopnom domaćom pobjedom u Ligi za prvaka, Zagreb je ostvario željeno s 99:87 protiv Jolly JBŠ-a u Trnskom. Bila je to utakmica u kojoj je momčad Danijela Jusupa nekoliko puta lomila otpor gostiju iz Šibenika, a definitivno ga je slomila u posljednje četiri minute, s dvije trice i ukupno osam poena Ante Krapića u tom razdoblju.

Ante Krapić: "Prije utakmice smo znali da će ovo biti teško, gubili smo od Jollyja na Baldekinu, ali htjeli smo da Trnsko ostane neporaženo. Nekoliko puta su se vraćali u utakmicu, ali na kraju smo se odvojili na razliku koju više nisu mogli dostići."

"Pripremali smo se igrati pick&pop, pogotovo protiv visokih igrača koji su sporiji i to teže mogu pratiti. Time se otvaraju šutevi koji su danas ušli, nadam se da će se tako nastaviti i dalje."

S tim Krapićevim učinkom, Mravi su pobjegli do 92:79 nešto više od dvije minute do kraja, nakon što su na ulasku u 37. minutu vodili sa samo +5 (82:77). Gledajući sve što se dotada zbivalo, sveukupno su pokazali više i zasluženo otišli s parketa zadovoljniji od suparničke momčadi.

Kolo nakon gostujućeg iznenađenja protiv Zadra, Jolly je ovim porazom pao na omjer 4-4 i izgubio priključak s drugim i trećim mjestom, na kojem su s omjerom 6-2 Zadrani i Cedevita. Pored toga, Šibenčani su upali u komplikacije i u borbi za četvrtu poziciju, koja vodi u polufinale prvenstva. Bude li jači od Alkara na Gripama, Split će ih dostići na ljestvici.

Gosti iz Šibenika bili su u vodstvu u prvih pet i pol minuta, uz tricu Ronalda Rossa u njihovom prvom napadu na utakmici, pa četiri poena Domagoja Bubala iz reketa nešto kasnije. Stvari su se počele mijenjati nakon što je Bubalo u šestoj minuti povisio na 10:4, što je bila najveća Jollyjeva prednost tijekom cijelog susreta.

Mijenjajući "čovjeka" i zonu u obrani, Mravi su u ostatku prve dionice usporili goste i prvo se vratili u egal, a u završnici četvrtine došli i do vodstva. Tricom Jurja Segarića i ubačajem Ante Krapića u tranziciji, poslije prvih 10 minuta na semaforu je stajalo 18:14 za domaću momčad.

Danijel Jusup, trener Zagreba: "Većinu utakmice odigrali smo dobro, osobito šuterski, oni imaju visinu u Bubalu i Vrsaljku pa smo svjesno išli na pick&pop. Strašno sam ljut što su se relativno lako vratili u utakmicu. Halilović je napravio tri-četiri vezane greške i tu ću ga malo pritisnuti jer se tako može otići u poraz, takve stvari ne smiju se događati i na tome moramo puno raditi."

"Kada je Nikola Garma unutra moramo se zatvoriti defanzivno, malo se sakriti, ovog puta nam se to isplatilo. Defanzivno smo se malo kockali da dobijemo šut, a taj šut je danas prevagnuo."

Rano u drugoj dionici Zagreb je povisio svoju prednost na šest razlike, ali nije se zaustavio na tome. Tricaškom serijom u kojoj se osobito istaknuo Krapić, s dva dalekometna ubačaja u tom razdoblju, vodstvo domaćina je tri i pol minute do poluvremena naraslo na 42:28.

Završnica četvrtine pripala je Jollyju. Sve je počelo nakon što je dotad raspoloženi Miralem Halilović zaradio tehničku pogrešku zbog nabijanja lopte u parket poslije dosuđene osobne u izlasku u obranu na vanjskim pozicijama, što je Ross naplatio s dva pogođena slobodna bacanja za smanjenje gostiju na 42:30. Šibenčani su potom produžili svoju seriju na ukupnih 8:0 i približili se na 42:36, a poslije trice Dine Butorca sa sirenom za kraj poluvremena, na predah se otišlo s 44:39 za Mrave.

Početkom treće četvrtine, Jolly je produžio svoju seriju na ukupnih 16:2 i u 21. minuti ponovno bio u egalu (44:44). No, naredno razdoblje donijelo je novi bijeg Mrava, još veći od onoga u prvom poluvremenu. Danijel Jusup ponovno je postavio zonu, s kojom je ovog poslijepodneva mogao biti zadovoljan, a Zagreb je sve za što se izborio u obrani naplatio nastavkom tricaške "paljbe" na drugom kraju terena.

Ivan Velić, trener Jolly JBŠ-a: "Nismo mi ovdje ništa planirali, nakon velike pobjede može doći otriježnjenje i na to sam upozoravao igrače. Nismo imali obrambenu energiju, nismo to mogli držati, pogotovo protiv Zagreba koji je bio šuterski raspoložen i zabio 19 trica. S laganom distribucijom lopte ekipa Zagreba nas je raširila, otvorio se šut i to je bilo to."

"Bilo je nerealno da mi konkuriramo za ABA ligu, prije dva-tri mjeseca borili smo se za Ligu za prvaka. Pobjedom protiv Zadra smo možda to malo osjetili, ali ja nisam jer znam što nas čeka i jer ova ekipa nema kvalitetu za to. Ova momčad ne može parirati ni Ciboni, ni Cedeviti, ni Zadru. Možemo napraviti iznenađenje, ali još čak nismo osigurali ni poziciju broj četiri."

Prvo s glavnom ulogom Ivana Milekovića, a zatim s dvije trice kapetana Nikole Garme, koji nije igrao u prvom poluvremenu, Mravi su tri i pol minute do kraja treće dionice otišli do 68:51, ali u ostatku četvrtine nisu uspjeli zadržati tako veliku prednost. Predvođeni Rossom i Josipom Naletilićem, gosti su se do ulaska u posljednjih 10 minuta približili na devet razlike.

Završna četvrtina donijela je rezultatsku "klackalicu" na kojoj je Zagreb prvo bježao, a Jolly nekoliko puta smanjivao zaostatak. Prije nego je Krapić preuzeo uzde u svoje ruke i riješio utakmicu, domaće su vodili Marko Car i Ivan Mileković, dok je kod gostiju glavni i dalje bio Ronald Ross, s pratnjom Dine Butorca i Domagoja Bubala. Rossovim ubačajem u kontri, Šibenčani su nešto više od četiri minute do kraja izborili svoju posljednju nadu na utakmici, smanjenjem na 82:77, ali iza toga se gotovo sve odvilo po željama domaćina.

Ante Krapić završio je s 23 poena i četiri skoka, a Marko Car s 20 poena i pet asistencija za Zagreb, Krapić s 5/10, a Car s 5/9 za tricu. Ivan Mileković pridružio se s 14 poena, četiri skoka i tri asistencije, a Ivan Novačić s 15 poena i pet skokova. Prekršajima opterećeni Miralem Halilović ubilježio je osam poena, šest skokova, pet asistencija i dvije blokade za 22 minute u igri.

Ronald Ross istaknuo se s 31 poenom, osam skokova, šest osvojenih lopti i četiri asistencije za Jolly. Dino Butorac dodao je 16 poena i tri asistencije, Mate Mrva 12 poena, a Domagoj Bubalo 11 poena i šest skokova.

A-1 Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cibona 122+126
2Cedevita 113+242
3Zadar 113+103
4Jolly JB 77-29
5Kvarner 2010 77-85
6Split 59-56
7Zagreb 212-93
8Alkar 113-208

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

A-1 Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cibona 122+126
2Cedevita 113+242
3Zadar 113+103
4Jolly JB 77-29
5Kvarner 2010 77-85
6Split 59-56
7Zagreb 212-93
8Alkar 113-208

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!