Košarka

Cibona se riješila svih briga u završnici, Mravi ponovno blizu vrijednom "skalpu"

Iz Trnskog:Ivor Krapac • subota, 04.05.2013.
Cibona se riješila svih briga u završnici, Mravi ponovno blizu vrijednom "skalpu"
Foto: Davor Sajko

Košarkaši Cibone i dalje drže prednost pred pratnjom na vrhu ljestvice Lige za prvaka. Momčad Danijela Lutza je u 11. kolu slavila u Trnskom, sa šest poena prednosti protiv Zagreba, koji je puno bolje krenuo u utakmicu i bio ozbiljna prijetnja Vukovima i u nastavku susreta, sve do odluke u završnici...

S problemima u najvećem dijelu dvoboja u Trnskom, Cibona je ipak opravdala ulogu favorita i s 92:86 protiv Zagreba došla do 10-1 u Ligi za prvaka. Vukovi će, tako, biti na vrhu ljestvice i poslije 11. kola, dok su Mravi ovim porazom pali na omjer 2-9. Momčadi Danijela Jusupa nije nedostajalo puno da napravi iznenađenje, ali kako je trener Mrava sam opisao poslije utakmice, za poneku zvučnu pobjedu treba im veća širina kvalitete.

U odnosu na sastav s kojim je Jusup raspolagao u ranijim utakmicama, ovog puta to je bilo s još više problema za Mrave, s obzirom da je zbog ozljede ispao Miralem Halilović, kojeg neće biti do kraja sezone, dok je Matija Poščić bio u zapisniku, ali bez ulaska u igru. S druge strane, Vukovima je ponovno nedostajao Dario Šarić, koji se još nije oporavio od ozljede skočnog zgloba pretrpljene u Zadru.

Domaću momčad je u početnom razdoblju utakmice vukao u posljednje vrijeme raspoloženi Ante Krapić, koji je s dvije trice i ukupno 10 poena bio najzaslužniji što su Mravi poslije prvih pet minuta imali minimalno vodstvo (14:13). No, Zagreb je potom tek krenuo. Nakon što su se Krapiću s po dvije trice pridružili Nikola Garma i Juraj Segarić, razlika je narasla do 34:25 na kraju prve, a 37:25 početkom druge četvrtine, poslije treće Garmine trice u prvom poluvremenu.

Car, Strawberry i Blassingame najefikasniji

Na putu do pobjede, za Cibonu su najviše zabili Jerel Blassingame (22 poena, 6/14 za tricu, sedam asistencija, pet skokova) i DJ Strawberry (20 poena, sedam skokova, pet asistencija, četiri osvojene lopte).

Mrave je s 23 poena i šest asistencija vodio Marko Car. Nikola Garma završio je s 18 poena i pet skokova, sa 6/10 za tricu, dok je Ante Krapić dodao 15 poena i šest skokova.

Poslije Ciboninog minusa od 40:28 u 14. minuti, stvari su se počele kretati u drugom smjeru. Domaći su dotad jako kvalitetno radili u napadu, uz brza dodavanja koja su otvarala čiste šuteve, ali s boljom obranom, dobrom kontrolom skoka i uz nekoliko osvojenih lopti po putu, Cibona ih je do završnice prvog poluvremena uspjela sasvim usporiti. Na drugom kraju parketa, predvođeni DJ-em Strawberyjem, gosti su to kapitalizirali približavanjem do 44:43 malo manje od dvije minute do kraja druge četvrtine.

Uoči odlaska na 15-minutni predah u svlačionicama Zagreb je stekao malo veću prednost. Prvo Marko Car s dva ubačaja za dvicu, a zatim Ivan Mileković i Nikola Garma s po jednom tricom pobrinuli su se za 52:46 za Mrave nakon prvih 20 minuta. Garma je svoju tricu zabio sa sirenom za kraj četvrtine, od table, još jednom pokazujući koliko ga je lopta slušala u prvom poluvremenu ovog susreta.

Rano u trećoj četvrtini Zagreb je tricom Ivana Novačića povisio na 55:46, ali slijedio je potpuni preokret Vukova, zaključen s pet uzastopnih poena Jerela Blassingamea za 59:57 u 25. minuti. Mravi su u nastavku tog perioda utakmice našli odgovor u Marku Caru, koji ih je vukao kroz cijelo drugo poluvrijeme, a s njegovim učinkom vratili su se u vodstvo, najviše sa 66:59, dok se u posljednjih 10 minuta ušlo sa 71:70.

Posljednja dionica donijela je izjednačenu borbu. Mravi su na početku četvrtine dvaput odlazili do četiri razlike, a Cibona se vraćala, prije nego je sve prelomljeno u završnici utakmice. Poslije zaostatka od 79:77 nešto više od četiri minute do kraja, Andrija Žižić i DJ Strawberry povezali su seriju od 6:0 za preokret na 83:79, a Strawberry je minutu i pol do kraja zabio i vrlo važnu tricu za Vukove, za povećanje na 86:81.

Nakon promašene Krapićeve trice, pa Blassingameova dva pogođena slobodna bacanja na drugoj strani, Cibonino vodstvo naraslo je na 88:81 minutu i 10 sekundi do kraja, što su Mravi teško mogli stići. Do kraja susreta uspjeli su se približiti na -3, Garminom tricom za 89:86, ali nakon što je Strawberry ubacio jedno od dva slobodna za 90:86, pa zakucao u kontri poslije Garmine promašene trice, domaćoj nadi u iznenađenje došao je kraj.

A-1 Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cibona 122+126
2Cedevita 113+242
3Zadar 113+103
4Jolly JB 77-29
5Kvarner 2010 77-85
6Split 59-56
7Zagreb 212-93
8Alkar 113-208

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.05.2013. u 12:03
    a zašto bi to zagreb puštao ciboni? igrali su kao da im život ovisi o toj utakmici. bio sam na tekmi. svi u dvorani mogli su vidit kakvo je suđenje bilo. za kog sude tako? jer za onog smrdljivog tajkuna koji ima svoj glupi privatni košarkaški klub za kojeg navijaju jedino njegovi poluretardirani... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Kaktus Car04.05.2013. u 20:27
    Možeš, samo se prvo odlogiraj. Evo ja sam ti pomogao za početak. Nema na čemu.
    Kaktus Car
  • pikepiletina04.05.2013. u 20:15
    ma nije valjda da ovo Zagreb opet pušta Ciboni?! ma sigurno sam u krivu. mogu li sam sebi dati minus?
    pikepiletina
  • Obrisan korisnik04.05.2013. u 20:08
    Bravo Cibosi
    Obrisan korisnik