Europska liga, završnica, finale, 15.05.2013, 20:45 h
Benfica
Benfica 1:2 Chelsea
Chelsea

Video: Chelsea osvojio Europsku ligu, Ivanović u sudačkoj nadoknadi srušio Benficu

Ante Zovko • srijeda, 15.05.2013.
Video: Chelsea osvojio Europsku ligu, Ivanović u sudačkoj nadoknadi srušio Benficu
Foto: EPA

Aktualni europski prvak Chelsea postao je prva momčad u povijesti koja je uspjela u dvije sezone osvojiti Ligu prvaka i Europsku ligu. U finalu Europske lige svladao je Benficu 2:1 pogotkom Branislava Ivanovića u sudačkoj nadoknadi. Poveo je preko Fernanda Torresa, a poslije izjednačenja Oscara Cardoza činilo se da će utakmica otići u produžetke. No, Portugalci su doživjeli hladan tuš i Chelsea se upisao u povijest.

Benfica je dominirala u prvom dijelu i propustila niz prilika. Chelsea je prebacio inicijativu na drugu stranu u drugom dijelu i poveo preko Fernanda Torresa. Izjednačio je Oscar Cardozo iz jedanaesterca devet minuta kasnije, no presudio je Branislav Ivanović kad su praktički svi očekivali produžetke.

Chelsea se upisao u povijest kao četvrta momčad koja je osvojila Kup/Ligu prvaka, Kup Uefe/Europsku ligu i Kup pobjednika kupova poslije Ajaxa, Bayerna i Juventusa. Privremeni trener Rafael Benitez u svojoj pretposljednjoj utakmici na klupi Bluesa osvojio je svoj treći europski trofej, poslije Kupa Uefe 2004. s Valencijom i Lige prvaka s Liverpoolom 2005. Benfica je poslije 23 godine bila u europskom finalu, a dočekat će i 52. godinu bez europskog trofeja. Otkad je osvojila Kup prvaka 1962., izgubila sedam europskih finala. Do prije tjedan dana bila je u igri za tri titule u ovoj sezoni. Poslije neuspjeha u derbiju protiv Porta u prvenstvu, ostala je u igri samo za kup.

Susret u Amsterdamu podsjećao je na početku na lanjsko finale Lige prvaka, a Chelsea je glumio samog sebe, Pustio je inicijativu Orlovima koji su visoko pritisnuli, ali nisu uspijevali biti jako konkretni.

No i bez konkretnih prijetnji, engleska momčad nije živjela ugodno. Prva veća opasnost stigla je poslije kombinacije koja je uslijedila nakon slobodnog udarca. Mnogo je dodira bilo unutar Chelseajeva šesnaesterca, no na kraju se situacija raščistila.

Chelsea je mogao biti sretan što nije u zaostatku, no pripala mu je najbolja šansa poluvremena. Točnije, Lampardu u 36. minuti kad je sjajno odmjerenim i zavrnutim udarcem s dvadesetak metara bacio Artura u probleme. Vratar je jedva uspio izbaciti u korner. Chelseajev rekorder još je jednom tukao na isteku sudačke nadoknade, ali ne tako precizno.

Benfica žustrije kreće u nastavak i konačno pronalazi suparničku mrežu. Cardozo je glavom plasirao u gol na Gaitanov nabačaj. Krenuo je već slaviti kad se pojavila pomoćnikova zastavica u zraku.

Nakon što se držao rezervirano tijekom dotadašnjeg dijela utakmice, Chelsea ubacuje u višu brzinu i prebacuje ofenzivu na portugalsku polovicu. Brzo se isplatilo. Mata je krivo zahvatio Čechovo ubacivanje lopte u igru, ali je time prevario Garaya te izbacio Torresa samog pred Artura. Španjolski napadač zaobiliazi vratara i pogađa za vodstvo, kao Barceloni u lanjskom polufinalu Lige prvaka.

Vodstvo aktualnog europskog prvaka trajalo je manje od devet minuta. Azpilicueta je zadržao rukom u kaznenom prostoru Cardozov ubačaj i dosuđen je očigledan jedanaesterac. Cardozo je siguran, iako se odlučio na rizični udarac po sredini gola.

Nisu momčadi puno riskirale poslije toga, no što je manje vremena ostajalo, nervoza je postajala sve veća. Tako je Cardozo iskušao Čechovu spremnost odličnim volejem koji je išao u okvir, no vratar je izbio preko gola. Lampard se u 88. minuti opet pokazao kao najopasniji engleski igrač pogodivši prečku neobranjivim udarcem s 25 metara.

Kad je sve upućivalo da će se igrati produžeci, Chelsea je izborio korner. Ivanović, koji je propustio lanjsko finale zbog suspenzije, digao se iznad svih na suprotnoj stativi i glavom poslao loptu u suprotni kut. Neobranjivo i vrijedno nove titule.

Europska liga, završnica

finale

Benfica1:2Chelsea

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.05.2013. u 19:12
    ma nije Chelsea bio puno bolji od benfice
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.05.2013. u 19:45
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.05.2013. u 13:34
    Ma samo neka uđu i iduće godine u LP, pa će onda imati i dva uzastopna ispadanja u dvije sezone u skupini LP. Ovakva igra im u LP neće proći, to smo vidjeli i ove godine.
    Obrisan korisnik
  • Mithrandir16.05.2013. u 10:41
    U 2 sezone osvojena i liga prvaka i europska liga. VELIKI uspjeh, velika stvar za Čelski!!
    Mithrandir
  • JeremijaX16.05.2013. u 03:01
    Benfica i Hajduk, baš smo se našli, nesreće u zadnjih 50 godina za ufatit se za glavu
    JeremijaX