Rukomet

Njemačku drži samo teorija u igri za EP, Česi osigurali nastup u Danskoj

Branimir Korać • nedjelja, 16.06.2013.
Njemačku drži samo teorija u igri za EP, Česi osigurali nastup u Danskoj

U tri skupine završen je kvalifikacijski krug za Europsko prvenstvo u Danskoj. Najzanimljivije je bilo u skupini B gdje je Češka trebala bod za osiguravanje EP-a, na kraju je svladala Crnu Goru i poslala Njemačku u čekaonicu. Njemačkoj se daleko previše toga treba poklopiti za prolaz...

Skupina B

Njemačka neće vidjeti Europsko prvenstvo u Danskoj unatoč pobjedi protiv slabog Izraela 38:19. Ta je pobjeda bila i očekivana, Izraelci su na marginama nekog ozbiljnog rukometa, no definitivno nije očekivana njemačka eliminacija. Može se razgovarati o novom kadru, objektivnim problemima s ozljedama, ali Njemačka je apsolutno podbacila.

Susret s Izraelom bio je tek odrađivanje posla dok se drugim uhom osluškivalo što se događa u dvoboju Češke i Crne Gore. I takva Njemačka vrlo brzo je odvela utakmicu u mirne vode, stvorila je veliku zalihu koja se konstantno povećavala.

"Drago mi je da su igrači pokazali karakter i da su prava momčad, ali u ovom trenutku smo vrlo frustrirani. sada nam preostaje analiziranje situacije i planiranje bolje budućnosti", rekao je nakon susreta izbornik Martin Heuberger.

Njemačku su do pobjede predvodili Patrick Groetzki s deset i Kevin Schmidt s devet golova dok je najbolji Izraelac bio Chen Pomeranz sa šest golova.

Njemačka se nadala iznenađenju u Češkoj i pobjedi neopterećene Crne Gore protiv domaćina. Međutim to se nije dogodilo. Crnogorci su doputovali kao sigurni putnici na Europsko prvenstvo i ovo je za njih bilo odrađivanje posla, ali su zato Česi bili prepuni motiva i tražili su pobjedu pod svaku cijenu.

Odmah su krenuli žestoko i na krilima Štochla i Jiche stvorili visoku prednost i lakoćom kontrolirali tijek susreta. Završilo je 30:25, dovoljno za veliko slavlje domaćina.

"Ovo je ogroman uspjeh ove generacije. Bili smo oprezni jer smo znali da nas očekuje neopterećen protivnik koji nije imao nikakvog pritiska. Ali obrana je bila sjajna, odlično ju je pratio i napad i na krilima sjajne publike u Brnu došli smo do ovog velikog rezultata", komentirao je češki izbornik Jaroslav Hudeček.

Jicha je briljirao s deset golova, Stržinek je dodao pet dok je na drugoj strani s devet golova najefikasniji bio Vasko Ševaljević.

Skupina C

Francuska se s pola snage prošetala kroz svoju kvalifikacijsku skupinu. Onesti nije bilo lako, počevši od afere koja je potresla francuski rukomet pa se nastavilo preko smjene generacija, ali šest utakmica i šest glatkih pobjeda unatoč svemu samo su pokazatelj snage francuskog rukometa.

I u ovim kvalifikacijama Onesta je predstavio i neke nove igrače, one koji će u budućnosti nositi francuski rukomet, a igranjem u sve jačoj konkurenciji u francuskoj ligi, dodatno jačaju i bivaju sve bolji. Pokazalo se to i u reprezentaciji gdje su redom opravdali pozive.

Posljednji dvoboj bio je onaj protiv Turske, utakmica koja nije nikome ništa značila i posao je odrađen. U ovom susretu pokazalo se i da na vratima Francuske ne mora stajati raspoloženi Omeyer da bi vratari skupili 25 obrana. Vincent Gerard je briljirao, završio je susret s 22 obrane i pokazao je zašto je najbolji vratar francuske lige.

U pobjedi 31:23 svi osim Bingoa upisali su se među strijelce, najviše puta starosjedioci Guigou šest te po četiri puta Joli i Honrubia. Raduje i sjajan nastup Kentina Mahea, budućnosti francuskog rukometa, mladog igrača koji ima previše nesreće s ozljedama. Turska? Skromna, istaknuti treba tek Donea koji je zabio devet golova, ali i ispucao 19 lopti.

"Uvijek moramo biti ozbiljni, bez obzira na protivnika. To smo ovdje uspjeli. željeli smo odigrati meč bez previše kompliciranja kako bi autoritativno završili kvalifikacije i na pravi način otišli na odmor", rekao je nakon susreta zadovoljni Claude Onesta.

Norvežani su također tražili ozbiljnost do kraja i dobar oproštaj od svojih navijača. Oni su poput Francuske odavno osigurali prolaz na Europsko prvenstvo pa su mogli nesmetano prirediti malu feštu za svoje navijače.

Na feštu su im stigli Litavci koji su na kraju poraženi 34:29. I oni su poput Francuske iskoristili priliku predstaviti široku lepezu igrača pa su tako u ovom susretu Ole Erevik i Bjarte Myrhol dobili više prilike za odmaranje dok su neki drugi igrači bili na parketu.

Sondre Paulsen je zabio šest golova i predvodio strijelce Norveške kod koje su po pet golova zabili Christoffer Rambo, Magnus Jondal i Eivind Tangen. Kod Litve najistaknutiji Povilas Babarskas sa sedam golova.

Skupina D

Mađari su upisali bezbolan domaći poraz od Slovačke 31:30. Kornel Nagy, Laszlo Nagy, Gabor Ancsin, Ferenc Ilyes, Timusz Schuch, Barna Putics, Roland Mikler nisu bili u kadru za ovu utakmicu što je bio prevelik udarac za Mađare.

Osim toga nastup na EP-u su već osigurali, ostalo je tek odraditi posao protiv Slovaka i zaputiti se na odmor. Slovaci su s druge strane očekivali više u ovim kvalifikacijama i najavljivali su da u Mađarsku dolaze po pobjedu koja bi značajno popravila dojam kvalifikacija.

Na kraju su i slavili zahvaljujući kasnom golu Stranovskog nakon čega je Mađarska imala priliku za poravnanje, ali nije išlo.

Császár je predvodio Mađare sa sedam golova dok je na drugoj strani Sulc zabio osam, a odličan je bio i Stranovsky sa sedam.

Skupina B:
Njemačka - Izrael 38:19, Češka - Crna Gora 30:25

1. Češka 8
2. Crna Gora 8
3. Njemačka 6
4. Izrael 2

Skupina C:
Francuska - Turska 31:23, Norveška - Litva 34:29

1. Francuska 12
2. Norveška 8
3. Litva 2
4. Turska 2

Skupina D:
Mađarska - Slovačka 30:31

1. Hrvatska 10
2. Mađarska 7
3. Slovačka 4
4. Latvija 3

Foto: ihf.info

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • nido16.06.2013. u 14:11
    Hebeno je to da imas najjacu ligu na svijetu u rukometu a da repka spadne na ovako niske grane, pa cak i nevjerojatno!!! Morat ce razraditi neke projekte za buducnost kao sto se i u nogometu odradilo 2002.g. pa su za par godina digli se super!
    nido
  • Obrisan korisnik16.06.2013. u 13:35
    e njemci njemci jadni li ste
    Obrisan korisnik
  • ZooM16.06.2013. u 13:19
    Ma situacija je vrlo jednostavna za Njemce, moraju se nadati da će Portugal u gostima bar izvući remi protiv Makedonije i tako Makedonce ostaviti bez EP, da će Bjelorusija u gostima dobiti Sloveniju i ostaviti ih bez plasmana na EP te da će Austrija doma pobjediti Rusiju sa najmanje 9 razlike. Ako... [više na forumu]
    ZooM
  • litleben16.06.2013. u 10:34
    Previše stranaca u njemačkoj ligi.
    litleben
  • Obrisan korisnik16.06.2013. u 07:28
    ovo s Njemcima bit će velika senzacija.Takav turnir a bez njih teško je zamisliv
    Obrisan korisnik