Rukomet

Rusija u Dansku kao najbolja treća, Slovenci ostaju kod kuće

Ivana Strahija • ponedjeljak, 17.06.2013.
Rusija u Dansku kao najbolja treća, Slovenci ostaju kod kuće
Foto: EPA

Konačno je završen ciklus kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Danskoj 2014. Iako hrvatski ljubitelji rukometa nisu imali traumatične posljednje trenutke, mnogi drugi jesu, a posebno žalosni ostaju Slovenci, koji su izgubili od Bjelorusa i tako ostali bez karte za EP.

Grupa 1

U prvoj skupini obje su utakmice igrane u nedjelju, a Španjolska je s uvjerljivih 29:16 protiv Švicarske kvalifikacije završila kao neporažena. Najbolji su strijelci u španjolskim redovima bili Raul Enterrios i Antonio Garcia s po četiri pogotka svaki.

Mnogo je veću pozornost izazvala utakmica Makedonije i Portugala, u kojoj su peti s prošle europske smotre uspjeli pobijediti s 26:19 i tako se plasirati na smotru u Danskoj. Portugalcima bi i remi dostajao da odu u Dansku, no srčani Makedonci nisu se predavali. U Skoplju su uz bučnu podršku konačno slomili otpor Portugala na 24:28. Najbolji strijelac je bio, po očekivanju, Kiril Lazarov s devet golova.

Grupa 5

U ovoj su se grupi prolaznici već znali, no i Švedska i Poljska su za kraj potvrdile svoje statuse. Švedska je pobijedila Nizozemsku s 34:23, uz sjajnu rolu Fredrika Petersena (osam golova), dok je Poljska bila bolja od Ukrajine s 27:22, a najviše je golova za pobjedničku ekipu postigao Michal Kubisztal (6). Poljski je izbornik Michael Biegler dosta veliku minutažu dao igračima koji manje igraju, a oni ga nisu razočarali.

Grupa 6

Ljubljana pak je doživjela šok, kad su izabranici Borisa Deniča izgubili od Bjelorusije (33:35) i tako ostali bez karte za EP. Veliki je to udarac za navijače, koji su uvelike uživali u dobrim izdanjima svojih ljubimaca na posljednje dvije velike smotre.

Bjelorusima je, sa sedam bodova, i remi bio dovoljan, no sjajni je dan imao vratar Vitalij Čarapenka, koji je obranio veliki broj slovenskih lopti. S druge strane, lako je do pogodaka dolazio Baris Pukhouski, bjeloruski topnik, koji je na kraju imao deset postignutih golova. Slovenci su u samoj završnici izjednačili, no nisu uspjeli okrenuti rezultat na svoju stranu, pa će tako Euro gledati putem TV prijenosa.

Island je protiv Rumunja upisao +10 (37:27) i tako se na najljepši način oprostio od svog sjajnog člana, Olafura Stefanssona, koji je u svojoj posljednjoj utakmici u dresu Islanda postigao osam golova.

Grupa 7

Nakon što je pred tek tjedan dana preuzeo klupu Srbije, Ljubomir Vranješ je ostvario zacrtano te nakon Rusije porazio i Bosnu i Hercegovinu te tako sa svojom reprezentacijom uzeo prvo mjesto tablice skupine 7. Pomlađenu BiH Srbija je u Čairu ostavila na 23 gola, sama je zabila njih 30. Najbolji je strijelac bio Filip Marjanović sa sedam golova.

"Neki moji igrači ove su sezone odradili stotinjak utakmica i jasno je da smo svi već umorni. No, momci su me odlično slušali i u Rusiji i protiv BiH smo dobrom taktikom uspjeli prikriti nedostatak pune snage. BiH nam je bila izazovni protivnik, dobro se držala u prvom dijelu, no u drugom smo konačno počeli igrati kako ja želim, s obranom, vratarom, kontrama i brzim centrom", kazao je nakon susreta Vranješ.

U drugoj utakmici skupine, Austrija je protiv Rusije pokazala mišiće i upisala svoju treću pobjedu kvalifikacija s 30:25. U Dansku idu obje ekipe, Austrija kao druga, po prvi puta kroz kvalifikacije na Euru, a Rusija kao najbolja treća.


Poznati su tako svi sudionici najjačeg rukometnog natjecanja: Danska (branitelj titule i domaćin), Španjolska, Makedonija, Češka, Crna Gora, Francuska, Norveška, Hrvatska, Mađarska, Švedska, Poljska, Island, Bjelorusija, Srbija, Austrija i Rusija (najbolja treća reprezentacija). Izvlačenje skupina zakazano je za petak 21. lipnja u 18.30 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.06.2013. u 21:06
    bilo bi to osakaćeno prvenstvo bez Rusa-zato neka njih
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.06.2013. u 16:28
    to braco rusi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.06.2013. u 08:00
    sjećam se one reklame za mastercard.. "da nas bodo hrvati gledali na SP s kavča.. NEPRECENLJIVO"... e moji Slovenci..
    Obrisan korisnik