Nogomet

Bez dosadnih minuta, s mnogo uzbuđenja

Ivana Strahija • ponedjeljak, 15.07.2013.
Bez dosadnih minuta, s mnogo uzbuđenja
Foto: Davor Sajko

Iako su u prvom kolu favoriti upisali pobjede, već se nakon što su svi odigrali po 90 minuta jasno vidi da je Liga 10 pun pogodak. U pet zanimljivih susreta predstavljeno je najbolje od hrvatskog nogometa, a remija nije bilo...

Najvišu pobjedu kola odnio je Hajduk, koji praktički do posljednjeg trena nije bio siguran hoće li zaigrati na Stanovima ili neće. Zadar je naime bio suspendiran te je, na manje ili više legitimni način, u zadnji čas dobio odgodu od šest dana kako bi riješio stare grijehe. Je li to imalo utjecaja na predstavu Zadrana u prvom kolu ili pak je Hajdukova mlada momčad jednostavno predobra, rezultat od 5:1 u korist Splićana govori dosta. I dok je Zagrepčanin u redovima Hajduka, Tomislav Kiš, zabijao ko' od šale na dobre asistencije suigrača, trener Igor Tudor uspio je zaraditi isključenje i tako postati prvi trener koji ove sezone ekipu vodi s - tribine. No, ukoliko Hajduci nastave s takvom igrom, kakvu su pokazali u Zadru, vrh tablice bit će mnogo interesantniji u daljnjem tijeku natjecanja.

Drugo mjesto tablice trenutno pripada Rijeci, koja je protiv Istre 1961 na svojoj Kantridi pokazala mišiće uz 3:0. I dok s jedne strane Riječani, a posebno dvostruki strijelac Leon Benko, mogu slaviti, u kampu Puljana nije baš bilo sreće: "O utakmici nije lako govoriti, mi smo bili u prvom poluvremenu još 'ajde-ajde', ali u drugom poluvremenu smo bili žalosni i pokazali smo kako se nogomet ne igra", rekao je nakon utakmice Igor Pamić.

A tek na trećem mjestu tablice nalazi se aktualni prvak Dinamo, koji je u prvom kolu ugostio Osječane. Iako je pobjeda Dinama bila uvjerljiva, momčad iz Osijeka nije bila pretjerano žalosna nakon prvog kola. Na Maksimiru su Osječani, točnije Josip Barišić, zabili gol, a treneru Tomislavu Steinbrückneru jedini žal ostaje što njegova mlada momčad nije pokazala više hrabrosti. Navijači Dinama pak mogu biti zadovoljni novom momčadi, koja je pokazala zanimljiv i atraktivan nogomet, dok su se novi igrali pokazali u dobrom svjetlu.

Hrvatski dragovoljac, povratnik u Ligu, nije se dobro proveo u prvom kolu, iako je dobio dozvolu da igra na svom stadionu Stjepana Spajića u Sigetu. Gradski rivali Lokosi zabili su dva gola i naoko rutinski došli do tri boda, iako nisu oduševili preatraktivnom igrom. No, kako ih ovaj tjedan sljeduje premijera u Europskoj ligi, mentalna kočnica sigurno je ostala povučena u glavama igrača Tomislava Ivkovića. "Kako se susret bližio kraju bili smo sve dominantniji i zbog toga sam zadovoljan. Uvjeren sam da neće svi klubovi iz Sigeta odlaziti s tri boda", komplimentirao je trener Lokosa Crne, s mislima već na bjeloruskom Dinamu.

Do pobjede je došao i Split, koji je dočekao momčad svog bivšeg trenera Ivana Katalinića i upisao 2:1 protiv Koprivničana. Iako rezultat to ne odaje, Splitovci su na travnjaku pokazali mnogo više od Farmaceuta, koji imaju velikih problema u obrambenim zadacima. Stoga je debi Stanka Mršića, najiskusnijeg trenera u HNL-u, bio daleko uspješniji od onog trenera Katalinića, a da je više golova palo u mrežu Slavena, ne bi bilo čudno, bio je konsenzus na kraju utakmice. Ovako Koprivničani mogu tek zahvaliti svom golmanu Silviju Rodiću, koji je obranio penal mladom reprezentativcu Anti Rebiću.

Prvi pogodak sezone

Prvi gol nove sezone pao je u Rijeci, gdje je Ivan Tomečak dobro primio dugu loptu Josipa Brezovca i prevario vratara Antonija Ježinu za 1:0 Rijeke. Bivši Dinamovac pokazao je tako treneru Matjažu Keku da na njega može računati, a sam se, nakon dobre prve utakmice, može nadati većoj minutaži no što je imao u modrom dresu.

Igrač/pogodak kola

Iako se strijelci u prvom kolu nisu sramili, bez premca je ostao pogodak kojeg je postigao El Arbi Hillel Soudani za 1:0 Dinama. Alžirac je u 12. minuti iskoristio asistenciju Zvonka Pamića i načeo mrežu iza Zvonimira Mikulića, usput porušivši pokojeg braniča Osijeka.

Tragičar kola

U susretu Splita i Slaven Belupa domaćini su na kraju morali strepjeti za rezultat, jer je gostujuća ekipa, nakon lošeg prvog dijela, u drugom imala par prilika. Svoje je suigrače pritiska mogao osloboditi Ante Rebić, no on nije uspio realizirati onu najizgledniju priliku, s bijele točke. Inače se lopte za penal, nakon što je rukom u svom kaznenom prostoru igrao novopridošli Ivan Fuštar, uhvatio Henri Belle, pitanje je bi li i njemu vratar Silvio Rodić pročitao namjere.

Izjava kola

Krešimir Ganjto, trener Hrvatskog dragovoljca, je nakon 0:2 svjestan da njegovu momčad čeka vrlo teška sezona: "Nama ostaje teška borba za ostanak u ligi jer je ovo najteža sezona do sada. Ipak mislim da kroz treninge i rad možemo popraviti neke naše slabe strane i doći do pozitivnog rezultata."

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.07.2013. u 00:10
    bit će odlična. još da je imamo gdje gledati, bila bi još bolja.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.07.2013. u 00:04
    odlična će ovo biti sezona...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.07.2013. u 23:49
    Pa al nije istina??? Da je Hajduk bija domaćin, umisto zadarskih 4000, bilo bi poljudskih 18 000. To ti onda prosjek digne na...6200. Čista matematika (to će bit iduće kolo)
    Obrisan korisnik
  • Lovro-ZG15.07.2013. u 23:29
    Bit će ovo dobra godina
    Lovro-ZG
  • Obrisan korisnik15.07.2013. u 23:27
    Jako dobro otvaranje prvenstva. 18 golova (3.6 po utakmici), 3400 gledatelja po utakmici (jer je Hajduk bija gost), sve pobjede tj bez nerješenih. Dosta atratktivnih poteza i golova....
    Obrisan korisnik