Rukomet

Hrvatski juniori u polufinalu Svjetskog prvenstva, Filip Ivić zaustavio Brazilce

Zvonka Keliš • srijeda, 24.07.2013.
Hrvatski juniori u polufinalu Svjetskog prvenstva, Filip Ivić zaustavio Brazilce
Foto: Ivana Karačić

Hrvatski juniori u itekako uzbudljivoj četvrtfinalnoj borbi u posljednjim su minutama susreta uspjeli osigurati slavlje nad neugodnim Brazilom te su na svojem posljednjem zajedničkom velikom natjecanju osigurale svoje mjesto u polufinalu te samim time borbu za odličja.

Hrvatska - Brazil 23:21 (10:11)

Svjetsko juniorsko prvenstvo, BiH
Četvrtfinale, SARAJEVO - Olympic Hall Zetra
Suci: Pichon/Reveret (Francuska)

Hrvatska: F. Ivić (19 obrana), Ašanin; Tokić 3, Bačić, Vuglač 2, Š. Ivić, Miličević, Kaleb 5, Obranović, Smojver 1, Herceg, Pavlović 2, Cindrić 4, Čorić 4, Šušnja, Mandalinić 2
Izbornik: Slavko Goluža

Brazil: Franzini (13 obrana), Santana (1 obrana); Dias, Medina, Lago, Volpe, Novaes, Dutra, Toledo, Andrade, Santos 7, Silva 6, Patrianova 6, Martins, Oliveira, Almeida 2
Izbornik: Helio Justino

Sedmerci: Hrvatska: 3/6; Brazil: 1/3
Isključenja: Hrvatska: 6 min.; Brazil: 12 min.

Pred hrvatskim juniorima, nakon vrlo dobre predstave protiv Tunisa u osmini finala Svjetskoga prvenstva u BiH, ove je srijede uslijedila izuzetno važna četvrtfinalna borba, borba za prolaz u polufinale natjecanja. Na suprotnoj strani terena stajao je nimalo ugodni Brazil koji je već u osmini finala pružio lagano iznenađenje svim rukometnim zaljubljenicima čime je nagovijestio kako Hrvatsku ne čeka lak posao.

Hrvatska u četvrtfinalni susret kreće sa svojom standardno najjačom postavom te uz sjajnog Marija Vuglača koji se itekako dobro iskazao u ogledu osmine finala dva dana ranije. Sam susret stoga dobro otvaraju hrvatski juniori koji preko dva pogotka Stipe Mandalinića te jednog Ante Kaleba odlaze na uvodnih 3:0. Vrijeme je, međutim, tada bilo da se probude i Brazilci koji, pak, preko Almeide i Silve stižu na minus jedan (2:3).

A najbolji su...

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Ante Kaleb s pet postignutih pogodaka, dok su po četiri dodali Luka Cindrić i Teo Čorić. Sjajan je među hrvatskim vratnicama bio Filip Ivić s čak 19 sakupljenih obrana, dok su na drugoj strani vratari Santana i Franzini zajedno obranili 14 lopti. Najbolji kod Brazila bio je Leonardo Santos sa sedam golova, a po njih šest dodali su Joao Silva i Patrianova.

Uzbudljivo je potom bilo u nastavku prvoga dijela, naime, iako se Hrvati sredinom poluvremena uspijevaju ponovno odvojiti na sigurnijih 7:4 rukometaši Brazila ubrzo ubacuju u brzinu više te uz Patrianovu, Santosa i Silvu poravnavaju rezultat na 9:9 da bi do odlaska na odmor i preokrenuli rezultat u svoju korist (11:10).

Nisu tada nimalo dobro izgledali Hrvati, no u nastavku ogleda ponovno se bude te u prvim minutama drugoga poluvremena predvođeni Teom Čorićem i Lukom Cindrićem vraćaju prednost na svoju stranu (12:11). Uslijedila je tada uistinu zanimljiva borba za polufinale svjetske smotre, naime, Brazilci ne posustaju te se nanovo vraćaju u vodstvo (13:12, 14:13).

Međutim, Hrvati tada pokazuju koliko su željni borbe za medalju te lijepom serijom od četiri uzastopna pogotka osiguravaju vodstvo 17:14. Brazilski juniori ni tada ne staju, dobrano pušu za vrat hrvatskim mladcima, a nešto manje od pet minuta prije kraja uspijevaju i ponovno poravnati rezultat (21:21). No, sigurni su tada Hrvati koji preko Cindrića i Čorića, koji su ujedno i otvorili drugo poluvrijeme, stavljaju točku na i za konačno slavlje 23:21 vrijedno polufinala svjetske smotre.

Hrvatska će tako u petak u drugom polufinalnom ogledu dana, točnije, u 21 sat, u borbi za onaj posljednji, finalni dvoboj snage odmjeriti s rukometašima Španjolske koji su u ranijem četvrtfinalnom ogledu svladali Švicarsku 26:22.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Bigguy25.07.2013. u 12:49
    Zato jer smo oduvijek igrali 3-2-1, a to bi nam bila najjača zona kada bi se zvali svi koji bi trebali biti u repki. Drugo je što sada imamo igrače više za 6-0 nego za 5-1 obranu.
    Bigguy
  • Obrisan korisnik25.07.2013. u 11:52
    @Bigguy Zasto ne zagovaras nasu 5-1 obranu u seniorskoj repki????? Hrvatska je na posljednja 2 natjecanja s tom obranom imala najmanje primljenih golova!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.07.2013. u 11:48
    bravo decki.
    Obrisan korisnik
  • Bigguy25.07.2013. u 09:19
    Da Slafkec nije forsirao Mandalinića nego da je ranije stavio Cindrića i maknuo Kaleba lijevo, ovo bi ladno riješili 5 razlike....nadam se da se opametio jučer.Inače ne zagovaram našu 5-1 zonu kod seniorske repke ali jučer su juniori to korektno odradili, čak su me i iznenadili.I čestitke Iviću... [više na forumu]
    Bigguy
  • Obrisan korisnik25.07.2013. u 07:45
    mandalinić je na dobrom putu da propadne. inače čestitke za pobjedu
    Obrisan korisnik