Tenis

Troickom određena suspenzija na 18 mjeseci, sporna dopinška kontrola iz Monte Carla

Ivor Krapac • petak, 26.07.2013.
Troickom određena suspenzija na 18 mjeseci, sporna dopinška kontrola iz Monte Carla
Foto: Bruno Karadža

Četvrtak nije bio dobar dan za Viktora Troickog, trenutno trećeg tenisača Srbije, 53. na svijetu. Troicki je doživio poraz u osmini finala Vegeta Croatia Opena u Umagu, sa 6:0 i 6:4 u korist Tommyja Robreda - no, to nije bila najgora stvar koja mu se dogodila...

Kako je u četvrtak izvijestio Međunarodni teniski savez, Viktor Troicki suspendiran je na 18 mjeseci, do 24. siječnja 2015. godine, zbog slučaja s dopinške kontrole obavljene na ovogodišnjem Masters 1000 turniru u Monte Carlu, odigranom sredinom travnja. Srpskom tenisaču na toj kontroli nije otkriven pozitivni dopinški test - no, kako je objašnjeno u ITF-ovu priopćenju za javnost, presudio mu je uzorak krvi koji nije dao na vrijeme, iako je to od njega bilo zatraženo.

Na kontroli na koju je bio pozvan 15. travnja, Troicki je trebao dati uzorak urina i krvi. No, uzorak krvi je tada izbjegao, a kako je sam ustvrdio na saslušanju o ovom slučaju, voditeljica programa za testiranje u Monte Carlu dala mu je dopuštenje za takav potez nakon što je 27-godišnji srpski tenisač objasnio da se ne osjeća dobro.

No, nakon saslušanja i sagledavanja što se točno dogodilo sredinom travnja u Monte Carlu, disciplinci koji su odlučivali o ovom slučaju presudili su protiv Troickog. U odluci stoji kako Troicki nije dobio dopuštenje da izbjegne davanje uzorka krvi i kako od voditeljice programa za dopinško testiranje nije bilo uvjeravanja da će to moći opravdati vlastitom slabošću.

S obzirom na to, odlučeno je da je srpski tenisač prekršio odredbu Teniskog antidopinškog programa koja govori o nužnosti davanja svih zatraženih uzoraka, osim ukoliko za to postoji utemeljeno opravdanje, što se, kako je u objavljenoj odluci pojasnio ITF, u slučaju Troickog nije dogodilo.

Kako stoji u ITF-ovu priopćenju, u određivanju kazne 27-godišnjem Beograđaninu je kao olakotna okolnost prihvaćeno da je u vrijeme spornog testiranja Troicki "bio pod stresom", što je presudilo da suspenzija ne bude duža od 18 mjeseci.

Osim što je suspendiran, treći srpski reket kažnjen je i oduzimanjem osvojenih bodova i novčane nagrade u travnju u Monte Carlu. S obzirom da je u Kneževini ove godine u prvom kolu glatko izgubio od Jarkka Nieminena (6:1, 6:2), ne radi se o bogatom ulovu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisTop temaATP Tour
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.07.2013. u 19:29
    tako ti i treba
    Obrisan korisnik