Rukomet

Španjolci ponovno kobni za Hrvate, juniori nakon lavovske bitke kreću u borbu za broncu

Zvonka Keliš • petak, 26.07.2013.
Španjolci ponovno kobni za Hrvate, juniori nakon lavovske bitke kreću u borbu za broncu
Foto: Ivana Karačić

Juniorska rukometna reprezentacija Hrvatske nakon buđenja u drugome dijelu ogleda, velike i lavovske borbe te prave triler završnice u produžecima svog polufinalnog ogleda nije uspjela svladati jake Španjolce te će u nedjelju morati zaigrati za brončano odličje.

Španjolska - Hrvatska 36:35 (17:12, 30:30)

Svjetsko juniorsko prvenstvo, BiH
Polufinale, SARAJEVO - Olympic Hall Zetra
Suci: Birch/Stenrand (Danska)

Španjolska: Argüillas (8 obrana), Donderis; Porras 5, Plaza 1, Kramarz, Amigo, Costoya 5, Chapela, Molina, Dujšebajev 4, Reixach 5, Saez 3, Fernandez 1, Cacheda 7, Nolasco, Sole 5
Izbornik: Daniel Sanchez

Hrvatska: F. Ivić (7 obrana), Ašanin; Tokić 6, Bačić, Vuglač 1, Š. Ivić 8, Miličević, Kaleb 2, Obranović 6, Smojver 1, Herceg, Pavlović 3, Cindrić 1, Čorić 1, Šušnja 1, Mandalinić 5
Izbornik: Slavko Goluža

Sedmerci: Španjolska: 5/5; Hrvatska: 3/6
Isključenja: Španjolska: 14 min.; Hrvatska: 14 min.

Hrvatski rukometni juniori u petak su navečer pred sobom imali nov i ponovno uistinu važan dvoboj, dvoboj polufinala Svjetskoga prvenstva u BiH. U dvoboju koji nosi borbu za odličja na suprotnoj je strani terena stajao aktualni europski prvak i dobar stari hrvatski znanac koji je upravo Hrvate do sada porazio dva puta, a posljednji prošle godine u finalu europske smotre. Upravo stoga Filip Ivić, Kaleb, Mandalinić, Vuglač i društvo na jednoj strani te španjolski predvodnik Alex Dujšebajev i njegovi suigrači unaprijed su već najavili kako će drugi polufinalni ogled dana u Sarajevu biti uzbudljiv i napet.

Pokazali su Španjolci odmah od prve minute koliko su opasni i željni novoga finala te su preko udaraca sa sedam metara stigli do svoja prva dva pogotka u susretu, za koja je, pak, bio zaslužan Joseph Reixach. Proradio je odmah na startu i španjolski vratar Daniel Argüillas, a njegova momčad samo povećava svoju prednost na uvodnih 4:0 što tada budi i španjolske navijače u sarajevskoj Zetri.

Vrijeme je, međutim, potom bilo i za prvi hrvatski pogodak kojeg postiže Sandro Obranović nakon čega hrvatski sedmerac ne uspijeva realizirati Ante Kaleb, no na minus dva (2:4) uspijeva smanjiti Ante Tokić. Do sredine prvoga poluvremena Hrvatska uspijeva držati zaostatak od samo dva pogotka, no potom, nakon španjolske minute predaha kreće serija pogodaka europskog prvaka i vrlo brzo Španjolska ima velikih 12:5.

A najbolji su...

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Pablo Cacheda sa sedam postignutih pogodaka, a po pet su dodali Gonzalo Porras, Costoya i Joseph Reixach. Daniel Argüillas među španjolskim je vratnicama sakupio osam obrana, dok je Filip Ivić na drugoj strani obranio sedam lopti. Najbolji kod Hrvatske bio je Šime Ivić s osam golova, a njih po šest zabili su Ante Tokić i Sandro Obranović.

Uslijedilo je tada lagano buđenje hrvatskih juniora koji preko Tokića i Obranovića stižu na 7:12, Španjolci se tada ponovno vraćaju na odličnih +7 (14:7), a na hrvatskoj se strani ukazuje Stipe Mandalinić koji ponovno smanjuje hrvatski zaostatak. Do isteka prvoga dijela Hrvatska od ostatka španjolske momčadi izdvaja Dujšebajeva, dok se u njenim redovima konačno razigrava Filip Ivić koji upisuje nekoliko vrlo dobrih obrana. Pridružuje mu se tada Šime Ivić koji postavlja hrvatskih minus šest (10:16), na 17:10 diže Pablo Cacheda da bi se na predah otišlo pogocima Tokića i Dominika Smojvera za 12:17.

Napeto je bilo u nastavku susreta u kojem se Hrvatska budi, otvara drugo poluvrijeme lijepim Tokićevim pogotkom s krila te u uvodne četiri minute smanjuje svoj zaostatak na -2 (16:18). Odličan je tada Šime Ivić koji uz pomoć Obranovića i Mandalinića predvodi Hrvate na samo gol zaostatka (19:20, 20:21). No, Španjolska tada ipak ubacuje u brzinu više te se nanovo lagano odvaja (26:22), dok njen vratar biva na visini zadatka.

Međutim, ponovno se ukazuju tada Mandalinić i Šime Ivić, bude se lagano i hrvatski navijači, a Leon Šušnja dovodi svoju reprezentaciju na novih minus jedan (26:27). Napeto je potom bilo sve do samoga kraja u kojem Španjolska ima +2, Hrvatska ponovno puše za vrat s 29:30, izbornik Slavko Goluža u pravi trenutak zove time-out i u posljednjih šest sekundi Hrvatska organizira napad, a Šime Ivić pogađa za izjednačenje 30:30 te produžetke ovog izuzetno napetog polufinala.

U prvih pet minuta produžetaka Hrvati kreću pogotkom, ali i isključenjem Šime Ivića nakon čega sa sedam metara biva uspješan Reixach, dok na 32:21 povisuje Dujšebajev. Pavlović potom uzvraća s linije sedam metara, a Mandalinić uz odličnu podršku hrvatskih navijača zabija za vodstvo 33:32. No, u drugome produžetku razbranjuje se ponovno Argüillas, Španjolci minutu prije kraja preko Cachede odlaze na 36:35, a posljednji napad u susret za izjednačenje ne uspijeva realizirati Mandalinić koji loptu šalje pored gola.

Hrvatska će tako nakon dana odmora u nedjelju zaigrati u borbi za broncu, a u sarajevskoj će ih Zetri čekati rukometaši Francuske koji su prvom polufinalu dana s pet pogodaka razlike (24:29) poraženi od Švedske.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.07.2013. u 16:38
    Kakva drama, kakav triler, kakav gust za gledati, kakav odlican rukomet...mrzim goluzu, ali on je iskljucivo zasluzan sto smo uopce izborili produzetak s briljantno pozvanim timeoutom i nacrtanom akcijom za zadnjih 6 sekundi. A extra-time je uvijek lutrija.
    Obrisan korisnik
  • Vugi727.07.2013. u 12:25
    Istina, nebi te bronce bile uopće loše, ali kad sami igrači kažu da su trebali osvojiti više sjajnijih medalja, onda znaš koliko je sati.
    Vugi7
  • Obrisan korisnik27.07.2013. u 11:56
    napisao sam to poslije prve tekme u skupine i nadao se da sam ovaj put u krivu, al goluža nikad nije u krivu! :-) ne bi ni te silne bronce bile loše kad bi tu bilo 10-15 jakih repki koje se bore za medalje, ovak je više nego žalosno gledat slavka kak se uči treniranju,a nikak da nauči!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.07.2013. u 11:12
    E moj Goluža,na klupi ti sjedi mali Cindrić koji ima brzinu,eksplozivnost, pregled igre i kad je ušao vratili smo se u igru,a ti stalno iste forsiraš....momcima svaka čast,Goluža ovo je tvoj poraz jer ih ne znaš posložit i uopće tvoje trenersko znanje nije doraslo reprezentaciji.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.07.2013. u 10:13
    Hrvatska je do jučerašnje tekme primila najviše 23 gola, a prosjek je još niži od toga što znači da obrana funkcionira i da ju nema smisla mjenjat. Malo smo se uplašili samog polufinala i tako velike tekme, što je rezultiralo katastrofalnim ulaskom u tekmu. Dosta mi je više tih trečih mjesta, jer... [više na forumu]
    Obrisan korisnik