Rukomet

Rivera i Hergeirsson treneri godine prema izboru IHF-a

Zvonka Keliš • utorak, 27.08.2013.
Rivera i Hergeirsson treneri godine prema izboru IHF-a

U izboru za rukometnog trenera godine titulu najboljeg drugu je godinu zaredom osvojio izbornik norveške ženske rukometne reprezentacije Thorir Hergeirsson, dok je najboljim strategom u muškoj konkurenciji proglašen španjolski izbornik Valero Rivera.

Svjetska rukometna federacija ovih je dana obznanila kako su titule rukometnih trenera godine 2012. godine ponijeli izbornik norveške ženske reprezentacije Thorir Hergeirsson te izbornik španjolske muške reprezentacije Valero Rivera. Prema izboru navijača, medija te IHF-ova stručnog suda Hergeirsson je tako obranio naslov osvojen godinu ranije, dok je Rivera svoju titulu osvojio po prvi puta.

S 33% glasova Hergeirsson je ponio novu titulu najboljeg rukometnog trenera nakon što je svoje Norvežanke predvodio do obrane zlatnog odličja na Olimpijskim igrama u Londonu te srebrne medalje na Europskom prvenstvu u Srbiji. Na drugo se mjesta, tik iza njega, s 27% glasova smjestio Danac Morten Soubak čije su Brazilke stigle do četvrtfinala Olimpijskih igara u kojem su poražene upravo od Norveške, a kasnije su stigle i do naslova na Panameričkim igrama.

Dragan Adžić osvojio je treće mjesto u IHF-ovu izboru za trenera godine s osvojenih 20% glasova. U izuzetno uspješnoj 2012. godini njegova je ekipe Budućnosti iz Podgorice osvojila naslov u Ligi prvaka nakon čega je ženska rukometna reprezentacije Crne Gore ponijela srebrno odličje na OI u Londonu te je u prosincu u borbi za zlato na europskoj smotri svladala Norvežanke.

Olivier Krumbholz, koji je ovu titulu osvojio dvije godine ranije, ove se smjestio na četvrto mjesto s 13% glasova ispred španjolskog izbornika Jorge Duenasa koji je sakupio 7% glasova te je na OI u Londonu osvojio povijesno prvo španjolsko odličje u ženskoj konkurenciji.

Izbornik španjolske muške reprezentacije Valero Rivera svoje je Hispanose na domaćem Svjetskom prvenstvu u siječnju ove godine predvodio do zlatnog odličja te je u IHF-ovu izboru također slavio s 33% osvojenih glasova. Iza njega smjestio se ove godine francuski izbornik Claude Onesta sa šest posto glasova manje a koji je svoje Francuze predvodio do obrane naslova olimpijskog prvaka.

Danski izbornik Ulrik Wilbek u izboru za trenera godine osvojio je treće mjesto s 20% glasova te tako nije uspio obraniti titulu osvojenu protekle godine. Wilbek je svoje Dance predvodio do srebrnog odličja na SP-u u Španjolskoj. Slovenac Boris Denič koji je priredio pravo malo iznenađenje početkom godine u Španjolskoj te je odveo svoju Sloveniju do polufinala svjetske smotre zadobio je 13% glasova u ovome izboru, a iza njega sa sedam posto glasova našao se trener THW Kiela Alfred Gislason koji je sa svojom momčadi stigao do bundesligaškog naslova, kao i onog u Kupu Njemačke te je 2012. godine s Kielom stigao i do europskog klupskog naslova.

Foto: Katarina Ponjavić

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.08.2013. u 19:18
    Sramota-glavnog kandidata za tu titulu nisu ni spomenuli! Slavkec bi trebal tuzit IHF zbog nanesene teske dusevne boli! :)
    Obrisan korisnik