Tenis

Janowicz i Dimitrov upisali neočekivane poraze, uvjerljivi Đoković, Berdych i Federer

Branimir Korać • srijeda, 28.08.2013.
Janowicz i Dimitrov upisali neočekivane poraze, uvjerljivi Đoković, Berdych i Federer
Foto: EPA

Dio susreta prvog kola US Opena odigran je u rano poslijepodne po američkom vremenu, a ostatak u večernjem terminu. Najveća iznenađenja predstavljaju ispadanja Jerzyja Janowicza i Grigora Dimitrova. Ostali favoriti su manje-više bez stresova dohvatili drugo kolo...

Prvi nositelj Novak Đoković izgubio je samo pet poena u prvom meču na turniru koji bi mu mogao spasiti za njegove standarde prosječnu sezonu. Đoković je protiv Ričardasa Berankisa slavio 6:1, 6:2, 6:2 za jedan sat i 21 minutu igre.

"Jako sam sretan zbog nivoa koncentracije jer nisam igrao dobro u Montrealu i Cincinnatiju uoči dolaska ovdje. Imao sam deset dana da dam sve od sebe na treninzima. Potpuno sam se posvetio tome i sada se trud isplaćuje. Sada trebam nastaviti raditi", izjavio je zadovoljni Đoković, koji će u drugom kolu igrati protiv Benjamina Beckera.

Dobro otvaranje posljednjeg Grand Slama sezone imao je Roger Federer koji je u tri seta nadigrao Gregu Žemlju. Ono što je za Federera važno, nije previše griješio iako je imao trenutaka koje neće baš željeti zadržati u sjećanju. Ipak, kvaliteta je presudila i Slovenac nije imao šanse. Uz vrlo dobru igru na mreži i prilično agresivan nastup, sedmi nositelj je rutinski prošao u drugo kolo.

Jednako tako uvjerljiv i dobar bio je Tomaš Berdych kojeg Paolo Lorenzi nije uspio iznenaditi. Berdych je izgubio ukupno šest gemova od čega dvije trećine u drugom setu u kojem je Lorenzi najbolje izgledao. U prvom je Čeh potpuno dominirao dok je u trećem nešto više griješio, ali je puno bolje kažnjavao pogreške protivnika.

Dodig i Melo dobro krenuli

U konkurenciji parova već standardna kombinacija Dodig - Melo nije imala problema na startu. U dva seta su eliminirani Monroe i Stadler što je i očekivan ishod. Drugo kolo bi trebalo biti također prolazno jer niti kombinacija Begemann - Emmrich, a niti Kuznetsov - Reynolds ne izgleda nedodirljivo.

Igrač koji trenira pod paskom Ivana Ljubičića, Milos Raonic, bez izgubljenog seta prolazi u drugo kolo. Raonic je u prvom kolu igrao protiv Talijana Thomasa Fabbiana i zahvaljujući vrlo dobrom servisu prošao je dalje. Kanađanin je pogodio 28 aseva uz 63 posto ubačaja prvog servisa. "Servis mi je definitivno pomogao jer sam se dosta mučio s osnovne linije. U drugom kolu protiv Andujara ću trebati pogađati više linija i nadam se da ću uspjeti zadržati ovakav servis. Andujar je vrlo neugodan i agresivan igrač i može predstavljati problem", istaknuo je nakon meča Raonic.

Filippo Volandri i u svojim najboljim danima bio je vrlo poželjan protivnik na brzim podlogama. Danas je jackpot, a ovaj put ga je izvukao John Isner. Amerikanac je protiv talijanskog zemljaša odradio "trening" i za nešto više od sat vremena prošao je u drugo kolo. Koliko je to bio "naporan" meč, svjedoči sam prvi set koji je Isner riješio za samo 15 minuta.

"Kada sam pun samopouzdanja kao danas, onda me je teško pobijediti. Samopouzdanje sam stekao brojnim pobjedama i mislim da sam ga pokazao u ovom meču. Bio sam dobar u ključnim trenucima, tražio sam velike udarce i pogađao ih", govorio je nakon meča Isner. Samopouzdanje i dobra igra će mu itekako trebati u drugom kolu gdje ga čeka jednako uvjerljivi Gael Monfils.

Za iznenađenje dana pobrinuo se 247. igrač svijeta Argentinac Maximo Gonzalez. Klasični zemljaš, igrač osnovne linije, iskoristio je probleme i nervozu Jerzyja Janowicza koji drugu godinu zaredom može kriviti ozljedu zbog ranog ispadanja u US Openu. Prošli put ga je svladao Dennis Novikov, a sada Gonzalez.

"Nisam mogao servirati, nisam uopće mogao zarotirati tijelo. Pokušao sam triput s akupunkturom, ali tri dana sam jedva hodao. Gonzalez me nije iznenadio. Glupo pitanje, kako me je uopće mogao iznenaditi, pa nisam mogao servirati. Mislim da sam ja iznenadio njega", poentirao je nakon susreta mladi Poljak koji je uspio razbiti dva reketa i posvađati se s većinom sudaca na terenu.

Grigor Dimitrov nastavlja sa slabim nastupima na US Openu. Bugarin još uvijek nema pobjede u prvom kolu, a tako je bilo i ove godine iako je prilika bila dobra. Igrao je protiv Portugalca Joaa Souse, igrača kojem američki beton definitivno nije najdraža podloga i na kraju je poražen u pet setova.

Sousa je mogao riješiti pitanje pobjednika i u četiri seta, imao je 2-1 u setovima i break prednosti, ali je pokleknuo i završnici i meč je otišao u peti set. Tamo je Portugalac odmah stigao do breaka, Dimitrov nije igrao dobro i Sousi je to dalo krila te je odjurio do pobjede.

Autoritativnim nastupom protiv mladog Collina Altamirana za svega 88 minuta došao je do drugog kola. Altamirano je zaradio pozivnicu za US Openu osvojivši juniorsko prvenstvo SAD-a i to kao prvi nepostavljeni igrač u povijesti. Međutim, protiv iskusnog Nijemca nije imao baš nikakve šanse. Jedan set je izgubio Julien Benneteau protiv Poljaka Przysieznog, međutim u drugom i trećem setu je "na iskustvo" prošao dalje.

Sam Querrey se dva seta mučio s Argentincem Guidom Pellom, a onda je proigrao. Doduše pomogao je i Pella koji je izgubio na preciznosti pa je tako u trećem i četvrtom setu kompromitirao sve ono dobro što je ranije radio. Podvig je napravio Brazilac Rogerio Dutra Silva koji je spasio čak sedam meč lopti protiv Vaseka Pospisila. Kanađanin je prosuo 2-0 u setovima, zatim i 0:40 i četiri meč lopte kod 6:5 u trećem setu te još tri u 13. igri.

Drugo kolo neće vidjeti niti Nicolas Almagro koji je poražen u četiri seta od nepredvidljivog Uzbekistanca Denisa Istomina. Za razliku od Almagra, Tommy Haas je rutinski odradio posao protiv Francuza Mathieua, dok je Juan Monaco (28.) predao Florianu Mayeru.

US Open, tenisači, prvo kolo:
Novak Đoković (Srbija, 1) - Ričardas Berankis (Litva) 6:1, 6:2, 6:2
Philipp Kohlschreiber (Njemačka, 22) - Collin Altamirano (SAD) 6:1, 6:3, 6:1
Pablo Andujar (Španjolska) - Thiemo De Bakker (Nizozemska) 6:4, 6:4, 6:4
Milos Raonic (Kanada, 10) - Thomas Fabbiano (Italija) 6:3, 7:6(8), 6:3
Julien Benneteau (Francuska, 31) - Michal Przysiezny (Poljska) 6:4, 5:7, 6:4, 6:4
Tobias Kamke (Njemačka) - Steve Johnson (SAD) 6:7 (4), 6:4, 7:6 (7), 6:2
Joao Sousa (Portugal) - Grigor Dimitrov (Bugarska, 25) 3:6, 6:3, 6:4, 5:7, 6:2
Jeremy Chardy (Francuska) - Sergij Stahovski (Ukrajina) 6:4, 4:6, 6:2, 4:6, 6:4
Jarkko Nieminen (Finska) - Lukasz Kubot (Poljska) 7:5, 7:5, 6:2
Adrian Mannarino (Francuska) - Horacio Zeballos (Argentina) 4:6, 6:4, 6:2, 6:1
Edouard Roger-Vasselin (Francuska) - Albert Montanes (Španjolska) 6:3, 6:2, 6:4
Maxi Gonzalez (Argentina) - Jerzy Janowicz (Poljska, 14) 6:4, 6:4, 6:2
Sam Querrey (SAD, 26) - Guido Pella (Argentina) 7:6(3), 4:6, 6:1, 6:2
Florian Mayer (Njemačka) - Juan Monaco (Argentina, 28) 6:4, 6:2, 3:0, predaja Monaca
John Isner (SAD, 13) - Filippo Volandri (Italija) 6:0, 6:2, 6:3
Gael Monfils (Francuska) - Adrian Ungur (Rumunjska) 6:1, 6:2, 6:0
Carlos Berlocq (Argentina) - Santiago Giraldo (Kolumbija) 6:3, 3:6, 6:7(6), 6:4, 6:2
Yen-Hsun Lu (Kineski Tajpeh) - Daniel Gimeno-Traver (Španjolska) 6:4, 7:6(5), 6:3
Pablo Andujar (Španjolska) - Thiemo De Bakker (Nizozemska) 6:4, 6:4, 6:4
Denis Kudla (SAD) - Jiri Vesely (Češka) 6:2, 6:2, 6:7 (6), 7:5
Rogerio Dutra Silva (Brazil) - Vasek Pospisil (Kanada) 4:6, 3:6, 7:6(9), 6:2, 7:6(10)
Denis Istomin (Uzbekistan) - Nicolas Almagro (Španjolska, 15) 6:3, 6:1, 4:6, 6:3
Benjamin Becker (Njemačka) - Lukaš Rosol (Češka) 6:3, 3:6, 6:3, 6:4
Roger Federer (Švicarska, 7) - Grega Žemlja (Slovenija) 6:3, 6:2, 7:5
Jack Sock (SAD) - Philipp Petzschner (Njemačka) 7:6(2), 3:6, 5:2 predaja Petzschnera
Tomaš Berdych (Češka, 5) - Paolo Lorenzi (Italija) 6:1, 6:4, 6:1
Tommy Haas (Njemačka, 12) - Paul-Henri Mathieu (Francuska) 6:4, 6:4, 6:1
Donald Young (SAD) - Martin Kližan (Slovačka) 6:1, 6:0, 6:1.

Parovi prvo kolo:
Dodig/Melo (Hrvatska/Brazil, 10) - Monroe/Stadler (SAD/Njemačka) 7:6(2), 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!