Košarka

Hrvatska u trileru do nove pobjede, Poljaci pali nakon uspona i padova

Ivor Krapac • subota, 07.09.2013.
Hrvatska u trileru do nove pobjede, Poljaci pali nakon uspona i padova
Foto: EPA

Hrvatski košarkaši su u trećem nastupu na Europskom prvenstvu pokazali svoju dosad najbolju predstavu u Sloveniji. Nije išlo sjajno tijekom svih 40 minuta, ali poslije dana odmora, Hrvatska je u trećem kolu skupine C nadigrala Poljake, kojima su najavili što ih čeka već u ranoj fazi utakmice. Izabranici Jasmina Repeše su na početku susreta odigrali odličnu obranu i to naplatili poenima iz kontre na drugom kraju parketa, pobjegli su do velike prednosti, a kasnije izdržali kada je postalo gusto u posljednjoj četvrtini...

S više samopouzdanja nakon teško izborene pobjede nad Gruzijom u četvrtak u drugom kolu, hrvatski reprezentativci slavili su i u svojoj trećoj utakmici na Eurobasketu u Sloveniji. Hrvatska je u novom nastupu u skupini C u Celju došla do 74:70 protiv Poljske, u ogledu koji su mogli riješiti u svoju korist i jednostavnije. Izabranici Jasmina Repeše su već u prvoj četvrtini pobjegli do 20 poena prednosti, u završnici treće dionice imali su +18, ali kasnije je ipak postalo vrlo napeto.

Poljaci su nešto više od pet minuta do kraja smanjili na samo tri poena zaostatka, kasnije su dvaput bili na -1, no sve dvojbe o pobjedniku nestale su odmakom Hrvatske do sedam poena prednosti u posljednjih minutu i pol.

Dobra suradnja Simona i Tomića

U završnici susreta postalo je "čupavo", ali Hrvatska je prije toga pokazala puno dobrih stvari, osobito obrambeno, s dobrim minutama na otvaranju utakmice i početkom drugog poluvremena.

U napadu još uvijek ima prostora za poboljšanje. Među pozitivnim stvarima, vrijedi izdvojiti da su Kruno Simon i Ante Tomić nekoliko puta dobro surađivali i asistirajući jedan drugome izborili otvoren put prema košu, što je vodilo do zicera ili suparničkog prekršaja za slobodna bacanja.

Hrvatska je izvrsno otvorila utakmicu i ostala na takvoj razini do završnice prve četvrtine. Osobito dobra bila je obrana, na početku u reketu, ponajprije sa zaustavljanjem Marcina Gortata kojega su Poljaci na početku probali pronaći i razigrati. No, Ante Tomić je što sam, a u jednoj ili dvije situacije uz pomoć suigrača koji je dolazio na udvajanje obavio dobar posao na tom kraju parketa. S hrvatskom obranom koja je bila dobra i na braničkim pozicijama, Poljaci su ubrzo izgubili glavu i vani, prodali su nekoliko lopti, što su Repešini izabranici kažnjavali bijegom u kontru.

Kako je hrvatska tranzicija išla bez pogreške, u napadu je to bio temelj bijega do 19:2 na ulasku u šestu minutu. Izbornik Poljaka Dirk Bauermann je tada pokušavao sve što je mogao, potrošio je dva time-outa, rotirao, a u drugoj polovici prve četvrtine postavio i zonu, što je urodilo plodom u dvije-tri minute koje su slijedile.

Hrvatska je prvo povisila na 24:4 tricom Damjana Rudeža tri minute do kraja četvrtine, a potom je slijedila poljska serija od 8:0 za smanjenje na 24:12 nakon prvih 10 minuta, pa dolazak ispod 10 razlike, do 26:17 osam minuta do poluvremena. U približavanju Poljaka, u napadu je glavnu ulogu imao Michal ignerski, ali na hrvatsku radost, prazni hod nije potrajao predugo.

Novo podizanje dogodilo se ponajprije zbog vanjskog šuta, koji je u prvom poluvremenu bio na visokoj razini. Rudež je ubacio nove dvije trice, za povećanje na 33:19 u 14. minuti, nakon čega Poljaci sve do završnice poluvremena nisu mogli bliže od -8, do čega su u jednom trenutku stigli tricama Szubarge i Ignerskog.

Nakon što je nešto zabio i Gortat, pa Kelati dodao polaganje poslije skoka u napadu, Poljska je pola minute do kraja druge četvrtine smanjila na samo sedam razlike (39:32). Zaslugom Roka Lenija Ukića, koji je zabio dvicu nakon solo-akcije, na 15-minutni predah u svlačionicama otišlo se s nešto većom prednošću Hrvatske, s 41:32 na semaforu.

Puno promašenih slobodnih

U pogledu na statistiku, Jasmin Repeša i Dirk Bauermann moći će se osvrnuti na puno promašaja s crte slobodnih bacanja obje momčadi. Hrvatska je bila na 17/27, 63 posto, a poljski učinak bio je još slabiji, 9/16, 56 posto.

Pored toga, i jedni i drugi imali su dosta izgubljenih lopti, s po 17 na svakoj strani.

Iz hrvatskog kuta gledanja, išlo je jako dobro i u trećoj četvrtini. Poljaci su se na početku drugog poluvremena približili na 41:34, da bi ih potom svojom serijom poena unatrag gurnuo Bojan Bogdanović, u odvajanju do 56:38 u 25. minuti. Jednaka prednost na hrvatskoj strani bila je i nešto više od minutu do kraja treće dionice, poslije dva slobodna bacanja Krune Simona za 62:44, a u posljednjih 10 minuta ušlo se sa 62:49.

No, Poljska se nije zaustavila na tome. Izabranici Dirka Bauermanna su početkom završne četvrtine sveukupnom serijom od 10:0 smanjili na 62:54, a nešto kasnije ušli su u novi veliki pozitivni niz. Poslije hrvatskog povećanja na 66:55 malo manje od sedam i pol minuta do kraja, Poljaci su s novih 10:0 prišli na samo 66:65, najavljujući da će ova utakmica biti vrlo zanimljiva u posljednje tri minute.

Na hrvatsku sreću, Roko Ukić je u 38. minuti prekinuo poljsku seriju i povećao na 68:65, a poslije polaganja Szubarge u kontri nakon što je Ukiću oduzeo loptu, Bauermannovi izabranici izborili su svoju posljednju priliku smanjujući na 68:67. Ipak, Poljaci iza toga više nisu zabili gotovo ništa, s promašajem nekoliko vanjskih šuteva, a iako su se hrvatski reprezentativci nekoliko puta mučili s kontroliranjem obrambenog skoka, uhvatili su dovoljno lopti da izbore priliku za završno odvajanje.

Poenima Markote, Bogdanovića i Ukića, Hrvatska je u završnih 90 sekundi napravila mini-seriju od 6:0 i povisila na 74:67, da bi trica Szubarge sa sirenom poslužila samo za poljsko smanjenje završnog zaostatka.

Bojan Bogdanović zabio je najviše za Hrvatsku, ubilježivši 23 poena i šest skokova, uz 8/16 iz igre. Kruno Simon imao je 14 poena i šest asistencija, Roko Leni Ukić 10 poena i šest asistencija, a Ante Tomić osam poena, devet skokova, po dvije asistencije i osvojene lopte.

U poljskom dresu osobito se istaknuo Michal Ignerski (22 poena, 12 skokova). Krzysztof Szubarga i Marcin Gortat pridružili su se s po 14 poena, Szubarga s četiri asistencije, a Gortat s četiri skoka i tri blokade, ali i pet izgubljenih lopti.

EP 2013., skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Španjolska60:39Češka
Hrvatska74:70Poljska
Slovenija72:68Gruzija
1Španjolska 41+100
2Hrvatska 41-4
3Slovenija 32+3
4Češka 23-23
5Gruzija 14-28
6Poljska 14-48

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.09.2013. u 09:51
    Nek žicaju Arenu da im posudi Frančeskog za Eurobasket...
    Obrisan korisnik
  • gerrard08.09.2013. u 01:47
    nije mi jasno zašto draper samo 10 min...kao što je već neko i rekao, čim zagusti treba ukića na klupu(a draper unutra),..danas je opet bilo, prenese loptu, pimpla je 10-ak sek bez pokušaja da nešto napravi, i onda da bogdanpviću 5-6 sek prije kraja napada nek se snađe..vidi se da ima problem u... [više na forumu]
    gerrard
  • baja123408.09.2013. u 00:19
    košarka je igra dodavanja, čak je i šut dodavanje
    baja1234
  • narada10808.09.2013. u 00:12
    Mene živcira da jedan Avdić i jedan Kostić u dvojcu znaju postaviti standarde u informativnom i zabavnom (!) praćenju košarkaške utakmice, a to ne samo u regiji (komentari na Eurosportu kad su od Engleza pravi očaj, imaju jednog dobrog stranca sa ruskom/ slavenskom akcentom), dok... [više na forumu]
    narada108
  • Obrisan korisnik07.09.2013. u 23:38
    Bezveze je nakon pobjede pričati o komentatorima, ali lako je igračima oni igraju i nečuju što i mi. A Skansi je negdje kod 20 razlike rekao da su Poljaci predškolski uzrast za nas. Ili tako nešto. A onda je kad je bila panika pričao kako nikoga nesmiješ podcjeniti. Sam sebi u usta....
    Obrisan korisnik