Košarka

Fanatična i borbena Hrvatska zaustavila Sloveniju i nanijela joj prvi poraz!

Branimir Korać • nedjelja, 08.09.2013.
Fanatična i borbena Hrvatska zaustavila Sloveniju i nanijela joj prvi poraz!
Foto: EPA

U dramatičnoj i odličnoj predstavi u Celju Hrvatska je upisala pobjedu u produžetku protiv Slovenije i domaćinu Prvenstva nanijela prvi poraz. Borben pristup hrvatskih košarkaša začinjen je sjajnim rezultatom, ali bez obzira na ovu pobjedu, Hrvatska mora svladati Češku ako želi u drugi krug...

Neka nova Hrvatska se rodila na ovom Prvenstvu. Trebalo bi daleko zagrebati u povijest da se pronađe podatak kada su hrvatski košarkaški reprezentativci posljednji put uzeli tri uzastopne pobjede u tijesnim završnicama.

Osim toga, svladana je Slovenija, domaćin Prvenstva koji je nadigrao i europskog prvaka Španjolsku te je jako dobro izgledao u dosadašnjem dijelu Prvenstva. Ipak, Hrvatska je bila vrlo dobra, borbena iznad svega i zaslužila je pobjedu za podizanje samopouzdanja u nebo.

Slovenija je krenula prema očekivanjima vrlo energično s puno lopte u rukama Gorana Dragića i iako je vodila gotovo od samog početka, Hrvatska joj nije dozvolila neko veliko odvajanje. Najviša prednost koju je Slovenija imala bilo je 18:12, ali prva četvrtina je završena s 20:17 nakon zakucavanja Žorića u završnici četvrtine.

Ulazak u drugih deset minuta nije bio dobar. Niti je u napadu Hrvatska izgledala organizirano, a niti u obrani nije imala rješenja za Slovence i domaćin je brzo pobjegao na 28:19 nakon dvije trice Domena Lorbeka. Dodatno loša vijest je bila i činjenica da je naša reprezentacija vrlo brzo ušla u bonus, ali unatoč problemima, Hrvatska se počela vraćati te je smanjila na 29:27.

Promjena na zonsku obranu vratila je Hrvatsku potpuno u utakmicu, u napadu se igralo puno pametnije i strpljivije, a to je posebno dobro koristio raspoloženi Bogdanović koji je tri minute prije kraja prvog poluvremena poravnao na 33:33 svojim 16. poenom.

Međutim do odlaska na odmor Slovenija je ipak vratila prednost na stranu i ubačajem nakon skoka u napadu s istekom vremena Uroš Slokar je odveo Sloveniju na odmor s prednosti 41:35.

Odlično prvo poluvrijeme odradio je Bogdanović sa 16 poena, Tomić je uhvatio osam skokova i iako je gubila, Hrvatska nije izgledala loše.

Zato je početak drugog dijela bio loš. Nekoliko loših odluka, Ukićevo forsiranje, blokada Murića nad Bogdanovićem, nepotrebna nesportska Žorića i Slovenija je odmah pobjegla na najviših 50:37. Tu lošu seriju prekinuo je prvom hrvatskom tricom na susretu Kruno Simon.

Kako je vrijeme odmicalo, Hrvatska se vraćala u ritam i 12 sekundi prije kraja nakon Tomićevih „dva + jedan“ Hrvatska je smanjila na 57:55 i u vrlo dobrom raspoloženju dočekala je posljednju četvrtinu.

Bio je to priličan pomak u igri u odnosu na ulazak u drugo poluvrijeme, volja i želja niti u tom kriznom razdoblju nisu izostajali, međutim nedostajalo je malo više discipline i strpljenja u igri što se vratilo u završnici treće dionice.

Tricom Darija Šarića na otvaranju posljednje četvrtine Hrvatska je napokon povela s 58:57 nakon čega je uslijedilo razdoblje igre s previše nervoze u napadu na obje strane, lomio se rezultat, reprezentacije su teško dolazile do poena i nije bilo odvajanja.

Imala je Hrvatska priliku odvojiti se kod 64:63 na ulasku u zadnju minutu, ali Ukićevo dodavanje presjekao je Zoran Dragić i Murić je zakucavanjem preko Šarića vratio Sloveniju u vodstvo.

Slovenija se branila vrlo agresivnom obranom, no 20 sekundi prije kraja Murić radi faul nad Tomićem i šalje ga na liniju slobodnih bacanja. Ante ubacuje prvo bacanje i Slovenija ima puni zadnji napad. Tri sekunde prije kraja Bogdanović je napravio pametan prekršaj i zatvorio Dragićev ulaz u reket. Nakon minute odmora pokušao je Nachbar donijeti pobjedu Sloveniji, ali je bio kratak.

Otišlo se u produžetak koji Hrvatska otvara tricama Rudeža i Bogdanovića te kontrom Ukića za velikih 73:67 za Hrvatsku, no nakon Maljkovićeve minute odmora Slovenija se oporavila i smanjila na 73:71.

Slovensku seriju je još jednom tricom zaustavio Rudež i Hrvatska je na ulasku u zadnjih pola minute imala 76:71, Dragić je 24 sekunde prije kraja promašio tricu i Hrvatska je došla pred vrata pobjede.

Do kraja je ostalo premalo vremena za čudesan povratak Slovenije, Hrvatska je izdržala i sačuvala vodstvo te nanije prvi poraz domaćinu Prvenstva.

U hrvatskim redovima istaknuli su se Bogdanović s 24 poena i sedam skokova i Tomić s 11 poena i 15 skokova. Kod Slovenije Goran Dragić je ubacio 23 poena uz osam skokova.

EP 2013., skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Poljska53:89Španjolska
Češka95:79Gruzija
Slovenija74:76 *Hrvatska
1Španjolska 41+100
2Hrvatska 41-4
3Slovenija 32+3
4Češka 23-23
5Gruzija 14-28
6Poljska 14-48

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.09.2013. u 12:22
    Teško je objašnjivo igranje Ukića umjesto Draper u završnici i produžecima ali ja sam to doživio kao tankiranje za utakmicu sa Česima. Nije Repeša blesav jasno mu je da u svakoj sličnoj utakmici Ukić završnicu promatra s klupe jer jednostavno nije normala, nema drugog opisa. Nije mi jasno kako u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.09.2013. u 11:47
    Ti mora da si Joke Vranković!!! :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.09.2013. u 11:37
    Da se nadovežem na ono da je pobjednik onaj koji prvi pređe 66 poena. Tko je jučer prvi prešao 66 poena!? :)Od 35 utakmica na ovom prvenstvu samo su 3 završile u korist tima koji je drugi prešao 66 poena!!! :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.09.2013. u 11:34
    ja sam taj i dalje cu isto rec...repesa nema pojma !!!utakmicu nije on dobio , nego slovenci izgubili ...i dalje su nas spanjplci razguzili , gruzijci imali zadnji napad , slovenci i vise od zadnjeg napada o poljacima necu pricat ...nasa igra nema ni glavu ni rep ...svaka cast bogdanovicu koji je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.09.2013. u 11:32
    Moram pohvaliti Repešu, jer je selektirao najbolje što ima kod nas.
    Obrisan korisnik