Košarka

Odlično otvaranje drugog kruga, razigrana Hrvatska potvrdila kvalitetu protiv Finske

Branimir Korać • četvrtak, 12.09.2013.
Odlično otvaranje drugog kruga, razigrana Hrvatska potvrdila kvalitetu protiv Finske
Foto: EPA

Hrvatska je na najbolji mogući način krenula u drugu fazu natjecanja na Europskom prvenstvu u Sloveniji. Finska je svladana u jako dobroj utakmici s vrlo visokih 88:63, Repešini izabranici su potvrdili da su kvalitetniji i napravili su veliki korak prema prolazu u četvrtfinale...

Dva dana odmora su odlično došla Repešinim igračima. Hrvatska je protiv Finske odigrala odličnu utakmicu, od početka je apsolutno kontrolirala situaciju na parketu i zasluženo je slavila.

Nije bilo slabe točke, funkcionirali su i napad i obrana i vrlo agresivna Finska bila je potpuno izgubljena.

Početak utakmice protekao je u izrazitoj nepreciznosti naših reprezentativaca koji su u prvih pet minuta ispucali čak sedam potpuno otvorenih šuteva za tricu, no srećom bez kobnog utjecaja na rezultat jer je funkcionirao napadački skok (čak osam u prvih pet minuta) i Hrvatska je vodila 8:4.

Seriju promašaja trica prekinuo je Damjan Rudež koji ih je vezao dvije za vodstvo 17:11. Bio je to ujedno i konačan rezultat na kraju prve četvrtine u kojoj je Hrvatska imala apsolutnu dominaciju u skoku, igraladobro, ali nedostajala je samo bolja realizacija za potpuno odvajanje.

S dobrom igrom se nastavilo i u drugoj dionici gdje je Hrvatska predvođena realizatorski raspoloženim Rudežom vrlo brzo pobjegla na dvoznamenkastu prednost 25:11. Fincima je potpuno palo samopouzdanje, prednost Hrvatske je samo rasla i nakon osam bez ubačaja iz igre, Skandinavci su na sredini druge četvrtine ubacili napokon iz igre kada je Koivisto tricom smanjio na 30:15.

Koncentrirana Hrvatska otišla je na poluvrijeme s visokom prednosti 39:20 zahvaljujući u velikoj mjeri izvrsnoj obrani i odličnom skoku gdje Finska nije mogla parirati.

Unatoč visokoj prednosti, u nastavak se ušlo i dalje vrlo koncentrirano i nije trebalo proći dugo vremena da Hrvatska dođe na najviših 49:23.

Da se ne bi previše strahovalo u završnih deset minuta, hrvatski reprezentativci su nastavili igrati u visokom ritmu, održavali visoku prednost koja je u jednom trenutku iznosila i plus 28, a uoči posljednje četvrtine Repešini izabranici vodili su 63:38.

Razlika u kvaliteti bila je očita i u posljednjih deset minuta kada je probijena i granica od 30 poena prednosti. Jasmin Repeša je i na plus 30 tražio apsolutnu koncentraciju, na minuti odmora je igračima napomenuo kako nije vrijeme za nikakvu atrakciju i kako Hrvatsku i dalje svaki poen zanima i igrači su ga nastavili pratiti.

Priliku su dobili i Lukša Andrić te Ante i Mario Delaš, a Finci su tek u samom finišu susreta ubaciti neke poene za smanjenje ogromnog zaostatka.

Hrvatska je na kraju slavila s vrlo visokih 88:63 u susretu u kojem je obrana funkcionirala jako dobro, napad je bio u dobrom dijelu susreta vrlo dobar i dvojbe nije bilo

U hrvatskim redovima Damjan Rudež je ubacio 17 poena (5/8 trica), 15 poena i pet skokova dodao je Bogdanović, Tomić je upisao 11 poena uz sedam skokova, a Markota je uhvatio 11 skokova. Kod Finske Shawn Huff je ubacio deset poena.

EP 2013, skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Hrvatska88:63Finska
Grčka79:75Španjolska
Slovenija84:77Italija
1Hrvatska (+3)30+11
2Italija (+4)12+17
3Slovenija (+3)21+6
4Španjolska (+3)12+36
5Finska (+3)12-44
6Grčka (+2)12-26

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.09.2013. u 10:05
    Usput, miriši mi na rukometaše 2003.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.09.2013. u 10:05
    Koji si ti majstor macane... Možda im šutevi nisu ulazili zato što su naši igrali dobru obranu? Ajde provjeri kakvi su Finci bili skakači dosad na turniru pa pogledaj što smo im tu napravili. Jesi ti vidio kako se naši rotiraju na vanjskim igračima? Milina za gledati. I još nešto. Da, pljuvao sam... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.09.2013. u 09:00
    Izvrsna igra naših! Ubili smo ih obranom!dragi kolege forumaši....zašto se opterećujete drugim rezultatima i kalkulacijama? Ako sutra dobijemo Italiju mi smo sigurno u 1/4 finalu!I da...uopće nije bitno koga ćemo tamo dobiti, jer te eliminacijske tekme pobjeđuju repke koje imaju više želje i mirne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.09.2013. u 08:21
    Karte su kupljene, još moramo kupit vinjetu i od 12,00 smo u u Ljubljani. Mogu se pohvalit da sam karte kupio i prije Finske, koliko sam vjerovao u repku. Bravo glavonja, da smo takvog trenera imali u Barceloni, niko ne bi ni znao za Dream team.
    Obrisan korisnik
  • emilio2112.09.2013. u 21:10
    Rapsodija!!!
    emilio21