Nogomet

Borussia nanijela Arsenalu tek drugi poraz u sezoni i pokvarila Wengerovo rođendansko slavlje

Igor Šestak • utorak, 22.10.2013.
Borussia nanijela Arsenalu tek drugi poraz u sezoni i pokvarila Wengerovo rođendansko slavlje
Foto: EPA

Treće kolo Lige prvaka u zanimljivoj skupini F donijelo je okršaje Arsenala i Borussije Dortmund na Emiratesu te Marseillea i Napolija na Velodromeu. Bila je to večer gostiju, a oba su susreta završila rezultatom 1:2. Takav rasplet trećeg kola garantira uzbudljiv troboj Arsenala, Borussije i Napolija za prolazak skupine, dok je Marseille nakon tri uzastopna poraza pred oproštajem od Europe za ovu sezonu.

Arsenal - Borussia Dortmund 1:2 (1:1)

Na 64. rođendan svog trenera Arsenea Wengera, nogometaši Arsenala na Emiratesu su dočekali dortmundsku Borussiju. Tražili su pritom svoju 12. pobjedu u posljednjih 13 utakmica u svim natjecanjima te treću uzastopnu pobjedu u Ligi prvaka. S druge strane, trener Nijemaca Jürgen Klopp utakmicu je zbog suspenzije morao pratiti s tribina, ali to se nije odrazilo na prezentaciju njegovih igrača.

Početna faza utakmice protekla je uglavnom u igri na sredini terena i bez izglednih prilika, sve do 16. minute kad je Arsenal skupo platio pogrešku Ramseya. Velšanin je pod pritiskom Reusa neoprezno izgubio loptu na dvadesetak metara od svojih vrata, a prihvatio ju je Lewandowski i poslužio Mhitarjana. Armenac se našao u stopostotnoj prilici i snažnim udarcem ostavio Szczesnyja bez šanse.

Prva konkretnija akcija Arsenala dogodila se tek u 22. minuti. Giroud je izborio slobodni udarac na rubu kaznenog prostora, ali sasvim u desnom kutu. Nakon centaršuta glavom je zapucao Koscielny, ali preko vrata. Imao je u 28. minuti priliku Wilshere nakon pogreške Blaszczykowskog, ali Weidenfeller je bio pravovremen i otklonio opasnost. Ipak, kako se bližilo poluvrijeme, Arsenal je izgledao sve bolje.

Sasvim blizu pogotku došao je u 38. minuti kad je Hummels gotovo na crti zaustavio udarac Rosickog, a tri minute kasnije nije bilo spasa za goste. Na centaršut Sagne s desne strane nisu najbolje reagirali Weidenfeller i Subotić, a Giroudu je samo preostalo pogoditi praznu mrežu.

Prva polovica drugog dijela donijela je prilično skromnu igru s obje strane, a situacija se počela mijenjati ulaskom Cazorle u Arsenalov sastav. U 66. minuti domaćinima je zbog prekršaja u napadu Koscielnog poništen pogodak Ramseya, a centimetri su tri minute kasnije od pogotka dijelili Cazorlu. Silovito je opalio nakon povratne lopte Özila i pogodio spoj vratnice i grede.

I kad se činilo da je Arsenal sve bliže novoj pobjedi, Borussia je povela drugi put na utakmici. Nakon kontranapada po desnoj strani centrirao je Grosskreutz, a Lewandowski ostao sasvim sam na drugoj vratnici i lakoćom matirao domaćeg vratara. Do kraja utakmice ostalo je desetak minuta, no odgovor Arsenala je izostao.

Wenger neće po dobrome pamtiti 64. rođendan jer je njegova momčad doživjela drugi ovosezonski poraz. Ovom vrijednom gostujućom pobjedom Borussia se po bodovnom učinku izjednačila s Londončanima, a uzvratna utakmica istih suparnika na rasporedu je u Dortmundu 6. studenoga.

Olympique de Marseille - Napoli 1:2 (0:1)

Druga utakmice ove skupine igrala se na Velodromeu gdje je Marseille protiv Napolija tražio prve ovosezonske bodove u Ligi prvaka. Francuski sastav nanizao je tri poraza u posljednje tri utakmice u svim natjecanjima, a tu je krizu želio produbiti Napoli osokoljen povratkom Higuaina u početnu postavu. S tri boda osvojena u prvom kolu protiv Borussije, Talijani su težili drugoj pobjedi koja bi ih približila prolasku u drugi krug.

Gosti su od prvog sučevog zvižduka bili nešto bolji. U početnoj fazi domaćim je vratima nekoliko puta prijetio Mertens, pokušavali su i Armero i Inler, no bez uspjeha. S druge strane, na prvu intervenciju Reinu je prisilio Payet u 34. minuti. Niti 60 sekundi kasnije Napoli je odigrao dobru kontru koju je promašajem zaključio Higuain, da bi se u 42. minuti konačno zatresla i mreža - ona domaća.

Higuain je prebacio obranu Marseillea, a loptu je prihvatio Callejon pa nadmudrio svog čuvara i vratara Mandandu za vodstvo Napolija. Može se reći kako su Napolitanci zasluženo stigli do prednosti, a u nastavku utakmice viđen je još bolji nogomet. Igrači Marseillea krenuli su napadački im se ne bi dogodilo da već nakon tri kola ostanu bez značajnijih izgleda za prolazak skupine, a takav pristup domaćina otvorio je i dodatni prostor za Napoli.

Prijetili su gostujućem vrataru Gignac i Payet, domaćem Inler, a onda je u 58. minuti Rafa Benitez povukao dobitnički potez. Higuaina je zamijenio Zapatom, koji mu se nakon samo devet minuta odužio pogotkom. Krasnim udarcem matirao je Mandandu i udvostručio prednost talijanskog kluba.

Marseille se našao u situaciji u kojoj je morao napasti na sve ili ništa. Dugo je bilo "ništa", a onda je u 86. minuti uspio doći do pogotka i zakomplicirati završnicu ove utakmice. Strijelac za 2:1 bio je Andre Ayew lijepim udarcem izvan kaznenog prostora, a na asistenciju svog brata Jordana. Međutim, to je bilo sve od Francuza i Napoli je upisao svoju drugu pobjedu u natjecanju. Treću će imati priliku upisati u uzvratnom okršaju ovih klubova u Napulju.

Liga prvaka, skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Arsenal1:2Borussia D.
Marseille1:2Napoli
1Borussia D. 611:6+512
2Arsenal 68:5+312
3Napoli 610:9+112
4Marseille 65:14-90

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10823.10.2013. u 16:44
    hehe, a to sam napisao zato što je meni (kao starom Bavarcu) najdraže da ove godine finale u CL bude --- Bayern - Borussia. (uff, sad će minusi od „talijanskih",„engleskih" i „španjolskih" stranaka ...)
    narada108
  • narada10823.10.2013. u 01:10
    Borussia u napadu ko žuto-crni stršljeni a u obrani prečesto kao jazavci i šarena perad, tu se moraju popraviti.
    narada108
  • Obrisan korisnik23.10.2013. u 00:44
    Slijedeći put bi bilo super kad bi to prije tekme napisao
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.10.2013. u 00:43
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.10.2013. u 23:46
    podcijenile su danas kladare i borussiu a i milana,i bas zato mi je drago da su dokazali suprotno...borussia i napoli su i velikoj prednosti sad,jednostavni razlog jer igraju 2 utakmice kod kuce u nastavku...
    Obrisan korisnik