SP 2014., dodatne kvalifikacije, 15.11.2013, 20:45 h
Ukrajina
Ukrajina 2:0 Francuska
Francuska

Video: Ukrajina slavila na domaćem terenu i odnosi velika dva gola razlike u uzvrat

Kristijan Musa • petak, 15.11.2013.
Video: Ukrajina slavila na domaćem terenu i odnosi velika dva gola razlike u uzvrat
Foto: EPA

Reprezentacija Ukrajine je napravila veliki korak u svom drugom plasmanu na Svjetsko nogometno prvenstvo. Na Olimpijskom stadionu u Kijevu su domaći odigrali bolje od svih očekivanja te s 2:0 ispratili reprezentaciju Francuske, koju su mnogi favorizirali pred početak ovog dvomeča. Ukrajinci su se pokazali kao ozbiljna reprezentacija, dostojna plasmana u Brazil te će Tricolori i na svom travnjaku imati velike poteškoće u dostizanju dva gola zaostatka.

Ukrajina može bar do utorka živjeti nogometnu euforiju. Naime, njihova nogometna nacionalna vrsta ostvarila je i više nego povoljan rezultat u prvoj utakmici europskih doigravanja za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Odigrali su popriličnu dobru utakmicu, unatoč svim podcjenjivanjima, kako su u ovom dvomeču relativno slabija momčad i reprezentacija, koja ne zaslužuje plasman među 32 najbolje reprezentacije svijeta.

Prvu ozbiljnu priliku u utakmici imali su pak Francuzi, kada je u šestoj minuti udarac glavom Oliviera Girouda obranio Andrij Pjatov. Uvodne minute susreta, uostalom kao i svih 90 minuta, protekle su u veoma nervoznoj atmosferi, jer su i jedni i drugi radili veliku količinu prekršaja, čemu svjedoči i konačni broj od šest žutih i dva crvena kartona.

Najozbiljniju priliku u prvih 45 minuta su pak imali Ukrajinci. U 29. minuti je Edmar Halovski uputio dobar udarac glavom, ali je lopta prošla tik pokraj vrata Huga Llorisa. Do kraja prvog dijela smo više mogli pratiti izmjenu prekršaja, nego opasnih prilika i poluprilika te se nekolicina nogometaša izvukla, kako još u prvom poluvremenu nisu zaradili javnu opomenu od Cunyeta Cakira.

U drugih 45 minuta su obje momčadi krenule mnogo ozbiljnije, svjesne važnosti, koju sa sobom nosi ova utakmica. Francuzi su ponovno prvi zaprijetili, ponovno preko Girouda, ali je domaći vratar Pjatov još jednom bio na visini zadatka. Nešto kasnije je Jevhen Konopljanka uputio kvalitetan udarac, ali ni to nije bilo dovoljno za pogodak. Ipak, on je uslijedio u 61. minuti. Nakon jedne lijepe akcije domaćih lopta dolazi do Romana Zozulje, koji lažnim kretanjem vara svog čuvara te provlači loptu pored Llorisa i posprema ju u mrežu. Na kijevskom stadionu je u tom trenutku bila užarena atmosfera.

Didier Deschamps je htio brze promjene te je odmah Girouda odlučio zamijeniti Karimom Benzemom. No, ni on nije uspio donijeti one preinake Tricolora na travnjaku, kakve je izbornik zacrtao. Naprotiv, Ukrajinci su ganjali dvostruko vodstvo. Sedam minuta prije kraja Laurent Koscielny ruši protivnika, a turski djelitelj pravde nije dvojio oko odluke te je dodijelio jedanaesterac za Ukrajince.

Precizan izvođač kaznenog udarca bio je Andrij Jarmolenko. Kijev se tek tada uistinu „zapalio“. Domaći navijači su itekako bili svjesni, kako su njihovi izabranici na domak Brazila. Francuzi su htjeli koliko-toliko prihvatljiv rezultat pred uzvrat te su svim raspoloživim sredstvima pokušali postići pogodak, ali su realnije prilike za pogodak opet imali domaći, koji su do ovjere plasmana na Svjetsko prvenstvo mogli i morali doći kontrom tri na jedan duboko u sudačkoj nadoknadi, ali su ju vrlo loše izveli.

Strasti na terenu su „proključale“ tek u dodatnim minutama utakmice. Nakon užasnog starta s travnjaka je isključen Laurent Koscielny, dok je tik pred posljednji sudački zvižduk isključen i domaći defenzivac Oleksandr Kucher. Iako je turski sudac odredio tri minute nadoknade, situacija na terenu je utakmicu produžila za još nekoliko minuta, koje su Francuzi mogli iskoristiti za smanjenje rezultata, ali jedna poluprilika Francka Riberyja ipak nije bila dovoljan materijal za gostujući pogodak.

U utorak na Stade de Franceu će Tricolori svim snagama juriti ova dva gola zaostatka, dok će reprezentacija Mihajla Fomenka bez jednog od ključnih karika u svom sustavu (isključenog Kuchera) morati obraniti prednost, kako bi se po drugi put u povijesti plasirali na Svjetsko prvenstvo te Francusku po prvi put nakon SAD-a 1994. eliminirali sa svjetske nogometne smotre.

SP 2014., dodatne kvalifikacije

19.11.2013.
Švedska2:3Portugal
Hrvatska2:0Island
Rumunjska1:1Grčka
15.11.2013.
Portugal1:0Švedska
Ukrajina2:0Francuska
Grčka3:1Rumunjska
Island0:0Hrvatska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.11.2013. u 13:28
    bravo za ukrajince! nadam se da će uspjet ovaj put!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.11.2013. u 12:22
    Veliki ispit za francusku mafiju! Sada trebaju nadmasiti sami sebe, dosuditi tri kaznena udarca za Francusku, podijeliti Ukrajincima 2-3 crvena kartona, priznati jos koji pogodak postignut rukom. Bojim se da su za sve to sposobni - a kao i prije, nece se nista desiti! Pravi mafijasi rade sve na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.11.2013. u 11:54
    lukica,znan da si nervozan jer si protiv islanda bio los pa cu ti oprostit ove poremecene komentare...sta opet su te banirali tamo na 24sata?
    Obrisan korisnik
  • ZEEBANCIA16.11.2013. u 11:35
    Platini - licemjeru, hajde opet ako imaš muda.... Hajde probaj opet spasiti svoje očerupane Galske kokoši....
    ZEEBANCIA
  • Captain Tsubasa16.11.2013. u 10:46
    za Francuze u uzvratu igra onaj jebeno dobar igrač, Platini...
    Captain Tsubasa