Nogomet

Video: Borussia u odličnoj utakmici nadigrala Napoli i ostala u igri za drugi krug

Igor Šestak • utorak, 26.11.2013.
Video: Borussia u odličnoj utakmici nadigrala Napoli i ostala u igri za drugi krug
Foto: EPA

Nakon petog kola Lige prvaka u skupini F i dalje tri momčadi konkuriraju za plasman u drugi krug natjecanja. Arsenal je na svom Emiratesu očekivano pobijedio već otpisani Marseille, zahvaljujući ponajprije dvostrukom strijelcu Wilshereu. Prava nogometna poslastica viđena je u Dortmundu gdje je Borussia s 3:1 nadigrala Napoli i zadržala se u igri za jedno od prva dva mjesta na tablici. Strijelci u pobjedi Crno-žutih bili su Reus, Blaszczykowski i Aubameyang...

Borussia Dortmund - Napoli 3:1 (1:0)

U petom kolu Lige prvaka dortmundskoj je Borussiji u goste stigao Napoli. Nijemcima je trebala pobjeda za ostanak u natjecanju, dok bi Talijanima bod zagarantirao mjesto u osmini finala. Kloppova momčad prolazi kroz jedno krizno razdoblje i nanizala je tri uzastopna poraza u svim natjecanjima, a niti Napoliju ne "cvjetaju ruže" nakon dva uzastopna poraza u Serie A. Dodatni problemi i jednima i drugima bili su izostanci važnih igrača - Borussiji stoperskog para Hummels - Subotić, a Napoliju playmakera Hamšika.

Početak utakmice bio je neočekivano miran, a onda u devetoj minuti šok za goste. Dok je Reus izvodio korner, Fernandez je rukama držao Lewandowskog. Po mišljenju španjolskog suca Carballa, dovoljno za najstrožu kaznu. Gosti su žestoko protestirali, žute kartone su dobili Fernandez i Higuain, no odluka nije promijenjena. Izvođenja se prihvatio Reus pa Reinu poslao lijevo, a loptu desno.

Crno-žuti su do 20. minute mogli udvostručiti vodstvo, no Lewandowski je propustio realizirati stopostotnu priliku u 15. minuti, a Reina je tri minute kasnije Reusu obranio odličan pokušaj iz slobodnog udarca. Svoju najbolju priliku u prvom dijelu gosti su imali u 29. minuti kad je Callejon pogodio stativu. Zaigrali su bolje, ali na odmor su ipak otišli s golom zaostatka. Mogao je taj zaostatak biti i veći da Reina nije sjajno reagirao na udarce Mhitarjana u 33. i Lewandowskog u 35. minuti.

Borussia je dobro otvorila i nastavak, ali nikako nije uspijevala doći do drugog pogotka. U 53. minuti promašio je Reus, imali su Crno-žuti još dosta obećavajućih napada, a onda je Napoli umalo izjednačio. U 59. minuti Higuain je dobro pucao, a Weidenfeller još bolje obranio. Samo minutu kasnije Reina je morao po loptu u mrežu. Nakon brze akcije Reus je kao na pladnju poslužio Blaszczykowskog, koji je loptu provukao kroz noge Reine i uljepšao situaciju svom klubu.

Međutim, Nijemci nisu mogli dugo uživati. Jedna pogreška Kehla u 71. minuti omogućila je Napoliju priliku koju je u pogodak pretvorio Insigne. Primljeni pogodak unio je nemir u redove domaćih, a novu veliku priliku propustio je Aubameyang u 74. minuti. Obje su momčadi zaigrale sasvim otvoreno i bilo je jasno da 2:1 neće biti konačni rezultat. U 78. minuti Lewandowski je drugi put odlično proigrao Aubameyanga, koji ovoga puta nije pogriješio. Prebacio je Reinu i vratio Borussiji prednost od dva pogotka. Bilo je to dovoljno za treću pobjedu u Ligi prvaka i Crno-Žuti još uvijek imaju šansu osvojiti jedno od prva dva mjesta na tablici skupine F.


Arsenal - Marseille 2:0 (1:0)

Druga utakmica skupine F igrana je na stadionu Emirates u Londonu, gdje je Arsenal dočekao već otpisani Marseille. Wengerov sastav igrao je svoju 150. utakmicu u elitnom europskom nogometnom natjecanju, a tražio je četvrtu ovosezonsku pobjedu i usput se nadao kiksu Borussije kako bi kolo prije kraja osigurao svoje mjesto u osmini finala. Marseille se pak našao u opasnosti da postane prvi francuski klub koji u grupnoj fazi Lige prvaka nije osvojio niti bod.

Početak utakmice nagovijestio je da bi društvo s juga Francuske moglo napraviti novi korak prema tom neslavnom ostvarenju. Nije prošla niti minuta, a na semaforu je već stajalo 1:0. Wilshere je dobio loptu od Sagne, napravio nered u gostujućoj obrani pa ljevicom pospremio loptu iza Mandande.

U nastavku prvog dijela nije bilo previše događanja, osim u 38. minuti kad je Arsenal propustio iskoristiti kazneni udarac. N'Koulou je faulirao Ramseya, a Özil pucao vrlo slabo i omogućio Mandandi da se proslavi obranom. Arsenal je i u drugom dijelu nastavio dominirati. Topnici su bili bolji u gotovo svim statističkim rubrikama, a to su konkretizirali u 65. minuti. Drugi put na utakmici u strijelce se upisao Wilshere, ovoga puta na asistenciju Özila koji se tako djelomično iskupio za loše izvođenje kaznenog udarca.

U završnoj fazi utakmice ritam je značajno pao, a Arsenal je sigurno kontrolirao zbivanja na travnjaku, ne dozvolivši gostima previše prilika. Nekoliko je puta prijetio Thauvin, ali Szczesny je sačuvao svoju mrežu. Četvrtom ovosezonskom pobjedom Topnici su zasjeli na čelo skupine, ali još uvijek nisu sigurni putnici u drugi krug. Imaju tri boda više od Napolija i Borussije, ali u posljednjem kolu morat će tražiti barem bod u Napulju ili čekati kiks Borussije na Velodromeu.

Liga prvaka, skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Arsenal2:0Marseille
Borussia D.3:1Napoli
1Borussia D. 611:6+512
2Arsenal 68:5+312
3Napoli 610:9+112
4Marseille 65:14-90

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • danchy27.11.2013. u 12:53
    Sjajno dečki, bravo!!! Što se Reusa tiče, on u apsolutno svakoj ekipi na svijetu može igrati u prvih 11 i bit će ga teško zadržati, ali vjerujem da će uspjeti u tome, prije svega jer on izrazio želju završiti karijeru u svom rodnom gradu Dortmundu... Nadam se samo da će BVB ostati dovoljno jak da... [više na forumu]
    danchy
  • Obrisan korisnik27.11.2013. u 12:18
    odlična borussia, odličan reus! bojim se da nakon goetza i lewa, je on sljedeće sezone na odlasku!
    Obrisan korisnik
  • Mithrandir27.11.2013. u 12:10
    Ova skupina dolazi do vrhunca u zadnjem kolu i na rasplet će trebati čekati do posljednjeg zvižduka. Drugačije nije niti moglo......
    Mithrandir
  • Obrisan korisnik27.11.2013. u 11:55
    Arsenal & BVB
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.11.2013. u 09:06
    pravo za Dortmund, sad sve o njima ovisi iako neće bit lako dobit Marseille
    Obrisan korisnik