Rukomet

Francuska, Brazil, Norveška i Njemačka dalje s prve pozicije

Jelena Bagarić • petak, 13.12.2013.
Francuska, Brazil, Norveška i Njemačka dalje s prve pozicije
Foto: EPA

Završeno je natjecanje po skupinama na 21. Svjetskom prvenstvu u Srbiji. Posljednji dan donio je rasplete po svim skupinama. U skupini A Francuska je slavila u derbiju protiv Južne Koreje i osigurala prvo mjesto u toj skupini. Crna Gora se pobjedom protiv Nizozemske plasirala na drugo mjesto u skupini A. Brazil je u skupini B bio bolji od Danske i bez poraza je završio grupni dio natjecanja. Norveška je pobjedom protiv Poljske potvrdila prvo mjesto u skupini C, a Njemačka je iznenadila Mađarsku i bez izgubljene utakmice ostala na čelu skupine D.

Skupina A – Beograd (Pionir)

DR Kongo – Dominikanska Republika 23:22 (15:13); Francuska – Južna Koreja 27:22 (11:10); Crna Gora – Nizozemska 27:25 (14:18).

Prvu povijesnu pobjedu u svom premijernom nastupu na Svjetskom prvenstvu ostvario je DR Kongo pobijedivši Dominikansku Republiku u posljednjoj utakmici natjecanja po skupinama. Većinu vremena vodile su reprezentativke DR Konga, ali u samoj završnici pritiskala je Dominikanska Republika, no ipak nije uspjela preokrenuti. Jumelle Okoko s osam postignutih pogodaka predvodila je DR Kongo do ove pobjede. U redovima Dominikanske Republike istakla se Irina Pop koja je postigla šest pogodaka.

Nakon puno preokreta i zanimljivog rukometa, Francuska je u beogradskom Pioniru pobijedila reprezentaciju Južne Koreje te osvojila prvo mjesto u skupini A. Utakmica je bilo neizvjesna i prepuna preokreta sve do posljednjih osam minuta, kada Francuska na račun serije grešaka Južne Koreje stvorila prednost od četiri pogotka. Do kraja Korejke nisu uspjele preokrenuti rezultat pa je pobjeda otišla na stranu Francuskinja. Odličnu utakmicu odigrala je Alexandra Lacrabere koja je postigla osam pogodaka, dok su po šest pogodaka za Južnu Koreju postigle Eun Hee Ryu i Jihae Jung. Francuska će tako u osmini finala na Japan, dok će Koreja snage odmjeriti s domaćinom Srbijom.

Iako su loše ušle u utakmicu, rukometašice Crne Gore došle su do pobjede protiv neugodne Nizozemske. Crna Gora je utakmicu ušla bez svoje najbolje igračice Katarine Bulatović, a njen izostanak se osjetio na terenu. Nizozemke su povele i stavile su Crnogorke u poziciju da moraju loviti rezultat. Do kraja prvog dijela to nisu uspjele učiniti, no u prvih deset minuta nastavka Crna Gora uspjela je anulirati prednost Nizozemki, te i povesti. Za to je najviše bila zaslužna Bulatović koja je ipak zaigrala u drugom poluvremenu. Do kraja susreta vodila se borba, pogoci su teško padali, no koncentriranije su bile Crnogorke iako su imale igračicu manje. Crnu Goru su do pobjede predvodile Bulatović i Radičević sa po osam pogodaka, dok se kod Nizozemske istakla Laura Van Der Heijden sa sedam postignutih pogodaka.

Skupina B – Niš (Čair)

Japan – Alžir 32:23 (16:12); Srbija – Kina 32:18 (19:10); Danska – Brazil 18:23 (9:14).

Japan je pobjedom nad Alžirom osigurao četvrtu poziciju u skupini B koja vodi u osminu finala. Alžirke su bile nemoćne protiv reprezentacije Japana koji je ponovio uspjeh iz Brazila ovim plasmanom u osminu finala. Japan su do pobjede predvodile sa po šest pogodaka predvodile Shio Fujii i Nozomi Hara, a kod Alžira se ponovo istakla Nabila Tizi.

Bez ikakvih problema Srbija je pobjedom protiv Kine završila svoj nastup u Nišu, te se na osminu seli u Beograd. Na samom startu utakmice Srbija je pokazala da je kvalitetnija ekipa te riješila utakmicu već nakon prvih 30 minuta. Srbija u osminu finala ulazi kao treća što znači da će snage odmjeriti s Južnom Korejom. Andrea Lekić postigla je osam pogodaka, a vratarka Jovana Risović skupila je 14 obrana. Kod Kine se istakla Jiaqin Zhao sa šest postignutih pogodaka.

Odličan start u utakmicu bio je dovoljan Brazilu da osigura pobjedu protiv Danske. Povele su s 1:4, zatim imale 3:10 i time su učinile Dankinje u potpunosti nemoćnima. Uspjele su smanjiti razliku do kraja prvog poluvremena, no slaba je im je to bila utjeha budući da njihova igra nije izgledala dobro. U nastavku su Brazilke držale ostvarenu prednost i zasluženo došle do slavlja i prvog mjesta u skupini. Deonise Cavaleiro sa sedam postignutih pogodaka bila je najbolja igračica Brazila u ovom susretu, a za Dansku je pet pogodaka postigla Maria Fisker. Danska će prolazak u četvrtfinale tražiti protiv Crne Gore, a Brazil čeka Nizozemska.

Skupina C – Zrenjanin (Kristalna dvorana)

Argentina – Paragvaj 25:15 (13:5); Angola – Španjolska 21:30 (10:14); Norveška – Poljska 23:18 (13:10).

Posljednje plasirana ekipa u skupini D je Paragvaj koji je u posljednjoj utakmici poražen od Argentine. Nemoćne su Paragvajke bile i protiv ekipe Argentine koja je već u ranoj fazi utakmice odredila pobjednika. Macarena Alonso sa sedam pogodaka bila je najbolja igračice Argentine, dok se kod Paragvaja istakla Marizza Faria koja je postigla šest pogodaka.

Španjolska je osvajanje drugog mjesta u skupini C potvrdila pobjedom protiv Angole. Iako nisu dominirale, Španjolke su kontrolirale susret i u konačnici došle do zasluženog slavlja. Budući da je Mađarska poražena od Njemačke, Španjolska će se već u osmini finala susresti s Mađarskom. Najefikasnija kod Španjolske bila je Alexandrina Cabral s devet postignutih pogodaka, a jedan više upisala je za Angolu Isabel Guialo.

Reprezentacija Norveške zadržala je svoj stopostotni učinak pobijedivši Poljsku. Iako predstava Norveške nije bila onakva na kakvu je publika navikla, igrale su onoliko koliko im je bilo potrebno da dođu po pobjede i potvrde prvo mjesto u skupini. Najviše pogodaka za Norvešku, šest, postigla je Linn Jorum Sulland, dok su kod Poljske najefikasnije bile Alina Wojtas i Karolina Olchawa – Semeniuk sa po četiri postignuta pogotka.

Skupina D – Novi Sad (Spens)

Tunis – Australija 24:15 (12:8); Mađarska – Njemačka 26:27 (16:14); Rumunjska – Češka 29:23 (14:7).

U utakmici koja nije odlučivala o prolasku dalje Tunis je bio bolji od Australije. Iako su prvom dijelu držale priključak, Australke su u nastavku popustile i omogućile Tunisu da dođe do svoje prve pobjede na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu. Tunižanke je sa šest postignutih pogodaka predvodila Maroua Dhaouadi, dok je kod Australije najbolja bila Sally Potocki sa sedam postignutih pogodaka.

U odličnoj i veoma izjednačenoj utakmici Njemačka je slavila protiv Mađarske i osigurala prvo mjesto u skupini D. Iako je veći dio susreta vodila Mađarska, u 46. minuti Njemačka dolazi do izjednačenja (22:22). Do kraja se igralo pogodak za pogodak, a u 59. minuti Susann Müller pogodila je za 26:27. Osam sekundi prije kraja Anita Görbitz imala je priliku iz penala ali Woltering je obranila. Müller je za Njemačku zabila 13 pogodaka, a samo jedan manje za Mađarsku upisala je Görbitz. Mađarska će tako u osmini finala igrati protiv Španjolske, dok Njemačka ide na Angolu.

Rumunjska je bez većih problema došla do pobjede protiv Češke. Obje reprezentacije su prije ovog susreta osigurale prolazak dalje i drugu, odnosno četvrtu poziciju tako da utakmica nije bila od velike važnosti. No, pobjedu su ipak premoćno odnijele Rumunjke čije vodstvo niti u jednom trenutku utakmice nije došlo u pitanje. Pet pogodaka za Rumunjsku zabila je Cristina Gabriela Neagu, a Paula Claudia Ungureanu skupila je 15 obrana. Za Češku su po četiri pogotka postigle Katerina Keclikova i Iveta Luzumova.

Parovi osmine finala Svjetskog prvenstva:

Beograd – Kombank Arena

Danska – Crna Gora 15.12.

Francuska – Japan 15.12.

Brazil – Nizozemska 16.12.

Južna Koreja – Srbija 16.12.

Novi Sad – Spens

Njemačka – Angola 15.12.

Poljska – Rumunjska 15.12.

Mađarska – Španjolska 16.12.

Norveška – Češka 16.12.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ALGHAZANTH14.12.2013. u 13:13
    I meni je to čudno ali vremena se mijenjaju, sada bi Brazil mogao postati rukometna velesila i početi osvajati medalje.
    ALGHAZANTH
  • Obrisan korisnik13.12.2013. u 23:20
    Ne mogu da vjerujem de se Ruskinje nisu plasirale na SP,do prije par godine osvajale medalje,ako se ne varam 3 zlata zaredom na SP i još medalja na EP i OI i sad ih nema nigdje!
    Obrisan korisnik