Rukomet

Brazil se preko Srbije prvi puta popeo na vrh svjetskog rukometa

Iz Kombank Arene:Jelena Bagarić • nedjelja, 22.12.2013.
Brazil se preko Srbije prvi puta popeo na vrh svjetskog rukometa
Foto: EPA

U utakmici dostojnoj finala reprezentativke Brazila su nakon puno muke uspjele savladati Srbiju. Pred skoro 19.500 gledatelja rukometašice Srbije nisu uspjele doći do zlata, već su to po prvi puta u svojoj povijesti učinile Brazilke. Nakon što su u minutu prije kraja Brazilke došle do dva pogotka prednosti bilo je jasno da će zlato otputovati u Brazil.

Brazil – Srbija 22:20 (13:11)

Svjetsko prvenstvo, finale

Srbija – Beograd, Kombank Arena. Gledatelja: 19 467

Suci: Ignacio Garcia i Andreu Marin Lorente (oba Španjolska)

Brazil: Arenhart (7+0), Pessoa (4+0); Diniz, Nascimento 6, Rocha, Piedade 1, Andrade, Da Silva 4, Rodrigues 4, Gomes, Souza, Amorim 3, Nunes 2, Costa, Moura, Cavaleiro 2.
Izbornik: Morten Soubak

Srbija: Risović (6+0), Tomašević (9+2); Krpež 1, Popović 1, Lekić 4, Živković 2, Damnjanović 4, Erić, Rajović, Ognjenović 1, Filipović, Nišavić 2, Milošević, Liščević, Cvijić 5, Dmitrović.
Izbornik: Saša Bošković

Sedmerci: Brazil 3 (5); Srbija 3 (3)

Isključenja: Brazil 10 minuta; Srbija 8 minuta

U utakmici punoj preokreta u kojoj je sve bilo otvoreno Brazil se po prvi puta popeo na tron svjetskog rukometa. Nakon što je Rodrigues u 59. minuti zabila za 22:20 postalo je jasno da će zlato ipak u Južnu Ameriku.

Prvi pogodak u finalu pripao je Brazilkama, a realizirala ga je Fernanda Da Silva. Brzo je Srbija preko Dragane Cvijić došla do izjednačenja. Uspjele su se obraniti reprezentativke Srbije, a Svetlana Ognjenović otrčala je u kontru, no Barbara Arenhart skinula joj je zicer. Odmah je to kaznila Da Silva pogotkom na drugoj strani. Srbija je ponovo imala priliku za kontru, no ovaj puta lopta je udarila Sanju Damnjanović u nogu. Kazna je još jednom odmah stigla, no ovaj put precizna je bila Ana Rodrigues koja pogađa za 3:1.

U šestoj minuti Fabiana Diniz zarađuje isključenje što otvara Srbiji put da sustigne rezultat. Ipak iskusne Brazilke uspijevaju sačuvati svoju prednost s igračem manje. Nakon što su se kompletirale Srbija je preko Cvijić i Damnjanović u desetoj minuti došla do izjednačenja, a dvije minute kasnije i do prvog vodstva. Za 5:6 ponovo je precizna bila Cvijić ovaj puta s linije sedam metara.

40 godina od zlata

U pauzi na poluvremenu na teren su izašle neke od reprezentativki Jugoslavije koje su prije 40 godina, točnije 1973. na Svjetskom prvenstvu u Beogradu osvojile zlato. Na teren su izašle neke od osvajačica tog zlata: Mara Torti, Katica Ileš, Nadežda Abramović, Ana Titlić, Božena Vrbanc i Rada Parezanović.

Brazil nakon sedam minuta uspijeva postići pogodak za izjednačenje, ali ne iz igre već iz sedmerca. No, Srbija u tim trenucima djeluje bolje na terenu. Igrale su čvrstu i pokretljivu obranu za koju Brazilke nisu imale rješenja. Potvrda dobre igre Srbije došla je u 16. minuti kada je Jelena Popović pogodila za 6:8. To je bilo prvo vodstvo Srbije od dva pogotka u utakmici.

Međutim, kada se činilo da je Srbija krenula u nalet, Dragana Cvijić zaradila je isključenje, pa Brazil u 21. minuti dolazi do novog izjednačenja. Čim se Cvijić vratila na teren odmah je i postigla pogodak pa se od 22. do 25. minute igralo pogodak za pogodak. Igra Srbije nakon toga je posustala, u napadu su bile malo bezidejne, a obrana više nije bila toliko čvrsta. Pogotkom Damnjanović u 24. minuti Srbija je povela s 9:10, no onda je uslijedila serija od četiri pogotka Brazila. Najzaslužnija je ponovo bila Alexandra Nascimento koja je postigla tri od četiri pogotka u toj seriji.

Dvije minute prije kraja Saša Bošković zatražio je time-out, ali premalo je vremena ostalo da bi Srbija do isteka 30. minute došla do preokreta. Andrea Lekić ipak 15 sekundi prije kraja uspijeva postići pogodak za konačnih 13:11 nakon prvih 30 minuta igre.

Odlično su u nastavak krenule Brazilke koje su serijom od tri pogotka u pet minuta došle na pet pogodaka prednosti. Prvo je precizna bila Deonise Cavaleiro, a zatim dva puta Eduarda Amorim. Amorim je nakon svog drugog pogotka zaradila isključenje, te je dala priliku izabranicama Saše Boškovića da smanje razliku. Tako je i bilo, zabila je Lekić iz sedmerca, a nakon nje i Ognjenović za 16:13. Brazilke su zatim imale priliku iz dva sedmerca za redom ponovo povećati prednost, no svoja vrata zaključala je Katarina Tomašević. Prvo je zaustavile udarac Rodrigues, a zatim i Nascimento. Njezine suigračice zahvalile su joj dvama pogocima, prvo je pogodila Jelena Živković a nakon nje i Damnjanović.

Najbolja sedmorka

Vratarka: Barbara Arenhart(Brazil)
Lijevo krilo: Maria Fisker (Danska)
Lijevi vanjski: Sanja Damnjanović (Srbija)
Srednji vanjski: Anita Görbitz (Mađarska)
Desni vanjski: Susann Müller (Njemačka)
Desno krilo: Sun Hee Woo (Južna Koreja)
Pivot: Dragana Cvijić (Srbija)
Najkorisnija igračica: Eduarda Amorim (Brazil)
Najbolji strijelac: Susann Müller (Njemačka) 62 pogotka

Međutim nakon toga uslijedili su problemi za Srbiju. U 45. minuti ostale su bez dvije igračice na terenu jer su Damnjanović i Erić zaradile isključenja. Tek s dvije igračice više Brazil nakon devet minuta dolazi do svog 17. pogotka. Igralo se u nastavku pogodak za pogodak. Kad su u 46. minuti reprezentativke Srbije preko Jelene Nišavić došle do 18:17 čak dva puta imale su priliku za izjednačenje, no nisu ju iskoristile. Brazilke idući priliku za pogodak nisu propustile pa je Rodrigues deset minuta prije kraja zabila pogodak za plus dva Brazila.

Ponovo su se Srpkinje približile na pogodak zaostatka nakon što je Krpež u 52. minuti zabila za 19:18. Ubrzo je došla i prilika za izjednačenje, ali kontru Sanje Damnjanović obranila je Mayssa Pessoa. Srbija ipak uspijeva doći do izjednačenja nakon prebrojavanja, a precizna je za 19:19 bila Nišavić. No, do kraja ipak reprezentacije Srbije nije izdržala. U 58. Lekić je zabila iz sedmerca za 20:20, no brzo ju je anulirala Nunes. Već u idućem napadu Cvijić je imala novu priliku za izjednačenje. Našla se oči u oči s Pessoom, no do tada nepogrešiva Cvijić promašila je okvir gola.

U idućem napadu Rodrugues je definitivno riješila pitanje pobjednika kada je 64 sekunde prije kraja zabila 22. pogodak za Brazil. Idući napad Srbija nije realizirala, a u obrani su se uspjele obraniti, ali do kraja je preostalo samo 13 sekundi što je bilo nedovoljno da stignu do izjednačenja. Brazilke su ipak izdržale bez da prime gol, a nakon što je sirena u dvorani zasvirala mogle su početi slaviti svoje prvo svjetsko zlato.

Alexandra Nascimento ponovo je bila najefikasnija u redovima Brazila sa šest postignutih pogodaka. Slijede ju Da Silva i Rodrigues koje su postigle po četiri pogotka. Vratarke Arenhart i Pessoa zajedno su skupile 11 obrana. Kod Srbije Cvijić je postigla pet pogodaka, dok su po četiri postigle Damnjanović i Lekić. Tomašević i Risović zajedno su imale 17 obrana.

Ovo je prvo zlato za Brazil, ali ujedno i za Južnu Ameriku budući da niti jedna reprezentacija iz Južne Amerike nije osvojila zlato. Srbiji je ovo kao popuno samostalnoj državi prvo srebro na Svjetskim prvenstvima. Valja napomenuti da Brazil na putu do zlatne medalje nije izgubio niti jednu utakmicu, samo je protiv Mađarske u četvrtfinalu igrao produžetke.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.12.2013. u 14:06
    Cestitke Brazilkama!
    Obrisan korisnik
  • perozdero23.12.2013. u 13:02
    još kad bi netko ovo štivo preveo na hrvatski jezik :(
    perozdero
  • Obrisan korisnik23.12.2013. u 06:50
    Srbiji čestitam daleko su od nas. Dok u Hr ženskom rukomtu budu vladali ovi ljudi koji samo rade za sebe i za svoj interes mi ćemo biti na marginama,
    Obrisan korisnik
  • narada10822.12.2013. u 22:53
    @ sportoz čisto sumnjam da imaš pravo u vezi naše ženske repke. Preočiti su u prošlosti bili problemi, a to nije samo ovisnost o dvaju glavna igračica. Fali fizikalnost, atletika i to već duže vrijeme, fale ubitačni prodori sa krila. To „da se napokon posloži, prvenstveno u glavi", to mogu... [više na forumu]
    narada108
  • Gips22.12.2013. u 21:24
    Braaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaziiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiilllllllllllll!!!!!!!!! Nascimentoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo!!!!!!!!!!!
    Gips