Rukomet

Francuskoj minimalna pobjeda nad probuđenim Norvežanima, remi Danske i Katara

Mihaela Bradovski • utorak, 07.01.2014.
Francuskoj minimalna pobjeda nad probuđenim Norvežanima, remi Danske i Katara
Foto: EPA

Nakon pobjede nad Katarom te poraza od Danske, francuska rukometna reprezentacija upisala je minimalnu pobjedu u trećem i posljednjem dvoboju Zlatne lige. Turnir je zaključen remijem Danske i Katara u potpuno izjednačenoj utakmici...

Francuska - Norveška 29:28 (13:14)

Treći i posljednji susretu u ovoj drugoj fazi Zlatna lige francuska izabrana vrsta zaključila je slavljem iako, posebno gledajući prvo poluvrijeme, nije bila na razini koja se od nje očekuje. Norvežani, koji su u prva dva dvoboja potpuno razočarali upisavši dva laka poraza, od starta su zaigrali s idejom više u napadu u odnosu na svog protivnika, a baš poput Landina u nedjelju, večeras je tijekom prvih pola sata Onestinom sastavu probleme stvarao vratar Erevik.

Onestin izbor za Euro

Vincent Gérard (Dunkerque), Cyril Dumoulin (Chambéry); Thierry Omeyer* (Montpellier)
Igor Anić (Cesson-Rennes), Daniel Narcisse (PSG), Guillaume Joli (Dunkerque), Kévynn Nyokas (Chambéry), Samuel Honrubia (PSG), Nikola Karabatić (Barcelona), Mathieu Grébille (Montpellier), Kentin Mahé (HSV), William Accambray (Montpellier), Luc Abalo (PSG), Cédric Sorhaindo (Barcelona), Michaël Guigou (Montpellier), Luka Karabatić (Aix en Provence), Valentin Porte (Fenix Toulouse), Jérôme Fernandez (Fenix Toulouse)

Jedina nepoznanica vezana za francuski kadar i dalje je vratar Thierry Omeyer kojeg u srijedu u poslijepodnevnim satima očekuju novi liječnički testovi te konačna odluka hoće li zajedno s ostatkom momčadi putovati u Dansku. Ukoliko se vratar Montpelliera i nađe među putnicima sigurno je kako će prvi dio Prvenstva, onaj u kojem će Francuska odmjeriti snage sa Srbijom, Poljskom i Rusijom, odgledati s tribine.

Treći pogodak, drugi iz igre, Francuska je postigla tek u 12. minuti susreta, poentirao je tada Abalo, i to sa središnjice terena, tražeći rješenje više, nešto što je domaćoj momčadi itekako nedostajalo u tih prvih pola sata. Najveći potrošač lopti u tom je periodu bio Nikola Karabatić, nakon čijeg je izlaska iz igre oko pet minuta prije odlaska na predah započeo francuski povratak.

Norveška je tada vodila s 14:8, no nakon trećeg norveškog isključenja francuski reprezentativci ulaze u seriju pa tako redom pogađaju Joli tri puta, Guigou te Abalo za, na kraju, zadovoljavajućih -1 na sredini susreta. U tom prvom dijelu upravo je Joli s pet pogodaka s linije sedam metara predvodio listu strijelaca, dok su na drugoj strani četiri postigli Reinkind, uz dva isključenja, te Tvedten i Lokkebo.

Upravo je potonji postigao posljednji norveški pogodak u prvom dijelu, u 25. minuti, a crna rupa u realizaciji njegove momčadi trajala je do 33. minute kada je Lindboe pogodio za izjednačenje, točnije 15:15. Dio problema za norveški sastav u tom dijelu igre ležao je i u činjenici da se u nastavak ušlo s dva igrača manje. To drugo poluvrijeme Francuska je otvorila dvama brzim pogocima Abaloa i Honrubije. No francusko slavlje nije dugo trajalo, nakon pogreške Karabatića u napadu Norveška je ponovno povela.

Novu seriju, za novu promjenu vodstva Francuska je ostvarila u svega dvije minute kada je sa 17:19 stigla na 20:19. U posljednjih 10 minuta susreta ušlo se pri 25:25, iduće minute Francuska je iskoristila za novo odvajanje ovoga puta u režiji Accambraya i Anića, dok su norveški reprezentativci nastavili nizati isključenja. Izabranici Claudea Oneste do kraja su uspjeli sačuvati pogodak prednosti stigavši do druge pobjede na turniru. Norvežani pak nakon dvije vrlo slabe utakmice mogu biti puno zadovoljniji ovom generalnom probom pred odlazak u Dansku.

Joliju su se na pet pogodaka priključili Nikola Karabatić i Abalo, u dresu Norveške toliko je postigao Reinkind dok je uvjerljivo najraspoloženiji bio Lokkebo s osam zgoditaka. Dio s kojim norveška struka nikako ne može biti zadovoljna je čak osam isključenja.

Danska - Katar 23:23 (14:12)

Reprezentacija Katara itekako zadovoljna može otići s večeras završene Zlatne lige. U prvom dvoboju protiv Francuske korak s favoriziranim protivnikom izgubila je tek u završnoj fazi utakmice, zatim je lagano slavila protiv neprepoznatljive Norveške, a neugodnim se protivnikom pokazala i za europske prvake.

Prvo poluvrijeme okončano je s dva pogotka prednosti u korist sastava Ulrika Wilbeka, iako je semafor Bercy dvorane u Parizu pet minuta prije toga pokazivao izjednačujućih 11:11. I nakon sedam minuta igre u nastavku katarska vrsta pod ravnanjem Valera Rivere držala je egal s Dancima, a tri minute kasnije, točno nakon 40 minuta igre povela je sa 16:15.

Na polovici drugog dijela danski rukometaši imali su priliku za odvajanje tijekom dvije minute s igračem više, no tada je u prvi plan iskočio vratar Almaalem s nekoliko pravovremenih reakcija. Bez obzira na razliku u kvaliteti između ova dva protivnika, neizvjesna završnica nije se mogla izbjeći.

Katar je čitavo vrijeme bio 'tu negdje', a onda mu se pola minute prije kraja pružila prilika da još jednom izjednači. Umjesto pogotka uslijedila je minuta odmora, a iz ponovnog pokušaja Katarani su stigli do 23. pogotka i velikog remija s domaćinom i jednim od glavnih favorita za novi naslov najbolje momčadi Starog kontinenta.

Danskoj su za posljednji napad ostale svega dvije sekunde, iz daljine je pokušao Mikkel Hansen, no ovoga puta njegov pogodak nije bio onaj odlučujući baš kao u nedjelju protiv Francuske.

Hansen, Mortensen, Knudsen, Sondergaard i Patrick Wiesmach postigli su po tri pogotka, Lindberg, Spellerberg i Rene Toft Hansen u strijelce su se upisali dva puta, a po jednom su precizni bili Mogensen i Christiansen.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!