Košarka

Rimac: "Ako pobijedimo, narasle bi nam ambicije za ozbiljan rezultat"

Ivor Krapac • četvrtak, 09.01.2014.
Rimac: "Ako pobijedimo, narasle bi nam ambicije za ozbiljan rezultat"
Foto: Kristijan Komarica

Cibona će već u petak biti u akciji u 16. kolu ABA lige. Momčad Slavena Rimca je brzo morala u drugi plan gurnuti pobjedu nad Kvarnerom 2010 u Rijeci u četvrtfinalu Kupa Krešimira Ćosića, okrećući misli prema ogledu sa Szolnoki Olajem u Mađarskoj, s prilikom za zadržavanje priključka s vrhom ljestvice. Mađarski klub je u donjem dijelu poretka, ali kako Vukovi neće biti kompletni, Rimac zna da u Szolnoku neće ići lako...

Još uvijek u razdoblju prilagodbe poslije promjena u momčadi, Cibona je s dvije pobjede započela 2014. godinu, a poslije uspjeha protiv Union Olimpije u ABA ligi i Kvarnera 2010 u Kupu Krešimira Ćosića, novi izazov slijedi u petak u 18 sati. Cibosi će se u 16. kolu ABA lige u Mađarskoj sresti sa Szolnoki Olajem, a dan uoči utakmice, stanje nije idealno.

U Szolnoku neće biti Davora Kusa, vodećeg Ciboninog strijelca na putu do pobjede u Kupu u Rijeci. Kus će pauzirati zbog bolnih leđa, što u njegovu slučaju nije novost s obzirom da je riječ o problemu koji ga je pratio i ranije, a kako je najavio Slaven Rimac, moguć je povratak u narednom kolu protiv Budućnosti ili tjedan nakon toga. Kako neće biti iskusnog Riječanina, trener Vukova oslonit će se na Ivana Siriščevića i Dominika Mavru, koji je bio na parketu prilikom okretanja zaostatka protiv Union Olimpije u 15. kolu.

Kako prolazi vrijeme otkako se Darko Planinić vratio u momčad, Rimac se nada da će od jednog od svojih aduta pod koševima dobivati sve više: "Moramo napraviti pomak da Darka uključimo da bude jedna od glavnih napadačkih opcija, za ozbiljniji rezultat treba s pozicije 'pet' imati igrača koji može zabiti i da mu se može spustiti lopta."

Na vanjskim pozicijama, u Mađarskoj bi u rotaciju mogao ući Ivan Siriščević, koji je iz Splita pristigao u tjelesno dobrom stanju, ali mijenjanje momčadi ipak nosi svoje. "Kod svake promjene ekipe i sredine, postoji neka hijerarhija, ulazi novi čovjek, kemija se mijenja", opisao je Rimac, dodajući da je Siriščeviću pomoglo što je bio na pripremama s Cibonom prije prošle sezone, kada je trener bio Veljko Mršić, pa već poznaje dio momčadi: "Iz utakmice u utakmicu, mislim da će pronaći svoje mjesto u ekipi."

U očekivanju utakmice u Mađarskoj, Rimac se nada da će Dario Šarić imati dovoljno energije nakon što je protiv Kvarnera 2010 igrao sa želučanim problemima i povišenom temperaturom, a bez obzira na te probleme, po običaju se nije štedio. "Puno ga je teže držati izvan dvorane nego ga natjerati unutra", kazao je trener Vukova o 19-godišnjem Šibenčaninu: "On non-stop trenira i tu trebamo pripaziti što se tiče njegovog slučaja da ga malo držimo sa strane. Ima neviđenu želju za treningom i velike ambicije za samoga sebe, što je za jednog trenera izvrsna stvar."

"Ne bih rekao da je odigrao izvanserijsku utakmicu, ali odigrao je onoliko koliko je trebalo, donio nam je prevagu u dijelu utakmice kada nam je trebao", osvrnuo se Rimac na Šarićev nastup u Rijeci: "Tolerirali smo neke obrambene greške koje su se dogodile zbog umora, nije mogao napraviti sve stvari, ali to je igrač koji je veliki natjecatelj, kada krene utakmica on praktički zaboravlja na sve i pokušava pobijediti."

Bude li jedan od glavnih Ciboninih aduta na sličnoj razini i u Szolnoku, Rimčevoj momčadi bit će lakše ostvariti pobjedu u ogledu poslije kojega slijedi nešto manje zgusnuti raspored. "Nadam se da ćemo uspjeti odigrati kvalitetnu utakmicu u kojoj bismo, na kraju krajeva, mogli pobijediti. Ako pobijedimo, naše ambicije za ozbiljan rezultat bi samim time narasle", opisao je trener Vukova, dodajući da mađarski klub do sada nije ostvario očekivano, s boravkom u donjem dijelu ljestvice, zbog čega je nakon početka sezone došlo i do trenerske promjene, s dolaskom Dragana Aleksića na klupu.

Govoreći o glavnim adutima Szolnokija, Rimac je izdvojio Amerikance Willieja Warrena i Cedrica Olivera, ali njih dvojica nisu usamljeni: "U unutarnjoj igri, Bader ovisi o tome kako je fizički, ako je dobar može zadati puno problema, a ako je u ozljedama, igra mu osjetno pada. Tu je i Lorant koji je dobra četvorka, a i bek Vojvoda je isto tako jako dobar."

"Imaju pet-šest igrača koji su na nivou ABA lige", dodao je Cibonin trener: "Neće nam biti lako, nismo se uspjeli idealno spremiti, međutim, uz dobar ritam i pozitivnu atmosferu kakva trenutno jest, mislim da možemo odigrati kvalitetnu utakmicu."

ABA liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

16. kolo

Szolnoki Olaj63:64Cibona
Petrol Olimpija77:62Široki Brijeg
Radnički73:78Crvena zvezda
Cedevita83:59Zadar
Budućnost VOLI64:62MZT Skoplje Aerodrom
Igokea83:80Mega Basket
Partizan80:67Krka
1Crvena zvezda 224+282
2Cedevita 197+115
3Partizan 188+160
4Cibona 179+82
5Budućnost VOLI 1511+64
6Igokea 1313-78
7Krka 1214+5
8MZT Skoplje Aerodrom 1214-4
9Mega Basket 1214-11
10Petrol Olimpija 1115-16
11Radnički 1016-122
12Szolnoki Olaj (-1)818-134
13Zadar 719-180
14Široki Brijeg 620-163

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!