Košarka

Repeša: "Cibona objektivno igra puno bolje nego kada je bila kompletna"

Ivor Krapac • petak, 24.01.2014.
Repeša: "Cibona objektivno igra puno bolje nego kada je bila kompletna"
Foto: FaH

Košarkaši Cedevite u subotu će pokušati napraviti novi korak prema Final Fouru ABA lige. Momčad Jasmina Repeše će u 18. kolu u Dvorani II zagrebačkog Doma sportova u gradskom derbiju ugostiti Cibonu, u ogledu koji unatrag dvije-tri godine redovito ima veliku težinu. U taboru Cedevite smatraju da će važnost utakmice biti velika i ovog puta, a iako je trener Repeša kazao da je njegova momčad favorit, istaknuo je da će svoje adute imati i gradski rival...

U subotu s početkom u 19 sati na rasporedu je drugi ovosezonski susret Cedevite i Cibone. Prva utakmica, odigrana u ranom dijelu sezone, potkraj listopada u petom kolu ABA lige, pripala je Cibosima, koji su tada slavili sa 66:51, a i jedni i drugi dočekuju novi dvoboj na pozicijama koje vode na završni turnir regionalne lige.

Cedevita je trenutno treća, s jednakim brojem pobjeda i poraza kao drugoplasirani Partizan (13-4), dok se Cibona nalazi na četvrtom mjestu (11-6).

Slično prvom susretu ove dvije momčadi u sezoni, i u subotu navečer bit će to dvoboj suparnika iz gornjeg dijela ljestvice, ali razlike su u sastavima koje će i jedni i drugi imati na raspolaganju. Cedevita nema ozlijeđenoga Marka Tomasa, čija je ahilova tetiva stradala baš u listopadu u Domu Dražena Petrovića, dok su sada u momčadi Amerikanci Allan Ray i Josh Selby. S druge strane, Cibona je ostala bez Andrije Žižića, DJ-a Strawberryja i Matta Janninga, a u međuvremenu su pristigli Dominik Mavra i Ivan Siriščević. Pored toga, Cibosi su mijenjali i na klupi. Neven Spahija je otišao, a momčad sada vodi Slaven Rimac.

Jasmin Repeša: "Nadam se da će biti veliki broj gledatelja i simpatizera jedne i druge ekipe, da će proći u dobrom tonu, da će biti dobre košarke i to je ono što je najbitnije."

"Utakmica je bitna i za jedne i za druge", opisao je Jasmin Repeša najavljujući subotnji dvoboj: "Za nas je strašno bitna da bismo bili korak bliže Final Fouru, što nam je svakako cilj."

"Imamo teškog protivnika prvo iz razloga što je to derbi i što on uvijek nosi svoje zamke i neizvjesnosti, a s druge strane, i zbog toga što Cibona zaista igra dobro u posljednjem periodu. Pronašli su kemiju momčadi, igraju objektivno puno bolje nego kada su bili kompletni prije mjesec, mjesec i pol dana."

Vraćajući se na poraz od Bešiktaša ranije ovog tjedna u Eurokupu, Cedevitin trener kazao je da bi igra prikazana u tom susretu djelomično bila dovoljna njegovoj momčadi u gradskom derbiju, ali očekuje bolje od toga: "Moramo biti konzistentni, moramo 40 minuta igrati na nivou na kakvom igramo samo pojedine faze utakmice. Sigurno je da moramo odigrati dobru obranu, a u napadu moramo biti produktivniji nego smo bili protiv Bešiktaša u pojedinim fazama."

"Mislim da smo favoriti i da ne smijemo bježati od toga, igramo na domaćem terenu", zaključio je Repeša.

Jusuf Nurkić, jedan od glavnih Cedevitinih aduta pod koševima, rekao je da očekuje punu dvoranu, spominjući da bi takva atmosfera bila dodatni poticaj. "Nadam se da će doći što više publike jer ipak iz godine u godinu raste taj derbi s Cibonom, bez obzira na to kakve oni probleme imali", opisao je 19-godišnji centar: "Fokusirani smo na igru, dat ćemo svoj maksimum. Imamo veliki minus protiv njih iz zadnje utakmice, želimo im vratiti za sve, naravno, na terenu i sportski."

"Dugujemo im veliku utakmicu, tako da ćemo dati sve od sebe na terenu i tamo ćemo pričati", nastavio je Nurkić.

"Zadnje utakmice smo izgubili na nesretan način", osvrnuo se Cedevitin centar na posljednja dva nastupa u Eurokupu: "Sigurni smo da možemo igrati sa svakim, sada imamo široku klupu, sigurno širu od Cibone, tako da ćemo pokušati nametnuti svoj ritam."

"Siguran sam u sebe i ekipu da ćemo nametnuti svoj ritam od početka utakmice. Ne želimo nikakve slučajnosti, želimo dati svoj maksimum od prve minute utakmice i dati publici ono što zaslužuje, zbog čega dolazi na tu utakmicu", zaključio je Nurkić.

Jusuf Nurkić: "Ako ću imati priliku, naravno da ću navijačima uljepšati dan nekim svojim potezom - uljepšat ću sam sebi, pa tako i njima. Ako ću moći izvesti nešto atraktivno, to ću i napraviti."

Marino Baždarić, Cedevitin kapetan, naglasio je da nema osvrtanja na prošlih nekoliko utakmica, ističući da je kalendar takav da se stigne razmišljati samo o onome što slijedi: "Sada nas čeka Cibona, derbi, ova utakmica znači jako puno ne samo u smislu dva boda, nego i zbog prestiža u gradu, odmjeravanja snaga i prije početka Kupa i kasnije za hrvatsko prvenstvo."

"S našeg stanovišta, jako bitna utakmica za nas", nastavio je Baždarić, koji se nije previše osvrtao na poraz od Cibone u prvom dijelu regionalne lige: "Osim što smo izgubili dva boda, mislim da smo odigrali jednu od najlošijih utakmica u cijeloj sezoni. Međutim, sada je situacija dosta drugačija u odnosu na igrače koji su i u našoj i u njihovoj ekipi, tako da očekujem sasvim drugačiju utakmicu nego što je bila tamo."

"I mi i oni smo s izmijenjenim sastavom. Što se njih tiče, bez nekoliko su igrača, međutim, po zadnjim utakmicama, igrama i rezultatima, nedostaci se kod njih ne osjete toliko. Dosta su se skupili, 'zbili', igraju sa skraćenom rotacijom, svjesni su situacije u kojoj jesu i za sada to jako dobro funkcionira", opisao je Cedevitin kapetan.

"S naše strane, što se ABA lige tiče, stojimo jako dobro, trebamo nastaviti u tom ritmu, da što prije moguće osiguramo mjesto na Final Fouru", zaključio je Baždarić, koji se također nada punoj dvorani i dobroj atmosferi na tribinama: "Sami smo odgovorni za te stvari, puno sam puta rekao da koliko dobro budemo igrali i kakve rezultate budemo imali, toliko ćemo imati i publike. To je jednostavno usko povezano jedno s drugim i nadam se da je ovo još jedna u seriji utakmica između nas i Cibone u kojima će dvorana biti dobro popunjena."

ABA liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

18. kolo

Petrol Olimpija85:56Radnički
Szolnoki Olaj72:77Crvena zvezda
Mega Basket91:75Zadar
Cedevita67:85Cibona
Igokea83:74Krka
Budućnost VOLI85:68Široki Brijeg
Partizan66:73MZT Skoplje Aerodrom
1Crvena zvezda 224+282
2Cedevita 197+115
3Partizan 188+160
4Cibona 179+82
5Budućnost VOLI 1511+64
6Igokea 1313-78
7Krka 1214+5
8MZT Skoplje Aerodrom 1214-4
9Mega Basket 1214-11
10Petrol Olimpija 1115-16
11Radnički 1016-122
12Szolnoki Olaj (-1)818-134
13Zadar 719-180
14Široki Brijeg 620-163

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.01.2014. u 21:11
    Obrisan korisnik
  • narada10825.01.2014. u 20:59
    @follow me: eto ti biser iz njegovih vremena u Španjolskoj kad je toj multi-kulturalnoj družini koja je bila (i koja je) Unicaja objasnio neke stvari: „Move the ball, j...o Vas Bog!" Ovo sam ja jedne tmurne nedelje čuo i vidio na TV i kesio sam se još danima nakon toga.
    narada108
  • Obrisan korisnik25.01.2014. u 11:55
    Nurkić bosanski Shaq.Predviđam prvu rundu drafta ako ne i lottery poziciju.Vrhunaravan potencijal.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.01.2014. u 16:20
    molim vas dajte nam priliku da slusamo repesin tajm out i njegov perfektni engleski :)
    Obrisan korisnik
  • Master Yoda24.01.2014. u 13:44
    bosanski
    Master Yoda