Nogomet

Video: Brazil "razbio" Južnu Afriku uz hat-trick Neymara, BiH slaba protiv Egipta

Josip Piršljin • srijeda, 05.03.2014.
Video: Brazil "razbio" Južnu Afriku uz hat-trick Neymara, BiH slaba protiv Egipta
Foto: EPA

Mnoge svjetske reprezentacije započele su pripreme za Mundijal prijateljskim dvobojima, a među njima i domaćin Brazil koji je s 5:0 bio bolji od Južnoafričke Republike, a kvalitetu je dokazao Neymar s tri pogotka. BiH je prikazala neočekivano slabu igru i izgubila od Egipta, a porazu Slovenije "kumovao" je Dinamov napadač Soudani.

Prvi protivnik Hrvatske na nadolazećem Svjetskom prvenstvu, Brazil, pokazao je kako je u odličnoj formi, a posebno Neymar koji je Južnoafričkoj Republici zabio tri pogotka. U Johannesburgu domaćin nije imao previše šansi, Brazilci su igrali sjajno i pobijedili s 5:0.

Scolari je izveo gotovo najjači sastav: Cesar, David Luiz, Thiago Silva, Marcelo, Fernandinho, Luiz Gustavo, Paulinho, Oscar, Neymar, Hulk, Fred. Njegovi su prvotimci vrlo ozbiljno ušli u susret i poveli već u desetoj minuti kada je strijelac bio Hulk. Potom je na scenu stupio Neymar.

Igrač Barcelone je postigao dva pogotka, od kojih je posebno lijep drugi kada je prebacio domaćeg vratara Williamsa. Njegovu seriju nakratko je prekinuo Fernandinho za 4:0, a Neymar je hat-trick upotpunio u posljednjoj minuti.

Bosna i Hercegovina nije na dobar način počela priprema za Brazil. U Insbrucku je odigrala susret protiv Egipta i uz dosta lošu igru izgubila 2:0. Safet Sušić je u ovoj utakmici prvi put koristio svog nećaka Tina Svena Sušića. Zadnjih deset minuta dobio je još jedan igrač Hajduka, Avdija Vršajević.

S Džekom i Ibiševićem u napadu, a bez Pjanića i Misimovića BiH nije uspjela stvoriti veći broj prilika. Egipćani su bili opasniji, a pobjedu 2:0 odnijeli su golovima u drugom poluvremenu kada su mrežu Begovića pogađali Gedo iz Al Ahlyja i Salah iz Chelseaja.

Hrvatski susjedi Slovenci gostovali su u Alžiru koji se također priprema za Mundijal. Izabranici Vahida Halilhodžića slavili su 2:0, a prvi pogodak djelo je Dinamovog napadača Soudanija iz 45. minute. U nastavku je pobjedu Alžiraca potvrdio veznjak milanskog Intera Taider.

Crnogorci su također igrali s afričkim predstavnikom na Svjetskom prvenstvu, Ganom. Bili su uspješniji od Slovenaca, na stadionu Pod Goricom pobijedili su 1:0, i to pogotkom iz prve minute kada je s bijele točke bio precizan Damjanović.

Prijateljsku utakmicu odigrala je i reprezentacija koja je u kvalifikacijskoj skupini za Euro 2016. s Hrvatskom. Norveška je u Pragu izvukla 2:2 protiv Češke golovima Elyounoussija i Pedersena. Česi su dva puta vodili, preko Rosickog i Vydre, ali Skandinavci su bili uporni i remi su izborili u 88. minuti.

Makedonija je u svom glavnom gradu svladala Latviju zabivši tri pogotka, ali jedan u vlastitu mrežu. Kostovski je "načeo" mrežu gostiju prije nego je Georgievski skrenuo loptu u svoj gol. Ipak, u 73. minuti slavlje Makedoncima donosi napadač Cagliarija Ibraimi.

Ibrahimovićeva Švedska suprotstavila se Turskoj u Ankari, no odlazi kući poražena. Tek što je susret započeo domaći su poveli preko Erdinca, ali Toivonen je uspio izjednačiti početkom nastavka. Samo tri minute kasnije Adin zabija za 2:1 što je bio konačan ishod.

Grčka je na stadionu Olympiakosa dočekala Južnu Koreju, ali razočarala je svoje navijače porazom 2:0. Domaća publika nije mogla biti zadovoljna niti u Györu gdje je Mađarska poražena od Finske 2:1, a na vlastitom terenu izgubio je i Izrael od Slovačke 3:1. Cipar i Sjeverna Irska su odigrali bez golova, a pobjednika nije bilo niti u dvoboju Kolumbije i Tunisa (1:1).

Prijateljske utakmice:
JAR - Brazil 0:5
Alžir - Slovenija 2:0
Grčka - Južna Koreja 0:2
Mađarska - Finska 1:2
Crna Gora - Gana 1:0
Češka - Norveška 2:2
Izrael - Slovačka 1:3
BiH - Egipat 0:2
Cipar - Sjeverna Irska 0:0
Kolumbija - Tunis 1:1
Turska - Švedska 2:1
Makedonija - Latvija 2:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.03.2014. u 21:47
    Brazil je ubojit, kod kuće bi trebali bit prvi favorit
    Obrisan korisnik
  • Mihalj06.03.2014. u 11:35
    a ja mislio da je BiH fantastična repka..
    Mihalj
  • Obrisan korisnik06.03.2014. u 00:21
    Svaka čast našim dragim Bosancima, ali mislim da je malo preoptimistično najavljivati drugi krug SP-a podcijenivši Nigeriju i Iran. A lako bi se moglo dogoditi da tim stavom dožive debakl i ne pokažu se u pravom svjetlu na SP. Zato je ova utakmica korisna da se vide svi nedostaci u igri... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.03.2014. u 23:36
    Za BIH možda i dobro da je došlo do ovakvog poraza, da vide koje su im slabosti i stišaju euforiju koja je opravdano otišla do neba jer im je ovo prvo SP. Ovako će imati vremena poraditi na nedostacima da im se te greške ne događaju u Brazilu.
    Obrisan korisnik