Košarka

Video: Bayern napravio senzaciju pobijedivši madridski Real, Milano nastavlja s briljantnim predstavama

Kristijan Musa • četvrtak, 13.03.2014.
Video: Bayern napravio senzaciju pobijedivši madridski Real, Milano nastavlja s briljantnim predstavama
Foto: EPA

S pet utakmica desetog kola Top 16 faze nastavila se košarkaška Euroliga. Fenerbahče je pobjedom nad Unicajom sačuvao kredite za plasman u narednu fazu natjecanja, dok je identičan podvig napravio i Bayern. Bavarci su pobjedom nad madridskim Realom ostali u igri za četvrtfinale. Pobjede su upisali i Milano te Maccabi i CSKA, koji je bio i više nego uvjerljiv na svom parketu protiv beogradskog Partizana.

Skupina E

U rezultatski vrlo važnoj utakmici između Fenerbahčea i Unicaje odigranoj u Istanbulu, domaća momčad je upisala tijesnu pobjedu, koja ih je ostavila u igri za knock-out fazu Eurolige. Domaći su dominirali prvim dijelom te prenijeli vodstvo u drugih 20 minuta. No, Španjolci su donekle zakomplicirali situaciju Fenerbahčeu, koji se morao izvlačiti u posljednjem periodu.

U odlučujućoj seriji turske momčadi od 13-1 najveće zasluge imaju Luka Žorić i Nemanja Bjelica. Unicaja je imala dva poena razlike, međutim, McCalebb ubacuje dva slobodna bacanja, a 12 sekundi prije kraja Linas Kleiza ubacuje dvicu za konačnu pobjedu izabranika Željka Obradovića od 69:67.

Nemanja Bjelica i Bo McCalebb su ubacili po 13 poena, Bjelica s devet skokova. Po 11 su dodali Linas Kleiza i Luka Žorić (4/6), koji je tome dodao i pet skokova. Bojan Bogdanović je postigao devet poena (4/10) uz četiri skoka i tri asistencije za 35 minuta na parketu.

“Bila je to najneizvjesnija naša utakmica u ovosezonskoj Euroligi. Možda nas je misao da moramo pobijediti u ovoj utakmici malo zabrinjavala i stvarala nam određeni pritisak te smo sukladno tome griješili i na trenutke igrali loše. Ali nismo odustajali i okrenuli smo susret. Ne mogu reći da smo igrali dobro, ali ipak dovoljno za pobjedu“, izjavio je ponajbolji hrvatski košarkaš Bojan Bogdanović.

Najefikasniji igrač gostiju bio je Mindaugas Kuzminkas s 13 poena i šest skokova, dok je osim njega na dvoznamenkastom učinku poena bio samo još Fran Vasquez s deset pogodaka.

Armani Milano je pobjedom nad Laboral Kutxom potvrdio iznimnu formu u kojoj se trenutno nalazi. Talijani su s 83:65 slavili na gostovanju i potvrdili drugo mjesto skupine i nakon deset odigranih utakmica. Garnitura američkih košarkaša ponovno je briljirala i nastavila košarkašku rapsodiju u Lombardiji za još jednu sjajnu pobjedu.

Vrlo rano su gosti bili na dvoznamenkastoj prednosti. Keith Langford je od samog početka ozbiljno pristupio utakmici te diktirao tempo igre svoje momčadi. Na koncu prvih 20 minuta Milano je izgradio +14, kojih nije uspio pokvariti u nastavku.

Laboral je imao samo jednog igrača usredotočenog na zbivanja na parketu, a to je bio Nijemac Tibor Pleiss. Pleiss je ubacio čak 30 poena (10/14 iz igre, 10/13 slobodna) uz 13 skokova za konačni ranking 43. Osim njega nitko nije prešao osam poena (Adam Hanga), dok je Andres Nocioni zabio šest poena uz devet skokova.

S druge strane je trener Luca Banchi imao znatno više razloga za zadovoljstvo. Curtis Jerrels je ubacio 17, a Samardo Samuels 15 poena za Milano. Pratili su ih Alessandro Gentile s 13 i Keith Langford s 12 poena.

Rezultati:
Fenerbahče – Unicaja 69:67
Laboral Kutxa – Armani Milano 65:83

Tablica:
1. Barcelona 9-0
2. Armani Milano 7-3
3. Unicaja 5-5
4. Fenerbahče 5-5
5. Olympiakos 4-5
6. Panathinaikos 4-5
7. Anadolu Efes 2-7
8. Laboral Kutxa 2-8

Skupina F

Madridski Real posrnuo je na gostovanju u Münchenu kod Bayerna u okviru desetog kola drugog kruga košarkaške Eurolige. Porazom 85:83 morali su prepustiti čelno mjesto skupine moskovskom CSKA te priznati drugi poraz u ovoj fazi. Real je imao u par navrata dobru poziciju za rutinsku završnicu utakmice, no domaći su odigrali borbeno i jako dobro, pogotovo u drugom dijelu te upisali zasluženu, ali i vrlo važnu pobjedu.

Naime, Bavarci su pobjedom na omjeru 5-5 te bi im eventualna pobjeda Galatasaraya nad Lokomotivom iz Kubana dala najveće šanse da kao četvrtoplasirani iz skupine F odu u naredni euroligaški krug.

Bayern je lijepo ušao u utakmicu te prvih deset minuta okrunio prednošću od pola koša. Real je preokrenuo i na odmor odnio +8. Međutim, u nastavku se domaći u potpunosti vraćaju u igru te u par navrata u trećoj dionici preuzimaju vodstvo. Igrala se super zanimljiva završnica. Madridski klub je imao +5 u nekoliko navrata, ali su domaći ubacili nekoliko važnih koševa te se u posljednjih 60 sekundi ušlo sa 79:79.

Yassin Idbihi polaže za vodstvo domaćih, a ubrzo nakon toga Nihad Đedović krade važnu loptu, koja na kraju završava u rukama Malcolma Delaneya, na kojemu gostujući košarkaši rade prekršaj. Delaney je ubacio oba bacanja za +4 Bayerna. Real je izveo brzi napad, kojeg je tricom završio fantastični Sergio Rodriguez.

Bryce Taylor je potom ubacio oba slobodna bacanja te su gostima preostale dvije sekunde za promjenu rezultata. Rodriguez je dobio loptu, no domaći rade prekršaj na njemu. Razigravač Madrižana ubacio je prvo bacanje te je za dobrobit svoje momčadi morao promašiti drugo, no ono što je uslijedilo nakon toga nije bilo dobro po momčad Pabla Lasa.

“Vrlo sam zadovoljan. Očekivali smo da možemo slaviti protiv Reala, uz dobar pristup i maksimalnu koncentraciju. Ponosan sam što smo svladali ponajbolju momčad u ovom trenutku. Njihova dominacija je slična onoj naše nogometne momčadi. Statistika je rekla sve, dominirali smo u svakom njezinom segmentu. Ova nam je pobjeda sjajno došla te će nam mnogo značiti“, oduševljenje velikom pobjedom nije krio kormilar bavarske momčadi Svetislav Pešić.

Bosanskohercegovački reprezentativac Nihad Đedović bio je izvrstan u veoma važnom trijumfu Bayerna u prepunoj Audi areni. Đedović je ubacio 21 poen uz četiri skoka. Delaney je ubacio 20 poena uz šest asistencije, dok je Robin Benzing upisao 14 poena.

Madrižane je s pet trica i ukupno 18 poena predvodio Sergio Rodriguez, Ioannis Boroussis je dodao 13, a Rudy Fernandez 12 poena. Dontaye Draper nije nastupio za Kraljevski klub zbog ozljede.

Prvu utakmicu dana su pak u Moskvi odigrali domaći CSKA i beogradski Partizan. Beograđani su nakon ohrabrujućeg trijumfa nad Bayernom otputovali na gostovanje CSKA-u, momčadi koju su već svladali u Top 16 fazi u svojoj Kombank areni. No, na gostovanju je slika na terenu bila potpuno drugačija.

Naime, Partizan je deklasiran sa čak 32 pogotka razlike. Osim što su i matematički ispali iz kombinacija za četvrtfinale, prepustili su protivniku vodstvo u skupini F, barem do početka susreta između Bayerna i madridskog Reala, a kako se kasnije uspostavilo i nakon desetog kola Top 16 faze.

Gosti iz Beograda bili su koliko toliko konkurentni momčadi Ettorea Messine u prvoj dionici, no domaća momčad je u drugoj i trećoj dionici odigrala nekoliko razina bolju košarku te stekla suficit od 29 poena. U posljednjih deset minuta igre CSKA je uspio doraditi tu prednost i kapitalizirati ju do konačnih 84:52.

“Moji igrači zaslužuju moje iskrene čestitke. Igrali su sjajno od prve minute do posljednje sirene. Igrali su vrlo dobru i pokretljivu obranu, pomažući jedni drugima. Očito da se u Partizanu događaju promjene i da s nekolicinom ozljeda ne mogu normalno funkcionirati. No, imaju sjajnog trenera i s njima je uvijek bilo teško igrati te je takav pristup bio i u ovom susretu. Što se tiče izostanka Miloša Teodosića, nadamo se da će se što prije vratiti i pomoći našoj ekipi“, poručio je trener pobjedničke momčadi Ettore Messina.

“Dobro smo otvorili susret, ali smo od sredine druge četvrtine igrali lošu košarku. CSKA je napravio veliku razliku i nismo se mogli vratiti. Ali smo u nastavku igrali i još lošije. Loše smo igrali obranu, ali smo i na drugoj strani parketa imali nekoliko loših izbora. Bilo je mnogo lakše igrati protiv ove momčadi u Beogradu“, katastrofu Partizana u Moskvi komentirao je Francuz Joffrey Lauvergne, inače najučinkovitiji igrač momčadi Duška Vujoševića.

Lauvergne je upisao 17 poena uz pet skokova te je bio jedini dvoznamenkasti igrač gostujuće ekipe. Lošu partiju odigrao je ponajbolji igrač „crno-belih“ Bogdan Bogdanović sa šest poena uz šut 2/11 i sedam izgubljenih lopti. S druge strane su Vitalij Fridzon i Saša Kaun ubacili po 13 poena.

Nešto ozbiljniji i agresivniji pristup u drugoj četvrtini doveo je Maccabi iz Tel Aviva do pobjede nad Žalgirisom u svojoj Nokia areni. Izraelska momčad igra fantastično na domaćem parketu te je to dokazala i protiv Litavaca te ih svladali s deset poena razlike (77:67).

Nakon izjednačujuće prve dionice, u kojoj je Žalgiris djelovao prilično dobro i ohrabrujuće za nastavak utakmice. No, 20:13 domaćih u drugom periodu je, kako se kasnije uspostavilo, ključna faza cijelog susreta koja je najviše doprinijela domaćoj pobjedi. Maccabi je do samog kraja čuvao tu prednost i do kraja ju povećao na +10.

Crnogorski reprezentativac Tyrese Rice bio je najučinkovitiji igrač domaćih s 19 ubačaja i šest asistencija, 14 je ubacio Ricky Hickman, a 11 Guy Pnini. Andrija Žižić je odigrao nepunih 11 minuta te zabilježio samo četiri skoka bez ijednog pokušaja prema protivničkom obruču.

“Igrali smo dobro i postizali mnoštvo poena iz tranzicije. Ova pobjeda je dobra za nas te će nam goditi pred okršaj u Beogradu. Kada igrate tamo, bilo to protiv Crvene zvezde ili protiv Partizana, nije nimalo lako“, komentirao je Rice.

Redove Žalgirisa predvodio je Justin Dentmon sa 14 poena i šest skokova, Robertas Javtokas ga je pratio s 12 poena i devet skokova, a Arturas Milaknis i Šarunas Jasikevičius s po 11 poena.

Rezultati:
Bayern München – Real Madrid 85:83
CSKA Moskva – Partizan 84:52
Maccabi Tel Aviv – Žalgiris 77:67

Tablica:
1. CSKA Moskva 9-1
2. Real Madrid 8-2
3. Maccabi Tel Aviv 7-3
4. Bayern München 5-5
5. Lokomotiv Kuban 4-5
6. Galatasaray 3-6
7. Partizan 2-8
8. Žalgiris 1-9

Euroliga

1Real Madrid 277+256
2Panathinaikos 2311+152
3Monaco 2311+95
4Olympiakos 2212+134
5Barcelona 2212+120
6Fenerbahçe 2014+143
7Maccabi Tel Aviv 2014+32
8Baskonia 1816-21
9Anadolu Efes 1717+16
10Virtus Bologna 1717-73
11Partizan 1618-15
12Armani Milano 1519+4
13Žalgiris 1420-2
14Valencia 1420-106
15Bayern 1321-116
16Crvena zvezda 1123-52
17ASVEL Lyon-Villeurbanne 925-214
18Alba Berlin 529-353

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Zdren14.03.2014. u 15:59
    Masni kiks Reala, bolji su od Bayerna u 9 od 10 tekmi.
    Zdren
  • Obrisan korisnik14.03.2014. u 14:40
    Ne zaboravite da je na klupi Bajerna Pesic. Najjaca karika u ovom timu. Feneru samo fale dobri centri. CSKA ima sve, a Partizan se logicki predao u EL, sada grabi bolje mesto za F4. Njima bi odgovaralo 3 jer bi imali velike sanse protiv Cedevite u Beogradu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.03.2014. u 12:59
    Đedović je ako ne najbolji onda - najvažniji igrač za Bayern. Njegove dve ukradene lopte na samom kraju utakmice su presudile. A Milano misli ozbiljno. Danas čekamo pobjedu LKubana i dobru partiju Simona. I Tomića - naravno.
    Obrisan korisnik
  • nido14.03.2014. u 10:44
    Da je Dedovic bio zdrav cijelo vrijeme, Bayern bi prosao ovu skupinu sigurno...jako je falio u nekim tekmama...
    nido
  • mala truba14.03.2014. u 09:17
    btw Milana...Hackett se uklopio i sve je sjelo na svoje mjesto. Opasna ekipa !
    mala truba