Tenis

Borna Ćorić u pet setova šokirao Jerzyja Janowicza i donio Hrvatskoj vodstvo od 2-0!

Vedran Babić • petak, 04.04.2014.
Borna Ćorić u pet setova šokirao Jerzyja Janowicza i donio Hrvatskoj vodstvo od 2-0!
Foto: Dana Anders

Senzacionalni Borna Ćorić donio je hrvatskoj Davis Cup reprezentaciji prednost od 2-0 na gostovanju u Poljskoj! Iako je na drugoj strani mreže imao favoriziranog Jerzyja Janowicza, 21. tenisača svijeta, Ćorić je nadoknadio set zaostatka i slavio sa 6:4 u petom setu...

Hrvatska Davis Cup reprezentacija napravila je golemi dio posla u 2. kolu Prve skupine Euroafričke zone. Na gostovanju u Poljskoj, u varšavskoj dvorani Torwar, izabranici Željka Krajana osvojili su oba boda u petak te subotnju igru parova dočekuju s prednošću 2-0.

U prvom susretu dana Marin Čilić opravdao je ulogu favorita protiv Michala Przysieznog (6:1, 6:4, 6:4), no Jerzy Janowicz isto nije uspio napraviti protiv Borne Ćorića. Najveća nada hrvatskog muškog tenisa odigrala je meč karijere i slavila 2:6, 6:2, 7:5, 5:7, 6:4.

Šest godina razlike među Janowiczem i Ćorićem, 274 mjesta na ATP ljestvici (21-295) i objektivno veća kvaliteta poljskog tenisača nisu došli do izražaja. Janowicz je igrao ispod svojih mogućnosti, a iako je osvojio prvi set, djelovao je vrlo nervozno te je puno griješio. Na kraju je napravio čak 65 neprisiljenih pogrešaka naspram Ćorićeve 34.

Borna prekinuo dva Janowiczeva niza

U svojoj dosadašnjoj Davis Cup karijeri Janowicz je, prije ovog vikenda, ostvario 17 pobjeda i šest poraza u pojedinačnoj konkurenciji. U meč s Ćorićem ušao je na krilima 11 uzastopnih pobjeda, a na domaćem je terenu bio neporažen u prethodnih devet mečeva. I dok je Poljak već sada, s 23 godine, prilično iskusan u ovom natjecanju, Ćoriću je ovo bio tek drugi nastup. Debitirao je lani u rujnu u Umagu protiv Velike Britanije. Tada je poražen od Andyja Murraya 6:3, 6:0, 6:3.

No, iako je bilo jasno kako Janowicz nema svoj dan, Ćorić je s druge strane pokazao zavidnu zrelost za svoje godine. Ni u jednom trenutku nije posrnuo te je i fizički i psihički zadržao korak s favoriziranim suparnikom. Za to je dobio i nagradu - u odlučujućem petom setu napravio je jedini break, kod 3:3, a na servisu za meč nije izgubio ni poen.

Svoj tek drugi Davis Cup ogled Ćorić je otvorio breakom za vodstvo 2:1, no Janowicz je nakon toga uzvratio osvojivši pet uzastopnih gemova za osvajanje prvog seta 6:2.

Izgledalo je kako je tom serijom lanjski polufinalist Wimbledona počeo trasirati put ka pobjedi, no Ćorić je reagirao sjajno. Napravio je break odmah u prvom gemu drugog seta, a potom je kod 4:2 još jednom oduzeo servis Janowiczu. Nedugo zatim lako je odservirao za poravnanje, 6:2.

U trećem setu Ćorić je dvaput u nizu prokockao break prednosti (2:1, 3:2), a nakon što je Janowicz zadržao servis za vodstvo 4:3, Ćorić je zatražio medicinsku pomoć zbog žuljeva na lijevom stopalu. Usprkos tome, 295. tenisač svijeta nastavio je s dobrom igrom te je poveo 2-1 u setovima (7:5) napravivši break kod 5:5.

I četvrti set Ćorić je otvorio breakom (1:0), no Janowicz se brzo vratio u igru iako je Borna imao dvije gem-lopte. Kod 2:2 Janowicz je izvukao break loptu i potom kod 6:5 oduzeo servis Ćoriću. Hrvat je u tom gemu spasio 15-40, ali je na trećoj set-lopti Poljak bio uspješan - 7:5 i to je značilo odlazak u peti set.

Iako još uvijek vrlo mlad i neiskusan, Ćorić je u petom setu zadržao visoki nivo te je zasluženo slavio. Kod 2:2 nije iskoristio 15-40, no kod 3:3 uspio je slomiti Janowiczev početni udarac. Kod 5:4, prije nego što će servirati za meč, Ćorić je morao čekati više nego inače jer je Janowicz zatražio medicinski time-out. Unatoč podužem čekanju, Ćorić je reagirao sjajno - osvojio je svoj servis-gem bez izgubljenog poena za 6:4!

U subotnjoj igri parova Marin Draganja i Mate Pavić pokušat će donijeti Hrvatskoj treći bod protiv Mariusza Fyrstenberga i Marcina Matkowskog.

Davis Cup, 2. kolo Prve skupine Euroafričke zone, Poljska - Hrvatska 0:2:
Przysiezny - Čilić 1:6, 4:6, 4:6
Janowicz - Ćorić 6:2, 2:6, 5:7, 7:5, 4:6

Foto: HTS/Gordana Anders

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.04.2014. u 14:36
    jedna lasta ne cini proljece...s
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.04.2014. u 13:08
    ne pratim tenis previše,al nisam znao za ovog poljaka da je u prvih 20! i da je igrao polufinale wimbeldona! time je pobjeda još veća i važnija!
    Obrisan korisnik
  • teniosac05.04.2014. u 13:03
    nema ljepšeg u sportu nego pojava nekog novog nabrijanog klinca ili klinceze,svaka mu čast,uz ženski,i muški tenis nam ima lijepu budučnost...
    teniosac
  • Zdren05.04.2014. u 10:35
    jeboteled svaka čast!
    Zdren
  • Obrisan korisnik05.04.2014. u 10:00
    Mislim da će biti jako dobar. Vjerojatno svukupno gledajuci nije ništa više talentiran od Cilića, ali je puno stabilniji i brže sazrijeva od njega... Već kad sam prvi put vidio kako igra iznenadio me zrelošću. Ukoliko ne bude nekakvih komplikacija ne bi me čudilo da brzo postane Top 10 igrač
    Obrisan korisnik