Košarka

Cedevita tricom Delaša pet sekundi prije kraja nanijela prvi poraz Ciboni

Branimir Korać • subota, 12.04.2014.
Cedevita tricom Delaša pet sekundi prije kraja nanijela prvi poraz Ciboni
Foto: FaH

Nakon tri startne pobjede u Ligi za prvaka, Cibona je upisala poraz. Derbi protiv Cedevite odlučen je u posljednjim sekundama kada je Ante Delaš ubacio tricu za vodstvo domaćina, a Dario Šarić nije položio za produžetak...

Stopostotna Cibona i Cedevita koja je izgubila na startu Lige za prvaka od Zadra, "sudarili" su se u derbiju kola koji je na kraju otišao na stranu Cedevite. U neobičnom susretu u kojem je Cedevita imala 46 skokova od čega čak 22 napadačka, a Cibona čak 16 manje, u susretu u kojem je Cedevitin šut bio na vrlo niskom postotku, domaćin je odnio pobjedu.

Cibona predvođena Šarićem napadački odlično je otvorila utakmicu i vrlo rano se odvojila na 15:4, a rezultat je mogao biti i puno pogubniji po Cedevitu da nije uhvatila u kratkom razdoblju čak sedam napadačkih skokova, međutim šut joj je bio užasan (2/20 od čega 0/9 za tricu).

S obzirom na katastrofalnih 4/26 iz igre u prvoj četvrtini, Cedevita je mogla biti presretna što je na kraju prve četvrtine zaostajala samo 18:11. I Repeša i Rimac imali su puno toga za reći svojim igračima uoči nastavka susreta, domaćin prvenstveno zbog šuterske nervoze, a gost zbog katastrofalnog zatvaranja skoka i čak 12 napadačkih skokova Cedevite.

Bilo je jasno kako će se vrlo teško nastaviti ovakav napadački post domaćina i ukoliko Cibona ne popravi obranu da će se vrlo brzo situacija na parketu promijeniti. Cedevita je tako uspjela u dvije i pol minute potpuno se približiti i smanjiti na 22:21 te u 16. minuti po prvi put povesti s 27:25.

Do kraja prvog poluvremena igralo se gotovo koš za koš bez odmicanja na bilo kojoj strani, a Cedevita je na odmoru zaostajala minimalnih 37:36 nakon ubačaja Rozića sa sirenom.

U početnoj fazi drugog poluvremena Šarić je igrao dobro i držao Cibonu u igri, međutim sam nije mogao i Cedevita je to iskoristila i odvojila se sredinom treće dionice na do tada za nju najviših 51:46.

Do kraja treće dionice Cibona nije dopustila Cedeviti da se još značajnije odvoji i držala je utakmicu i dalje u rezultatskoj neizvjesnosti, prvenstvo nošena sjajnim Šarićem koji ju je predvodio na obje strane parketa.

Uoči zadnjih deset minuta Cedevita je imala prednost 61:59, uporno ju je održavala, a Cibona je gubila dosta energije kako bi se vratila u potpuni egal. Uspjela je to napraviti poravnavši na 63:63. no odmah su Tomislav Zubčić i Marino Baždarić vratili Cedevitu na plus pet.

Na ulasku u zadnje tri minute Blassingame je ispucao nepotrebnu tricu, nije bio precizan, na drugoj strani na isteku napada tricu je ubacio Goran Suton i Cibona je propustila priliku za novi povratak. Međutim niti Cedevita nije imala dovoljno mirnoće za potpuno odvajanje i rješavanje pitanja pobjednika.

U zadnju minutu ušlo se sa 76:75, Smith je izgubio loptu 25 sekundi prije kraja nakon čega je devet sekundi prije kraja napravio prekršaj nad Blassingameom. Razigravač Cibone ubacio je oba slobodna bacanja za 77:76 Cibone, prvo vodstvo još od početka drugog poluvremena.

Cedeviti je ostalo devet sekundi za posljednji napad, ali nije se dugo čekalo na realizaciju, 5.4 sekunde prije kraja tricu ubacuje Ante Delaš za 79:77. Nakon minute odmora Šarić je krenuo u prodor, međutim dočekala ga je domaća obrana i spriječila polaganje.

Šarić je susret završio s 28 poena (8/14) i sedam skokova dok je Blassingame dodao 15 poena (3/9) i šest dodavanja. Kod Cedevite Nolan Smith je ubacio 20 poena (7/20) uz pet skokova, a Goran Suton je dodao 11 (3/8) uz osam skokova.

A-1 liga, Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cedevita 131+238
2Cibona 122+194
3Zadar 104+144
4Jolly JB 59-81
5Alkar 59-111
6Zagreb 410-99
7Kvarner 2010 410-136
8Šibenka 311-149

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.04.2014. u 11:48
    baš dobra i zanimljiva utakmica uz solidnu košarku. Delaš bi meni uvijek bio 1. izbor na beku, dečko je stvarno inteligentan i racionalan igrač. nadam se da će sad češće imat loptu kad će se lomit utakmice. također, Šarić stvarno sjajna utakmica, možda i najbolja do sad (posebno šuterski). poeni... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • litleben13.04.2014. u 07:41
    Delaš ekipi pridonosi puno više nego to pokazuje suha statistika. Kako je Tortek rekao, sva sreća što je Smith dobio peti faul. S druge strane Bless, standardna priča. Ne može toliko pridonijeti napadu, koliko se preko njega može zabiti. Nije mi jasan trener, koji takvog igrača ostavi u igri za... [više na forumu]
    litleben
  • Obrisan korisnik13.04.2014. u 06:53
    Opet Delaš !! To stvarno nije slučajnost. On je prirodni vođa ove Cedevite. Čini mi se da se Sirišćević nije vidio baš zbog njegove obrane na njemu. A Smith je uzeo 20 !!? šuteva i podjelio jedva 3 asista. Puno previše on šutira. Uz 16 skokova više (16 napada više) Ceda brani zadnji napad (faul na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.04.2014. u 00:11
    Cedevita ima sreće što je Smith dobio petu, jer bi bio isti scenarij kao u utakmicama euro kupa. Inače, Cedevitina igra jedino ima smisla kada je Delaš na parketu, inače je samo 1 na 1 pokušavanje i bacanje trica sa Zapadnog kolodvora.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.04.2014. u 23:17
    Zadar na prvom mjestu,kako je ovo lijepo vidjeti nakon toliko vremena! :))
    Obrisan korisnik