SP 2014, Skupina F, 2. kolo, 21.06.2014, 18:00 h, Estadio Mineirao, Belo Horizonte
Suci: Milorad Mažić, Milovan Ristić, Dalibor Đurđević (Srbija), Norbert Hauata (Tahiti)
Argentina
Argentina
Lionel Messi 90'+1'
1:0 Iran
Iran

Video: Messi u sudačkoj nadoknadi probio iranski "bunker"

Ante Zovko • subota, 21.06.2014.
Video: Messi u sudačkoj nadoknadi probio iranski "bunker"
Foto: EPA

Lionel Messi donio je fantastičnim pogotkom u sudačkoj nadoknadi drugog poluvremena pobjedu Argentini protiv Irana i prolaz u osminu finala Svjetskog prvenstva. Iran se odlično branio i frustrirao protivnike i propustio velike šanse za novo iznenađenje na velikoj smotri.

Argentina
Iran
Argentina
Iran
1
Sergio Romero
2
Ezequiel Garay
4
Pablo Zabaleta
5
Fernando Gago
 
Angel Di Maria
(do 90'+2')
 
Gonzalo Higuain
(do 76')
 
Lionel Messi
 
Javier Mascherano
 
Sergio Agüero
(do 76')
 
Marcos Rojo
17
Federico Fernandez
Pričuvni igrači
22
Ezequiel Lavezzi
76'
18
Rodrigo Palacio
76'
 
Lucas Biglia
90'+2'
Trener
Alejandro Sabella
12
Alireza Haghighi
3
Ehsan Haji Safi
(do 88')
4
Jalal Hosseini
5
Amirhossein Sadeghi
6
Javad Nekounam
 
Masoud Shojaei
(do 76')
14
Andranik Timotian
 
Pejman Montazeri
 
Reza Ghoochannejhad
 
Ashkan Dejagah
(do 85')
23
Mehrdad Pooladi
Pričuvni igrači
2
Khosro Heydari
76'
 
Alireza Jahanbakhsh
85'
8
Reza Haghighi
88'
Trener
Carlos Queiroz

Iranska je momčad dala sve od sebe kako bi osigurala barem bod protiv velikog favorita. Sjajno je zatvarala sve prilaze svom golu, ali nije bilo pomoći kad je Lionel Messi pronašao mali prostor na rubu šesnaestercu i neobranjivo odapeo u suprotni gornji kut. Argentina, koja je krenula u susret s tri napadača, u nekoliko je navrata bila na konopcima kad je Iran pronalazio pukotine u njezinoj obrani kroz kontranapde, ali na kraju nije izdržao.

Iako njihova momčad prolazi u drugi krug, argentinski navijači imaju mnogo razloga za brigu jer bi kvalitetniji protivnici mogli pronaći put do mreže u situacijama u kojima to Iranci nisu uspjeli.

Izbornik Sabella očito je htio riješiti pitanje pobjednika što je prije moguće te je krenuo od početka s Higuainom u napadu uz Agüera i Messija. No, Iranci su imali drugačiju ideju i odlično se branili s gotovo svim igračima uvijek iza lopte u fazi obrane.

Napadajući kao u rukometu snažni obrambeni blok, nije da Argentina nije imala sjajnih šansi. Prva velika došla je kad je Gago sjajnom loptom u prostor našao Higuaina, ali njegov udarac vratar Haghighi zaustavlja ga nogama. Argentina pritisnula Iran na njegovu polovicu, ali nedostajao je zadnji pas, brže oslobađanje lopte, kao i ubacivanja bekova iz drugog plana kako bi se stvorio višak. Potom je Agüero ispružio vratara, koji je jedva izbio prema korneru.

Prekidi su u ovakvoj utakmici obično velika prijetnja, a Argentina je došla najbliže do pogotka poslije kornera Di Marije. Rojo je gađao pored stative. Potom je i Garay bio blizu poslije slobodnog udarca Messija.

I Iranci su imali svoje prilike u završnici poluvremena iako su imalo manje od 25 posto posjeda lopte. Prekidi su se opet pokazali kao slaba točka kod Argentine. Hosseini je uhvatio argentinske braniče na spavanju i poslao loptu pored okvira.

Sabella je ostavio istu postavu na terenu na startu drugog dijela. Messi, koji ima potpunu slobodu kretanja u momčadi, počeo se postavljati kao kreativni veznjak kako bi povezao linije, a Iran je odlučio istražiti slabosti protivnika i Ghoochannejhad je natjerao Romera na sjajnu intervenciju kojom je spriječio šok među brojnim argentinskim navijačima. Poslije nekoliko pokušaja Messija, Romero je opet bio u glavnoj ulozi obranivši priliku susreta. Dejagah je dočekao ubačaj s desnog krila i pucao u okvir, ali Romero izbija u korner.

Tek u 76. minuti Sabella je odlučio zamijeniti napadače. Ušli su Lavezzi i Palacio umjesto Agüera i Higuaina. Nastavila je Argentina "kampirati" na protivničkoj polovici, ali je bila sve izloženija kontranapdaima. Najopasniji kod Argentine postali su braniči. Fernandez i Rojo našli su se u dobrim pozicijama, ali ni oni nisu bili precizni. Ghoochannejhad je u 86. ponovno izborio šansu za senzaciju. Sjurio se prema šesnaestercu, Zabaleta mu je dovoljno zasmetao da opuca ravno u vratara i ponovno Romero izvlači odličnu obranu. Messi je potom riješio pitanje pobjednika.

SP 2014, Skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Argentina1:0Iran
Nigerija1:0Bosna i Hercegovina
1Argentina 36:3+39
2Nigerija 33:304
3Bosna i Hercegovina 34:403
4Iran 31:4-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometVideoSP 2014.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.06.2014. u 15:18
    Kakvu katastrofalnu generaciju ima Messi.Bez pretjerivanja golman im je teški prosjek.Stoperi su solidni.Zabaleta jedini iznad prosjeka u zadnjoj liniji.Sve zajedno obrana je prosječna.(da bar imaju jednog vrhunskog stoper ko Ayalu ili Samuela od prije al nemaju ni to).U vezi koja je najbitnija... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Mithrandir22.06.2014. u 13:41
    Ovaj nedosuđeni penal za Iran je čista krađa. Poništeni gol Đeke je kako kaže Pape Sušić "pogreška suca, ni prva ni zadnja". Pogreška lošeg suca sa N. Zelanda, koji u sekundi treba reagirati i sudi šupak zaleđe. Dok je ovaj čisti penal, gdje igrač Argentine starta, nema loptu i hvata... [više na forumu]
    Mithrandir
  • Obrisan korisnik22.06.2014. u 08:54
    jadna je argentina , a mogli su ostati i bez bodova da se svirao penal
    Obrisan korisnik
  • iadera22.06.2014. u 07:30
    Messi je tata za sve, ali brate ova ekipa Argentine je realno, ako njega izuzmemo, u rangu Rumunja, Bugara, Norvežana... Ja iskreno niti jednog Argentinca osin Messia i Di Marie ne bi tija viditi u našoj ekipi. Rojo-ajme majko, Higuain-ko mu dade onoliku plaću?, Aguero-zna li on uopće da igra za... [više na forumu]
    iadera
  • Obrisan korisnik21.06.2014. u 22:55
    Šteta za Iran odlično su se borili ali Messi je ipak Messi.
    Obrisan korisnik