SP 2014, Skupina F, 2. kolo, 22.06.2014., Arena Pantanal, Cuiaba
Suci: Peter O'Leary (Novi Zeland), Jan Hendrik Hintz (Novi Zeland), Mark Rule (Novi Zeland)
Nigerija
Nigerija
Peter Odemwingie 29'
1:0 Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina

Video: Bosna i Hercegovina bez osmine finala, nova velika pogreška sudaca

Branimir Korać • nedjelja, 22.06.2014.
Video: Bosna i Hercegovina bez osmine finala, nova velika pogreška sudaca
Foto: EPA

Bosna i Hercegovina upisala je poraz i u drugom susretu Svjetskog prvenstva što je definitivno ostavlja bez osmine finala. Peter Odemwingie je junak Nigerijaca, a Nigerija je došla na bod od osiguranja osmine finala...

Nigerija
Bosna i Hercegovina
Nigerija
Bosna i Hercegovina
1
Vincent Enyeama
2
Joseph Yobo
5
Efe Ambrose
 
Ahmed Musa
(do 65')
8
Peter Odemwingie
9
Emmanuel Emenike
 
John Obi Mikel
13
Juwon Oshaniwa
 
Ogenyi Onazi
18
Michael Babatunde
(do 75')
 
Kenneth Omeruo
Pričuvni igrači
23
Shola Ameobi
65'
3
Ejike Uzoenyi
75'
 
Trener
Stephen Keshi
1
Asmir Begović
4
Emir Spahić
7
Muhamed Bešić
8
Miralem Pjanić
10
Zvjezdan Misimović
11
Edin Džeko
13
Mensur Mujdža
15
Toni Šunjić
16
Senad Lulić
(do 58')
18
Haris Medunjanin
(do 64')
20
Izet Hajrović
(do 57')
Pričuvni igrači
9
Vedad Ibišević
57'
23
Sejad Salihović
58'
14
Tino Sven Sušić
64'
Trener
Safet Sušić

Stephen Keshi napokon će dobiti malo mira. Nigerijski izbornik konstantno je pod paljbom medija i bivših igrača koji priznaju samo i isključivo pobjede stoga će ovo slavlje protiv Bosne i Hercegovine zasigurno podići atmosferu oko reprezentacije.

S druge strane Pape Sušić napravio je neke neočekivane taktičke poteze koji se nisu pokazali uspješnima, a u drugom poluvremenu izuzev same završnice susreta njegova reprezentacija nije izgledala dobro. Međutim, Novozelanđanin Peter O'Leary bio je bosansko-hercegovački Nishimura i to u suradnji s drugim pomoćnikom Markom Ruleom.

Bosna i Hercegovina je ušla dosta nervozno u utakmicu, posebno kapetan Spahić koji nije trenirao i unatoč problemima s ozljedom zaigrao je od prve minute, no bilo je jasno da je to ostavilo traga, nije bio pravi i Nigerija je u početku umalo iskoristila nekoliko dekoncentriranih reakcija.

Opasno su izvana prijetili Odemwingie, Mikel i Onazi, no mreža Begovića nije se tresla iako su svi udarci bili vrlo neugodni.

U 21. minuti Bosna i Hercegovina je oštećena kada joj je poništen čisti pogodak. Edin Džeko dobio je odličnu loptu kroz obranu, postigao je pogodak koji je poništen zbog nepostojećeg zaleđa. Džeko ne da nije bio u zaleđu, već je nigerijski branič stajao pola metra ispred njega.

U kratkom roku BiH je još dva puta ozbiljno prijetila, prvo je Enyeama uhvatio prizemni udarac Hajrovića da bi zatim Džeko ponovno došao u sjajnu poziciju, međutim Enyeama još jednom brani.

Igralo se obostrano otvoreno, a u 29. minuti Nigerija je došla do vodstva.

Emmanuel Emenike prošao je desnom stranom, Spahić se ubacio ispred njega i kada je krenuo u zagrađivanje lopte nije bio dovoljno čvrst, Nigerijac ga je izbacio iz ravnoteže, došao u poziciju za ubačaj prema Peteru Odemwingieju koji ne griješi.

Do kraja prvog poluvremena BiH je pokušavala ponajviše preko Džeke koji nije uspio nadmudriti vrlo dobrog Enyeamu, a što se više bližio kraj prvog dijela, bilo je sve očitije kako pojedini igrači fizički značajno padaju.

U početku drugog poluvremena Nigerija se povukla i čekala priliku iz kontranapada dok je s druge strane BiH bila vrlo bezidejna i s više kandidata za izmjenu, a Sušić je odlučio s terena povući Lulića i Hajrovića te umjesto njih uvesti Ibiševića i Salihovića.

U prvi mah to nije donijelo neke velike promjene, čak štoviše, Nigerija je odmah dva puta vrlo opasno zaprijetila, prvo je Babatunde nakon sjajnog prodora pucao s 20 metara u Begovića da bi zatim Emenike iskosa u situaciji jedan na jedan također ostao bez pogotka.

Prva prava velika prilika za BiH u drugom dijelu stigla je u tek 74. minuti kada je nakon kornera iz sjajne situacije glavom pucao preko gola Vedad Ibišević.

Nigerija se sjajno branila, no Bosna i Hercegovina joj je dosta pomogla nevjerojatnim kompliciranjem u napadu. U prvoj minuti sudačke nadoknade tek druga velika prijetnja pred golom Nigerije i to ponovno ubačaj, ovaj put u skoku je najviši bio Džeko, ali je pucao ravno u Enyeamu, a onda u posljednjim sekundama susreta Džeko se sjajno okrenuo na sedam metara, pucao, a Enyeama je odbio loptu u vratnicu.

Ova pobjeda definitivno Bosnu i Hercegovinu ostavlja bez osmine finala, no pitanje je bi li tako bilo da Novozelanđani nisu poništili regularan pogodak Džeke kod 0:0. U svakom slučaju, BiH imat će opravdanih razloga za nezadovoljstvo arbitražom sudaca.

SP 2014, Skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Argentina1:0Iran
Nigerija1:0Bosna i Hercegovina
1Argentina 36:3+39
2Nigerija 33:304
3Bosna i Hercegovina 34:403
4Iran 31:4-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis22.06.2014. u 23:10
    nigerija je igrala onoliko koliko je trebala, cuvala je i dozirala snagu. to je bit cijele price. mozes to sada sebi uljepsavati, ali to je samo slaba utjeha. nigerija je prvak afrike, izbacili su obalu bjelokosti, bolji su od ghane i ostalih. to su cinjenice.
    cameosis
  • cameosis22.06.2014. u 23:05
    ne znam koju si ti utakmicu gledao, prijatelju -- bih-igraci su dijelili sakom i kapom, prednjacio je besic, koji je obvezno morao dobiti crveni, imali su jos jednog-dva kandidata za crveni. nikakvo izlezavanje, pobjeda zasluzena i cista kao suza. nigerija ide dalje.
    cameosis
  • cameosis22.06.2014. u 23:02
    fixed. vise kradu i grijese suci iz europe i juzne amerike nego iz ostatka svijeta. ali to za eurocentriste nije moguce probaviti.
    cameosis
  • Obrisan korisnik22.06.2014. u 14:41
    Ronny đaba njima objasnjavat kad ih mrznja prozdire,lakse bi objasnio zidu da pricas nego njima
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.06.2014. u 14:39
    Rasizam lol.o cemu ti majstore
    Obrisan korisnik