Nogomet

Van Gaal i Robben stoje na putu Messiju prema Maracani

Josip Piršljin • srijeda, 09.07.2014.
Van Gaal i Robben stoje na putu Messiju prema Maracani
Foto: EPA

Brazilske nade o osvajanju Svjetskog prvenstva su završene, no želje Argentinaca da dignu trofej na terenu najvećih rivala još su žive. Messiju i društvu na putu prema Maracani i utakmici s Nijemcima stoje Nizozemci koji imaju namjeru plasirati se u svoje četvrto finale.

Nizozemska - Argentina

U drugom polufinalu Svjetskog prvenstva susrest će se Nizozemci i Argentinci. Iako se te dvije ekipe gotovo uvijek svrstavaju u favorite Mundijala, ipak je lagano iznenađenje što su u Brazilu došli do polufinala. Prije početka natjecanja igra im nije bila bajna, ali na turniru su pokazali vrlo dobar nogomet.

Poslije debakla na Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini, Nizozemska je vrlo blizu da ponovni uspjeh iz Južne Afrike prije četiri godine. Tada je nastupila u finalu, ali izgubila poslije produžetaka od Španjolske koju je u uvodnoj utakmici u skupini "razbila" 5:1.

Louis van Gaal je dobro posložio mladu momčad, nije to tipičan nizozemski nogomet kojeg su svijetu predstavili još u 70-im godinama, ali zasad daje rezultate. Robben je u odličnoj formi, kao i Sneijder i Van Persie, te se navijači Oranja mogu nadati da će njihova reprezentacija u četvrto finale na Svjetskim prvenstvima.

Kapetan Van Persie je još uvijek upitan za nastup, kao i Janmaat zbog ozljeda, a Van Gaal smatra kako nema favorita u ovoj utakmici: "Na dan utakmice ćemo donijeti odluku hoće li Van Persie igrati. On nam je jedan od najvažnijih igrača, ali nećemo riskirati ukoliko ne bude potpuno spreman. U dvoboju neće biti favorita, šanse su 50-50", kazao je.

Problema s ozljedama ima i Sabella, bit će bez Angela Di Marije, a vjerojatno i bez Aguera. Ipak, "najjača karika" je spremna za novi izazov, Messi je pokazao da je željan uspjeha s reprezentacijom i učinit će sve u svojoj moći da Argentina uđe u finale.

Svoj prvi naslov svjetskog prvaka Argentina je osvojila upravo protiv Nizozemske na vlastitom tlu 1978. Generacija koju je vodio Ernst Happel nije uspjela podići trofej, ali Van Gaalova ima dobre šanse, pogotovo ako će Robben biti na visokoj razini, a upravo toga se Južnoamerikanci najviše pribojavaju.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

"Robben je fenomen, teško je predvidjeti njegove poteze. Mislim da ga treba napasti kad ima loptu, a ne čekati jer s viškom prostora rastu i njegove šanse da ugrozi gol. Moramo biti agresivni, pokazati Nizozemcima našu argentinsku strast", rekao je Demichelis.

Dvoboj Oranja i La Albicelestea igra se u Sao Paulu na Areni Corinthians gdje je otvoreno Svjetsko prvenstvo. Polufinalna utakmica počinje u 22 sata po srednjoeuropskom vremenu, a glavni sudac će biti Cuneyt Cakir iz Turske.

SP 2014, završnica

polufinale

Brazil1:7Njemačka
Nizozemska2:4 **Argentina

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.07.2014. u 18:17
    slično kao i jučer, samo što argentina ima mesija, a brazilu je falio neymar. ekipa složena za jednog igrača. uspjeh im je polufinale, s obzirom na zadnjih nekoliko prvenstava, igraju čvrsto, agresivno, negledljivo..slično kao i brazil, da li mogu u finale, mislim da teško, jer sad prvi put dolaze... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.07.2014. u 14:17
    Sol na ranu dotučenim Brazilcima,kada bi Argentina osvojila Sp u njihvoj zemlji tome se toplo nadam
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.07.2014. u 11:44
    dobra je Argentina, borbena i čvrsta u obrani, volio bi europsko finale, a za treće mjesto južnoamerički derbij, po meni sve otvoreno večeras
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.07.2014. u 11:37
    danas su šanse 50:50. makar bi želio u finalu vidjeti nizozemce,ako ćemo gledati po dosada napravljenom na turniru,onda su to oni i zaslužili...gaučosi mi nisu nešto,pogotovo dok vidim ovoga mascerana,dirigenta igre agrentinjosa
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.07.2014. u 11:30
    Nizozemska je uvijek imala dobre igrače, samo često nisu djelovali kao momčad, sada su timski puno jači i mislim da će proći Argentince koji će opet pomoću Messija probati rješiti utakmicu, samo što je problem što nisu protivnici više Nigerija i Iran nego jedna čvrsta ekipa poput Nizozemaca
    Obrisan korisnik