Nogomet

Superkup kao provjera za prve europske ispite Dinama i Rijeke

Ante Zovko • petak, 11.07.2014.
Superkup kao provjera za prve europske ispite Dinama i Rijeke
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Drugi put zaredom i 11. put ukupno hrvatska nogometna sezone bit će otvorena dvobojem Superkupa. Dinamo će službeno biti domaćin Rijeci na Kantridi. Iako pravila nalažu da prvak bude domaćin pobjedniku Kupa, ona su po tko zna koji put rastegnuta i slobodno protumačena, pa će se momčadi ogledati na terenu momčadi pobjednika Kupa.

Hrvatski nogometni savez odredio je u pravilima natjecanja da domaćin Superkupa bude prvak, no Dinamo je dogovorio s Rijekom da prijavi Kantridu kao svoj domaći teren, a HNS je to uvažio, pa će Zagrepčani službeno biti domaćini.

Dinamo i Hajduk jedini su uz svoja imena prišili nazive pobjednika Superkupa, oba kluba po pet puta. Rijeka je dvaput igrala Superkup i oba je puta poražena, prvo od Hajduka 2005., a potom od Dinama 2006.

Superkup ne nosi veliki natjecateljski naboj. I Zagrepčani i Riječani u mislima su posvećeni prvim europskim ispitima. Dinamo će u utorak ugostiti Žalgiris u drugom pretkolu Lige prvaka, natjecanju od čijeg financijskog bogatstva uglavnom živi, a Rijeka će u četvrtak biti domaćin Ferencvarosu u drugom pretkolu Europske lige.

Tako će ogled u petak poslužiti kao posljednja provjera za dvije najbolje hrvatske momčadi iz prošlog prvenstva.

Trener "domaćina", Zoran Mamić, najavio je da u Dinamovu sastavu neće biti Soudanija, koji se tek prije nekoliko dana vratio sa Svjetskog prvenstva u Brazilu te će biti pošteđen. Mamić nije krio da mu Superkup u ovom trenutku uopće nije prioritet:

"Svaki trofej je vrijedan i dat ćemo sve od sebe što imamo u ovom trenutku kako bismo se s trofejem vratili u Maksimir. Momčad će biti najjača moguća u ovom trenutku. Kažem, želimo osvojiti trofej i igrat će oni koji su u ovom trenutku najspremniji."

Obje momčadi tijekom ljeta su ponovno mnogo mijenjale u sastavu. Puno je novih igrača koje treba uklopiti u sustav, a Superkup će biti jedna od prilika za to.

Kod Rijeke je došlo pet igrača koje Matjaž Kek mora uvesti u uhodani ritam. Natjecateljski ritam od ovog tjedna i za Rijeku i Dinamo bit će jako zahtjevan, po dvije utakmice tjedno. Nadaju se i jedni i drugi da će se tako nastaviti do Božića.

Kek kaže da u Superkupu priželjkuje pravu, natjecateljsku utakmicu koja bi pripremila njegovu momčad za ogled s Mađarima:

"Dinamo je zasluženo bio prvi prošle godine, a svoju su moć dokazali i ovih dana dovođenjem igrača za iznose o kojima mi možemo sam sanjati. Sigurno da nas čeka prava, ali i teška utakmica. Pravi test prije utakmice drugog pretkola Europske lige. Želimo iznenaditi i još jednom razveseliti naše navijače."

Utakmicu će voditi Zlatko Šimčić. Pomoćnici će mu biti Miro Grgić i Dalibor Conjar, a četvrti sudac je Tihomir Pejin.

Hrvatski nogometni Superkup:
Dinamo - Rijeka, 20:30 h

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • 280411.07.2014. u 20:07
    Koliko glupih komentara na malo prostora. Eto danas sam čuo da u Rogoznici prijete djetetu koje nosi Dinamov dres. Strašno, primitivno i jadno. Svi "balkanci" će s Balkana, samo ćemo mi na njemu ostati zbog neviđenog primitivizma.
    2804
  • Obrisan korisnik11.07.2014. u 20:02
    malo veselja za raju u suradnji sa sponzorima. Ajmo Rijeka! Inače Dinamov sam navijač ali više mi ništa ne predstavlja ono što osvoje u Hrvatskoj dok je ova garnitura na vlasti u Dinamu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.07.2014. u 18:51
    "DERI RIJEKO MAMIĆEVU PRČIJU" - Rijeku?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.07.2014. u 18:25
    Jebem ti ovakvo ljeto...umjesto da uživam u pivici negdje na zidiću, vani je prolom oblaka...ali svejedno tekma se ne propušta - DERI RIJEKO MAMIĆEVU PRČIJU!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.07.2014. u 18:23
    molio bih da netko objasni model dodjeljivanja domaćinstva u hrvatskom superkupu......
    Obrisan korisnik