Superkup, Finale, 11.07.2014, 20:30 h, Kantrida, Rijeka
Suci: Šimčić Zlatko (Koprivnica)Grgić Miro (Osijek) Conjar Dalibor (Osijek)
Dinamo
Dinamo
Leonardo German Sigali 39'
1:2(1:1) Rijeka
Miral Samardžić 11'
Lima Moises Magalhaes 70'
Rijeka

Rijeka nadigrala Dinamo i zasluženo osvojila prvi trofej sezone

Niko Rukavina • petak, 11.07.2014.
Rijeka nadigrala Dinamo i zasluženo osvojila prvi trofej sezone
Foto: FaH

Nogometaši Rijeke osvojili su prvi trofej sezone pobijedivši i nadigravši aktualnog prvaka države. U prvom poluvremenu pogotke su postizali novopridošli stoperi, Samardžić za Rijeku i Sigali za Dinamo, a konačni rezultat postavio je Brazilac Moises pogotkom u 70. minuti utakmice. Ovo je prvi osvojeni Superkup Riječana u povijesti.

Iako je Dinamo u dosadašnjem prijelaznom roku izdvojio više od sedam milijuna eura za deset novih igrača, Riječani su na Kantridi odigrali odlično prvo poluvrijeme u kojem su, da su bili koncentriraniji, već nakon prvih 20 minuta utakmice mogli riješiti pitanje pobjednika. Modri su u drugom dijelu bili konkretniji, ali je na kraju Rijeka došla do zaslužene pobjede.

Utakmica hrvatskog Superkupa prije samog početka donijela je mnogo kontroverzi i rasprava u javnom i medijskom prostoru. Naime, posljednjih godina pravilo je bilo da se utakmica Superkupa igra na stadionu aktualnog prvaka države. Međutim, iako je Dinamo prošle sezone osvojio naslov prvaka RH, Superkup se održao na Kantridi zbog, kažu iz maksimirskog tabora, „bolje nogometne atmosfere“. Mnogi su prije utakmice tvrdili kako se ovakvim potezom dodatno narušava regularnost domaće nogometne lige.

Rijeka je ovog ljeta na pojačanja potrošila 220 tisuća eura. Najskuplja pridošlica je Miral Samardžić, bivši kapetan Šerifa iz Tiraspola i slovenski reprezentativac. Na Kantridu je stigao i Mato Jajalo kojem je istekao ugovor u njemačkom Kölnu. Dinamo je s druge strane, prema podacima iz hrvatske dnevne sportske tiskovine, ovog ljeta izdvojio čak 7.1 milijun eura za deset novih igrača! Najskuplje akvizicije aktualnog prvaka Hrvatske su Paulo Machado (1.8 milijuna eura) i Marko Pjaca za kojeg su modri svojoj „filijali“ Lokomotivi isplatili čak milijun eura! Najzvučnije, ali i najjeftinije ovoljetno pojačanje Dinama je portugalski reprezentativni golman Eduardo.

Popularna Kantrida bila je vrlo dobro ispunjena. Službeni domaćin Dinamo u utakmicu je ušao s čak petoricom novopridošlih igrača. Eduardo je startao na golu, Sigali je na stoperskoj poziciji pravio društvo Šimuniću, u vezi su nastupili Machado i Goncalo, a na desnoj strani Dinamovog napada započeo je Pjaca.

Već u trećoj minuti Krstanović je presjekao Šimunićevu povratnu loptu, savladao je Eduarda, ali je njegov udarac otišao pored gola. U 11. minuti Rijeka je došla do vodstva. Brezovec je centrirao iz slobodnog udarca, a u skoku je najviši bio stoper Samardžić i zabio za vodstvo Riječana. Novu priliku Krstanović je propustio u 16. minuti. Sharbini je centrirao, a Krstanovićev udarac glavom obranio je Eduardo. Minutu kasnije pokušao je i Jajalo.

Rijeka je goropadno ušla u utakmicu. U 19. Eduardo je skinuo još jednu priliku Krstanovića. Do sredine prvog dijela, Riječani su imali čak 10 udaraca na gol portugalskog reprezentativca. Aktualni prvaci države ipak su došli do daha i primirili početni pritisak Rijeke. U 39. minuti Dinamov stoper Sigali nadvisio je Riječane i glavom zabio nakon Machadovog centaršuta za 1:1.

Na samom početku drugog poluvremena, veliku prigodu propustio je Pjaca. Antolić je opalio s vrha kaznenog prostora, Vargić obranio, no lopta se odbija na glavu Pjace čiji udarac završava na vratnici. Dinamo je u drugi dio ušao puno agresivnije i kompaktnije. Modri su bili bolji u drugom dijelu, ali bez konkretnih prilika. Uspavani Riječani probudili su se u 68. kada je Krstanovićev udarac otišao pokraj Vargićevog gola.

Dvije minute kasnije, Moises zabija za novo vodstvo Rijeke. Kramarić, koji je ušao u drugom dijelu, uposlio je Krstanovića koji je prvo izbacio Šimunića, da bi potom poslao lijepu loptu za Brazilca koji poentira za 2:1 Riječana. U 88. Minuti, Kramarić se našao u matnoj poziciji i mogao je riješiti sve dvojbe oko pobjednika, ali Eduardo odličnom paradom spašava svoj klub.

Do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao. Rijeka je na otvaranju sezone došla do svojeg prvog Superkupa u povijesti i produžila niz od četiri godine bez poraza od Dinama na Kantridi. Dinamo u utorak igra kvalifikacijsku utakmicu Lige prvaka protiv prvaka Litve, Žalgirisa, te će im biti potrebna puno kvalitetnija predstava od večerašnje ukoliko žele do pozitivnog rezultata.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.07.2014. u 13:50
    Znas i sam da u Hrvatskoj je anjbolje rec drzte lopova i nastaviti dalje s kradjom!!!U ovom slucaju optuzivati druge za suucesce u "rusenju" Naseg Hajduka, i za vlastitunesposobnost optuzivati druge, izmisljati urote, kako su svi protiv njih, a sto je najzalosnije nemaju niti potporuu vlastitom... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Hrvoje199012.07.2014. u 02:19
    i ja san tako par puta postavija pitanje, a onda za odgovor dobijes vokabular razine predškolskog odgoja, nesuvislo trkeljanje. I napomenu kako je poljud pun za razliku od maksimira.
    Hrvoje1990
  • gerrard12.07.2014. u 00:08
    Samo jedno pitanje za dušebrižnike..ako su tomečak i kramarić izdali mamića i nisu s njim htjeli potpisati ugovor, zašto je on njih (pro)dao u rijeku da rijeci pomogne ako su ga prevarili?! To mi nikako nije jasno, kao i to sto je sammir osao besplatno(nikakve pare nije donio mamiću) i onda ga... [više na forumu]
    gerrard
  • Dalmatinac8811.07.2014. u 23:50
    Rijeka tukla Dynamo u gostima! Svaka čast!
    Dalmatinac88
  • Obrisan korisnik11.07.2014. u 23:42
    prije sp-a sam bio sretan što šimunić neće igrati, ali samo zato što smatram da je dao svoje. protiv brzih igrača s kojima smo tamo igrali, on bi na ionako s ćorlukom poroznu obranu bio katastrofa. danas se opet vidjelo da ne može više pratiti sve to, čak je i spori krstanović brži u reakciji kud i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik