SP 2014, završnica, Finale, 13.07.2014, 22:00 h, Maracanã - Estádio Jornalista Mário Filho, Rio De Janeiro
Suci: Nicola Rizzoli (Italija), Renato Faverani (Italija), Andrea Stefani (Italija)
Argentina
Argentina
0:1(0:0, 0:0) Njemačka
Mario Götze 113'
Njemačka

Video: Njemačka osvojila svjetski naslov, Götze srušio Argentinu u produžetku!

Ante Zovko • nedjelja, 13.07.2014.
Video: Njemačka osvojila svjetski naslov, Götze srušio Argentinu u produžetku!
Foto: EPA

Njemačka je osvojila svoj četvrti naslov svjetskog prvaka pobjedom 1:0 protiv Argentine u finalu Svjetskog prvenstva u Brazilu na Maracani. Mario Götze postigao je jedini pogodak u Rio de Janeiru u drugom produžetku finala u kojem je Argentina imala velike šanse, ali ih je propustila realizirati i ostala bez svojeg trećeg naslova.

Argentina
Njemačka
Argentina
Njemačka
1
Sergio Romero
2
Ezequiel Garay
4
Pablo Zabaleta
 
Lucas Biglia
 
Enzo Perez
(do 86')
 
Gonzalo Higuain
(do 78')
 
Lionel Messi
 
Javier Mascherano
15
Martin Gaston Demichelis
 
Marcos Rojo
22
Ezequiel Lavezzi
(do 46')
Pričuvni igrači
 
Sergio Agüero
46'
18
Rodrigo Palacio
78'
5
Fernando Gago
86'
Trener
Alejandro Sabella
1
Manuel Neuer
4
Benedikt Höwedes
5
Mats Hummels
23
Christoph Kramer
(do 32')
7
Bastian Schweinsteiger
8
Mesut Özil
(do 120')
11
Miroslav Klose
(do 88')
13
Thomas Müller
16
Philipp Lahm
18
Toni Kroos
 
Jerome Boateng
Pričuvni igrači
9
Andre Schürrle
32'
19
Mario Götze
88'
17
Per Mertesacker
120'
Trener
Joachim Löw

Dvije zamjene režirale su povijesni pogodak u 113. minuti za Njemačku. Andre Schürrle probio je lijevo krilo, ubacio za Marija Götzea, koji sjajno prima na prsa i lijevom nogom pogađa argentinsku mrežu.

Taj gol donio je prvi svjetski naslov ujedinjenoj Njemačkoj. Zapadna Njemačka bila je prvak 1954., 1974. i 1990. Njemačka je tako ujedno postala prva europska momčad koja je osvojila svjetsku titulu u Južnoj Americi. Generacija predvođena igračima Bayerna i Borussije Dortmund konačno je sa sebe skinula stigmu gubitnika najvažnijih utakmica na velikim natjecanjima.

Momčad Joachima Löwa ostavila je najboljeg svjetskog igrača Lionela Messija bez naslova u njegovu prvom finalu svjetskog prvenstva. Novu priliku vjerojatno će imati u Rusiji 2018. godine. S druge strane, ovo je bio zadnji nastup za njemačkog napadača Miroslava Klosea, rekordera u broju golova na svjetskim prvenstvima (16).

Sastav Njemačke na Svjetskom prvenstvu 2014.

Manuel Neuer, Roman Weidenfeller, Ron-Robert Zieler, Jerome Boateng, Erik Durm, Kevin Grosskreutz, Benedikt Höwedes, Mats Hummels, Philipp Lahm, Per Mertesacker, Julian Draxler, Matthias Ginter, Mario Götze, Christoph Kramer, Shkodran Mustafi Sami Khedira, Toni Kroos, Thomas Müller, Mesut Özil, Andre Schürrle, Bastian Schweinsteiger, Miroslav Klose, Lukas Podolski; izbornik: Joachim Löw.

Poslije sjajnog prvog poluvremena, utakmica je sve više gubila na atraktivnosti. Bilo je sve više prekršaja i činilo se da jedino potez nadahnutog pojedinca može riješiti pitanje pobjednika. Götze je sjajnim pogotkom okrunio jedno od najboljih završnica svjetskih prvenstava. Momčad koja je razbila Brazil u polufinalu imala je puno više problema s drugom velikom južnoameričkom reprezentacijom, ali na kraju zasluženo slavi.

Löw je poslije zagrijavanja dobio vijest da se ozlijedio Sami Khedira, pouzdani i standardni defenzivni veznjak. Umjesto njega u vatru je morao Christoph Kramer, kojem je nastup u finalu bila prva natjecateljska utakmica za Njemačku. Poslije pola sata je morao i on izaći iz igre nakon što je malo prije toga dobio udarac u glavu. Angel Di Maria zbog ozljede bedra nije mogao početi za Argentinu.

Sjajno prvo poluvrijeme odigrali su finalisti. Argentina je svjesno prepustila posjed lopte Njemačkoj uzdajući se u čvrstinu i pokretljivost svojeg obrambenog bloka koji je dobro funkcionirao. Sabellina momčad branila se duboko, nije ostavila mnogo prostora za utrčavanja njemačkih napadača i čekala prilike iz protunapada.

Gonzalo Higuain je bio prvo ime poluvremena jer je imao šansu utakmice i postigao gol koji je poništen zbog zaleđa. Kroos je u 20. minuti napravio katastrofalnu pogrešku. Vratio je loptu u svoju obranu, gdje se Higuain vraćao prema sredini. Napolijev napadač sam je krenuo prema Neueru, ali je gađao pored vrata kad mu je lopta prešla nezgodno preko kopačke.

U 29. Higuain je dobio asistenciju Lavezzija poslije niza nesporazuma na sredini terena u njemačkim redovima. Ovaj put je zabio glavom, ali je bio u zaleđu, čega je postao svjestan tek nakon što je proslavio pogodak.

Argentina je u početku susreta imala dosta prostora na lijevom, Höwedesovu boku. Schweinsteiger je morao spašavati poslije Messijeva prodora, a kasnije je Higuain gađao pored gola. S druge strane, Klose je bio blizu dvaput. Njemačka nije bila pokretna kao protiv Brazila, ali kad je nalazila malo prostora, odmah su se otvarale prilike pred Romerom. Uz to, Löwova momčad igrala je s jako visokom obrambenom linijom, što je bilo jako riskantno s obzirom na Messijevu i Lavezzijevu brzinu.

Messi igrač, Neuer vratar SP-a

Poslije finala postalo je jasno da je najbolji strijelac Svjetskog prvenstva u Brazilu kolumbijski reprezentativac James Rodriguez, koji je postigao šest golova prije eliminacije njegove momčadi u četvrtfinalu. Manuel Neuer dobio je nagradu za najboljeg vratara turnira, a Zlatnu loptu za igrača natjecanja Lionel Messi.

Najveće njemačke prilike bile su okrnjene zaleđima. Özil je bio u zaleđu u 37. minuti kad je Romero sjajno obranio Schürrleov šut. U završnici prvog dijela Höwedes je iskoristio nepažnju argentinske obrane poslije kornera, utrčao i pogodio stativu. Zatim je dosuđeno zaleđe i propala je najveća njemačka šansa.

Rizik s visoko postavljenom obranom kod Njemačke vidio se odmah na početku drugog dijela, kad je Messi izbjegao ofsajd-zamku i zamalo pogodio za vodstvo. Neuer nije mogao ništa kad se Messi sjurio i gađao pored stative.

Messi se zatim izgubio iz akcije. Njemačka je pokušavala nametnuti jači ritam, ali argentinska obrana i defenzivni dio veznog reda radili su svoj posao gotovo savršeno. Došlo je do nekoliko napetih situacija i neopreznih prekršaja, kao onaj Neuerov kad je izletio na rub šesnaesterca i pokupio Higuaina te dobio prekršaj u svoju korist.

Nastavlja se europska dominacija

Prvi put u povijesti svjetskih prvenstava treći put zaredom europska reprezentacija stoji na vrhu. Italija je 2006. naslijedila Brazil na tronu, a Španjolska je 2010. osvojila svoj prvi naslov. Njemačka je osvojila titulu poslije dvije uzastopne svjetske brončane medalje. 2002. godine poražena je u finalu.

Messi je zaprijetio udarcem iz daljine u 76., a Nijemci su u 82. podsjetili na svoje brojne akcije kakve su radili protiv Brazila. Özil je našao Kroosa na vrhu šesnaesterca, a Bayernov igrač gađao je pored gola, pa Romero nije ni morao intervenirati. Međutim, bilo je to veliko upozorenje Južnoamerikancima.

Drugo poluvrijeme nažalost nije bilo repriza prvog. Ogromni ulog uvjetovao je oprez s obje strane i činilo se da bi jedan bljesak pojedinca mogao riješiti pitanje pobjednika prije produžetaka. Götze je probao iz daljine i to je bila posljednja prilika u osnovnom dijelu susreta.

Nisu ni počeli produžeci, a Schürrle je imao šansu za vodstvo Njemačke. Poslije protunapada gađao je u Romera koji je bio siguran. Njemačka kao da je željela postići gol što prije, dok su noge bile svježije, ali argentinska obrana bila je odlično posložena, kompaktna te i dalje jako pokretna. Ideja je bilo sve manje, a umora sve više. Argentina je i dalje čekala prilike za kontre, no teško je to prolazilo kod Schweinsteigera i odlične njemačke obrane. Hummels je zamalo priredio probleme svojima kad ga je preskočio jedan ubačaj prema Palaciju, no igrač Intera je samo pokušao lobom preko Neuera, no nije išlo u okvir.

Argentina je imala sreće da u drugom produžetku nije ostala bez Agüera. Napadač Manchester Cityja imao je žuti karton kad je u skoku rukom raskrvario Schweinsteigera ispod oka, a prošao je bez javne opomene.

Potom se dogodio trenutak odluke. Taktika koju je Argentina primjenjivala tijekom cijelog susreta osvetila joj se. Schürrle je pokrenuo kontranapad i veznjak Bayerna je odlučio meč prije jedanaesteraca.

SP 2014, završnica

finale

Argentina0:1 *Njemačka

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.07.2014. u 14:56
    Nisu imali Zanettija i Cambiassa jer ih moron Maradona nije poveo, a i Samuela nije koristio pretjerano, cak i kada se oporavio od ozljede. A slazem se da su tada imali tim za titulu, daleko bolji nego sad....samo da su imali normalnog i strucnog covjeka na klupi!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.07.2014. u 11:52
    Neee.... to znači da je južnoamerički nogomet (s časnim izuzetkom Kolumbije) otišao tamo....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.07.2014. u 11:34
    NaravnoNjima nije cilj dobiti svaku utakmicu nego osvojiti turnir. Portugal su razmontirali nakon što se ukazala prilika, protiv Gane su pokazali puno rupa, a ipak uzeli bod, dok su protiv Amera igrali koliko im je dovoljno. Za Alžir su se pripremili za vrlo tvrdu utakmicu kako protivnicima ne bi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.07.2014. u 11:05
    Messi, najbolji igrač??? Ma dajte, tip je folerčina kakve nema. Pa u ekipi ima 11 igrača, a ovaj igra jedino za sebe... Onaj slobodnjak na kraju govori sve, umjesto da ubaci u 16 i da se proba iz gužve nešto napraviti on pokušava Neueru zabiti s 30 metara, prestrašno koliko egoistično...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.07.2014. u 10:55
    Gicko, izbijanje je bilo debelo unutar 16, Neuer prvi na lopti, situacija čista ko suza.... A kad smo kod Higuaina, taj nebi zabio da se 7 dana igra utakmica. Nevjerojatno kako i sam nije skužio da je bio 2 metra u zaleđu kod onog poništanog gola....
    Obrisan korisnik