Rukomet

Iznenađujući poraz Kiela i Berlina na početku Bundeslige, Löwen teže od očekivanog do slavlja

Danijela Lemaić • nedjelja, 24.08.2014.
Iznenađujući poraz Kiela i Berlina na početku Bundeslige, Löwen teže od očekivanog do slavlja

Ove subote započelo je prvo kolo 49. izdanja rukometne Bundeslige, a već prvi susreti donijeli su zanimljive rezultate. Naime, branitelj naslova Kiel iznenađujuće je izgubio od Lemga, kao i Berlin od Göppingena, dok su pobjede upisali RN Löwen, Melsungen, Bergischer, Lübbecke i Wetzlar. Hamburg je sezonu otvorio susretom s Gummersbachom u kojem su ekipe podijelile bodove.

TBV Lemgo - THW Kiel 27:21 (14:13)

Prvi susret osvajača Superkupa u Bundesligi donio je veliko iznenađenje, naime, iako su mnogi predviđali još jednu savršenu sezonu momaka Alfreda Gislasona, Zebre su se zaustavile već na prvoj prepreci. U prvoj utakmici nove sezone sa šest pogodaka razlike Lemgo je slavio nad Kielom, a Kiel će za osvetu morati čekati drugu rundu Kupa Njemačke gdje će se ove dvije ekipe ponovno susresti.

Dvoboj vrlo dobro otvaraju obje ekipe, a izjednačeno se igralo sve do 11. minute kada Kiel preko Filipa Jiche i Domagoja Duvnjaka prelazi u vodstvo 7:5. No, ubrzo je to sustigao Lemgo i poravnao rezultat na 7:7 da bi u 23. minuti serijom 3-0 prešao u vodstvo 12:9. Kiel je svoj zaostatak uspio smanjiti tek u posljednjoj minuti prvog dijela stoga se na predah otišlo pri rezultatu 13:14.

Na početku drugog poluvremena pogotkom Timma Schneidera Lemgo odlazi na +2 (15:13) nakon čega je krenuo lov Kiela, ali velik broj grešaka, kao i dobre reakcije Nilsa Dresrüssea na golu nisu dopuštale njemačkom prvaku da sustigne Lemgo. Tako su domaćini pet minuta prije kraja susreta imali +5 (25:20) da bi po posljednjem sučevu zvižduku upisali iznenađujuće slavlje 27:21.

Patrick Zieker sa šest pogodaka predvodio je svoju ekipu do pobjede, a vratar Dresrüsse zaustavio je 18 lopti. Kod Kiela je najefikasniji bio Filip Jicha s pet pogodaka, dok je njih dva dodao Domagoj Duvnjak.

Rhein-Neckar Löwen - SC Magdeburg 24:23 (8:11)

Nakon pripremnog perioda novog trenera Lavova Nicolaja Bredahla Jacobsena čekala je prva utakmica u najjačoj rukometnoj ligi na svijetu, a u goste mu je stigao Magdeburg. Ekipa Geira Sveinssona gotovo je priredila još jedno iznenađenje prvog kola, naime, nakon vodstva u prvom dijelu nije uspjela zadržati prednost i u drugom poluvremenu te je RN Löwen stigao do minimalne pobjede.

Utakmicu prvog kola u SAP Areni vrlo je dobro otvorio Magdeburg koji je na početku susreta poveo 4:2 te je zahvaljujući dobro posloženoj obrani i vrataru Jannicku Greenu Krejbergu držao svog domaćina u minusu. Löwen nikako nije mogao pronaći put do protivnikove mreže te je na predah otišao s tri pogotka zaostatka (8:11).

U drugom dijelu probudili su se Lavovi te su pogodcima Ekdahla du Rietza i Uwea Gensheimera stigli na samo pogodak zaostatka (10:11) te je Magdeburg svoju minimalnu prednost čuvao sve od 50. minute dvoboja. Tada su rukometaši RN Löwena prebacili u višu brzinu te su pogodcima Gensheimera i Patricka Groetzkog prešli u prvo vodstvo (21:20), a u posljednjoj minuti dvoboja to su povećali na 24:22. Marko Bezjak zabio je za 24:23, a iako je Magdeburg imao priliku za izjednačenje, Lavovi su se uspjeli obraniti te upisati minimalno slavlje na otvorenju sezone.

Uwe Gensheimer bio je odličan s devet pogodaka za RN Löwen, dok je Niklas Landin zaustavio 16 lopti. Na suprotnoj strani Robert Weber zabio je također devet golova, dok je vratar Jannick Green Krejberg upisao 16 obrana.

SG Flensburg-Handewitt - TSG Lu-Friesenheim 29:23 (13:8)

Aktualni europski klupski prvaci dobro su zakoračili u novu sezonu te su u prvom susretu protiv novih prvoligaša imali lagani trening i stigli su tako do prva dva boda.

Momci Ljubomira Vranješa dobro su otvorili susret protiv Friesenheima te su nakon šest minuta igre imali +3 (4:1). Suparnik se nije lako predao te je serijom 3-0 ubrzo poravnao rezultat (4:4). Igralo se tako pogodak za pogodak sve do 22. minute kada je Flensburg prebacio u višu brzinu i otišao na tri pogotka prednosti (11:8) da bi do odlaska na odmor to povećao na 13:8.

Nastavak susreta donio je smirenu igru Flensburga, a trener Vranješ priliku na terenu dao je svim igračima. Friesenheim nije niti u jednom trenutku stigao u blizinu svog protivnika stoga je Flensburg susret mogao mirno privesti kraju. Po isteku 60. minute na semaforu je stajalo 29:23.

Kod Flensburga je najbolji bio Anders Eggert s osam pogodaka, a vratar Mattias Andersson sakupio je 14 obrana. U redovima Friesenheima istaknuo se Phillipp Grimm sa šest golova, dok je čuvar mreže Kevin Klier zaustavio 16 lopti.

Frisch Auf! Göppingen - Füchse Berlin 29:27 (15:14)

Momčad Frisch Auf! Göppingena pobrinula se za drugo izjednačenje kola te je u svojoj dvorani predvođena novim trenerom Magnusom Anderssenom porazila berlinske Lisice koje su, pak, početak sezone otvorile bez Denisa Špoljarića i Bartolomieja Jaszke.

Nielsen zamjena za Špoljarića

Denis Špoljarić uspješno je operiran te ga sada čekaju tri mjeseca pauze, a zbog njegove ozljede Berlin je kao zamjenu i pojačanje u obrani doveo Kaspera Nielsena, nekadašnjeg igrača Flensburga. Nielsen je s Lisicama potpisao ugovor do kraja sezone, a u Berlin je stigao iz Bjerringbro-Silkeborga.

Serijom 3-0 Göppingen otvara susret te nameće svoj tempo igre nakon čega su rukometaši Berlina pokušali smanjiti svoj zaostatak, a to im je pošlo za rukom u 12. minuti susreta kada serijom od tri pogodaka izjednačavaju na 6:6. Krenula je tada igra gol za gol koja se zadržala gotovo do isteka 30. minute, a da se na predah ne otiđe s jednakim rezultatom pobrinuo se Pavel Horak koji zabija za 15:14.

Prvih 15 minuta drugog poluvremena nastavila se izjednačena igra, a momčad Göppingena u 44. minuti kreće lomiti rezultat te se s nova tri uzastopna pogotka odvojila od Berlina na 21:18, a potom i na 25:20. Berlin više nije mogao sustići svog protivnika te se do isteka 60. minute pobrinuo tek da smanji svoj zaostatak na 27:29.

Kod pobjedničke ekipe najbolji su bili Manuel Späth, Alix Kevynn Nyokas, Marcel Schiller i Anton Halen svaki s po četiri zgoditka, dok je među vratnicama Primož Prošt sakupio 13 obrana. Petar Nenadić zabio je šest golova za Berlin, dok je vratarski tandem Heinevetter-Štochl zaustavio 12 lopti.

VfL Gummersbach - HSV Hamburg 27:27 (12:15)

Gummersbach, koji je ostao bez Michala Kopče, Barne Puticsa, Lucasa Puhla i Fredrika Larssona, dobro se snašao protiv Hamburga Davora Dominikovića iza kojeg je burno razdoblje te su ove dvije momčadi na početku sezone podijelile bodove, iako je prvo poluvrijeme pripalo Hamburgu.

Hamburg susret otvara s dva uzastopna pogotka da bi Steffan Schröder to vratio na 1:2. Krenula je tada nešto bolja igra Hamburga u kojoj je držao vodstvo sve do 12. minute kada na 5:5 izjednačuje ekipa Emira Kurtagića. Igralo se tako izjednačeno sve do 27. minute dvoboja kada serijom 3-0 Hamburg postavlja rezultat 15:12 s kojim se otišlo i na odmor.

U nastavku je dobro krenuo Hamburg, koji nakon četiri minute igre ima +4 (20:16), ali Gummersbach se nije predao te je serijom pogodaka izravnao rezultat na 21:21 nakon čega je uslijedila igra gol za gol koja se zadržala sve do isteka 60. minute kada je na semaforu stajalo 27:27.

U redovima Gummersbacha istaknuo se Florian von Gruchalla s pet golova, dok je vratar Matthias Puhle sakupio 13 obrana. Adrian Pfahl i Kentin Mahe sa sedam pogodaka svaki bili su najbolji kod Hamburga čiji je vratar Johannes Bitter, pak, zaustavio 16 lopti.

HC Erlangen - Tus N-Lübbecke 25:30 (15:18)

Novi prvoligaš u svojoj je dvorani u prvom kolu ugostio Lübbecke koji, pak, svom domaćinu nije dao prevelike šanse u borbi za bodove. Predvođen Dragom Vukovićem i Nikolom Blažičkom Lübbecke je lako stigao do prva dva boda na ljestvici.

Od prve minute snažno je krenuo Lübbecke te je već nakon šest minuta igre stvorio prednost od tri pogotka (6:3). Tijekom ostale 24 minute Erlangen se nije imao priliku približiti svom protivniku koji je, pak, vrlo lako čuvao prednost stoga se na odmor otišlo s +3 (18:15) za Lübbecke.

U nastavku se ništa nije promijenilo te su gosti s dva uzastopna pogotka Vukovića ostavili Erlangen na minus pet (20:25) i tu su prednost čuvali sve do posljednje minute susreta. Konačnih 25:30 postavlja Ole Rahmel iz redova domaćina.

Kod Lübbeckea je najbolji bio Vuković s osam pogodaka, dok je Blažičko na vratima zaustavio 11 lopti, a Tomislav Huljina nije bio u sastavu. Ole Rahmel s devet golova istaknuo se kod Erlangena, dok je vratarski tandem Bayerschmidt-Štochl sakupio deset obrana.

GWD Minden - HSG Wetzlar 24:30 (12:15)

Wetzlar je nakon dobrih priprema i osvajanja Heide Cupa nastavio s dobrim rezultatima te je tako u prvom kolu Bundeslige stigao do pobjede i dva boda nakon što je bio bolji od Mindena Gorana Perkovca.

Wetzlar je od prve minute krenuo s dobro posloženim napadom, ali i obranom, stoga je suparnikovu mrežu popunio tri puta, dok je njegova bila mirna sve do osme minute kada Minden pogađa za 1:3. Ali tada još pojačava tempo Wetzlar te odlazi na +5 (8:3) nakon čega usporava igru, a upravo to dopušta Mindenu da se ponovno vrati u susret te u 24. minuti stigne na samo gol zaostatka (10:11). Ipak nije uspio domaćin i izjednačiti te se Wetzlar nanovo odvaja na +3 (15:12), rezultat s kojim se odlazi u svlačionice.

Drugih 30 minuta utakmice donijelo je mnogo bolju igru Wetzlara koju ekipa Mindena nije mogla pratiti te nakon što je ekipa Ivana Balića u 40. minuti otišla na novih pet pogodaka prednosti (20:15) susret je bio riješen. Do isteka posljednje minute čuvao je Wetzlar rezultat te je semafor po posljednjem sučevu zvižduku pokazao 30:24.

Kod pobjednika je najbolji bio Kent Robin Tönnesen sa sedam golova, Balić je dodao jedan, a vratar Andreas Wolff sakupio je sedam obrana. Kod Mindena se iskazao Christoph Steinert sa šest pogodaka, a čuvar mreže Gerrie Eijlers zaustavio je osam suparničkih napada.

TSV Hannover-Burgdorf - MT Melsungen 22:26 (9:13)

Melsungen je novu sezonu otvorio uvjerljivom pobjedom nad gotovo nepromijenjenim Hannoverom, a koja je ujedno označila i bundesligaški debi Marina Marića u novom dresu.

Melsungen na samom početku susreta stvara seriju od pet pogodaka čime postavlja rezultat 5:0 od čega se Hannover nije uspio oporaviti te je svoj zaostatak tek uspio smanjiti na četiri gola stoga se na predah otišlo pri rezultatu 9:13.

U drugom dijelu sraza Melsungen je malo usporio tempo, ali da Hannover dodatno ne smanji svoj zaostatak pobrinuo se Mikael Alf Appelgren koji je dobro zatvorio svoja vrata. Stečenu prednost od četiri gola iz prvog poluvremena stoga je Melsungen zadržao sve do isteka regularnog vremena utakmice kada je bilo 26:22.

Melsungen je do pobjede predvodio Michael Allendorf s devet zgoditaka, Marić se nije upisao u listu strijelca, dok je Mikael Alf Appelgren sakupio 16 obrana. Kod Hannovera je najefikasniji bio Torge Johannsen koji siguran biva deset puta, a čuvari mreže Ziemer-Weber obranili su devet lopti.

Bergischer - SG BBM Bietigheim 33:27 (14:12)

Novi član najvišeg randa Bundeslige s novih pet igrača gostovao je kod oslabljenog Bergischera te je unatoč porazu pokazao da se ne misli lako predati u novim izazovima.

Bergischer se već na početku susreta odvojio na +3 (7:4), ali ubrzo je Bietigheim stigao na samo pogodak zaostatka (7:8) te se držao uz bok domaćinu sve do posljednje minute prvog dijela kada je za 14:12 zabio Maximilian Weiss.

Drugih 30 minuta donijelo je podjednaku igru te se Bergischer od svog protivnika na više od dva pogotka odvojio tek u 55. minuti susreta kada postavlja rezultat 29:26, da bi tu prednost do posljednjeg sučeva zvižduka povećao na +5 (33:27).

Kod Bergischera je najbolji bio Fabian Gutbrod sa sedam golova, dok je na vratima Björgvin Pall Gustavsson upisao tek četiri obrane. Kod novopečenih prvoligaša najefikasniji su bili Tim Dahlhaus i Andre Lohrbach svaki s po šest pogodaka, dok je Jan Kulhanek zaustavio devet Bergischerovih lopti.

Foto: Facebook - TuS N-Lübbecke

Bundesliga

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Flensburg29:23Ludwigshafen
Hannover-Burgdorf22:26Melsungen
Bergischer33:27SG BBM Bietigheim
Lemgo27:21Kiel
Erlangen25:30TuS N-Lübbecke
Göppingen29:27Füchse Berlin
Gummersbach27:27HSV Hamburg
Rhein-Neckar Löwen24:23Magdeburg
Minden24:30Wetzlar
Melsungen31:20HBW Balingen-Weilstetten
1Kiel 361095:854+24165
2Rhein-Neckar Löwen 351059:855+20461
3Flensburg 35998:866+13252
4Magdeburg 33988:908+8044
5Göppingen 35949:944+540
6Füchse Berlin 33913:916-337
7Melsungen 31920:865+5535
8HSV Hamburg 34945:939+634
9Wetzlar 33883:875+832
10Gummersbach 34920:951-3130
11TuS N-Lübbecke 35969:989-2029
12Hannover-Burgdorf 36981:1019-3829
13Bergischer 34925:1005-8028
14Lemgo 35997:1011-1425
15HBW Balingen-Weilstetten 30754:830-7625
16Ludwigshafen 35890:1035-14523
17Minden 34890:952-6222
18Erlangen 34850:943-9322
19SG BBM Bietigheim 34876:1045-16913

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!

Bundesliga

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Flensburg29:23Ludwigshafen
Hannover-Burgdorf22:26Melsungen
Bergischer33:27SG BBM Bietigheim
Lemgo27:21Kiel
Erlangen25:30TuS N-Lübbecke
Göppingen29:27Füchse Berlin
Gummersbach27:27HSV Hamburg
Rhein-Neckar Löwen24:23Magdeburg
Minden24:30Wetzlar
Melsungen31:20HBW Balingen-Weilstetten
1Kiel 361095:854+24165
2Rhein-Neckar Löwen 351059:855+20461
3Flensburg 35998:866+13252
4Magdeburg 33988:908+8044
5Göppingen 35949:944+540
6Füchse Berlin 33913:916-337
7Melsungen 31920:865+5535
8HSV Hamburg 34945:939+634
9Wetzlar 33883:875+832
10Gummersbach 34920:951-3130
11TuS N-Lübbecke 35969:989-2029
12Hannover-Burgdorf 36981:1019-3829
13Bergischer 34925:1005-8028
14Lemgo 35997:1011-1425
15HBW Balingen-Weilstetten 30754:830-7625
16Ludwigshafen 35890:1035-14523
17Minden 34890:952-6222
18Erlangen 34850:943-9322
19SG BBM Bietigheim 34876:1045-16913