Košarka

Hrvatska uz blijedo izdanje protiv Grčke upisala i drugi poraz te ozbiljno ugrozila prolazak skupine

Davor Kovačević • srijeda, 03.09.2014.
Hrvatska uz blijedo izdanje protiv Grčke upisala i drugi poraz te ozbiljno ugrozila prolazak skupine
Foto: EPA

Pred hrvatskim košarkaškim reprezentativcima bio je imperativ pobjede kojom bi se iskupili za veliku pljusku protiv Senegala, no to se nije dogodilo te je Grčka je od samog početka zagospodarila terenom i zasluženo slavila sa 76:65.

Trebao je ovo biti derbi skupine u kojoj su reprezentacije Hrvatske i Grčke označene prvim favoritima. Grci su taj status opravdali i osigurali broj jedan, a Hrvati su se još jednim blijedim izdanjem na oba kraja terena gurnuli u situaciju da u srijedu protiv Portorika odlučuju o prolasku u daljnju fazu natjecanja.

Poslije vrlo dobre predstave protiv Argentine, mučenje protiv Filipina okarakterizirano je samo kao loš dan, a onda su su Senegalci razotkrili sve hrvatske slabosti, dok su Grci samo potvrdili da nešto definitivno ne štima u igri hrvatske reprezentacije. Očekivala se pozitivna reakcija u kojoj će košarkaši, sportski rečeno, „skupiti glave“, a izuzev posljednjih nekoliko minuta treće četvrtine Hrvatska je izgledala vrlo loše, kako u napadu koji je na pravoj razini funkcionirao jedino protiv Argentine, tako i u obrani na čije se pravo izdanje još uvijek čeka.

Hrvatska je krenula koševima Tomića koji je ujedno bio autor i posljednjeg hrvatskog vodstva (4:2) te je prisilio grčkog izbornika Katsikarisa da iz igre nakon svega dvije i pol minute povuče Glyniadakisa i vrati Bourousisa. Tada je krenula grčka serija od 10-2 koja je primorala Repešu na prvu minutu odmora. Hrvatska je ubrzo koševima Simona, Laffayetea i Bogdanovića poravnala rezultat na 12:12, a na prvi predah se otišlo s prednošću Grčke od 16:14.

Simon i Rudež svojim su ubačajima držali Hrvatsku u egalu još početkom druge četvrtine, no onda se dogodio veliki blackout u napadu te su hrvatski košarkaši ostali bez koša gotovo šest minuta što su Grci iskoristili za bijeg na velikih 32:19. Konačno, tricom Bogdanovića prekinuta je crna serija, no na odmoru je Grčka imala veliko vodstvo od 36:23.

Nastavak nije donio pomak u hrvatskoj igri te je Grčka poenima Printezisa nakon pet minuta igre u trećoj četvrtini imala, do tada, najvećih 44:25. Malo nade u preokret pružio je završetak te dionice kada se Hrvatska spustila na deset koševa zaostatka (49:39).

Te nade brzo su ugašene na startu posljednjih deset minuta kada se Grčka ponovno odlijepila na velikih 15 koševa razlike (55:40), a ubačajem Šarića za samo minus osam (56:64) ponovno se se ukazala prilika, no na tome je sve i ostalo te je ovaj puta izostala još jedna apaurinska završnica hrvatskih košarkaša.

Bogdanović je ponovno bio najbolji hrvatski strijelac s 20 poena, a za pozitivan rezultat izostao je veći učinak ostalih igrača od kojih je samo Šarić bio dvocifren s deset ubačenih poena. Kod Grka su se iskazali Papanikolau i Kaimakoglu s 14, dok je Bourousis dodao 13 poena.

Nakon ovoga poraza jasno je da Hrvatska više ne može do željenog prvog mjesta te joj sutra predstoji utakmica istine protiv Portorika, a eventualni poraz značio bi i oproštaj od Svjetskog kupa.

Svjetski kup, skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Filipini73:77Portoriko
Senegal46:81Argentina
Grčka76:65Hrvatska
1Grčka 50+65
2Argentina 32+49
3Hrvatska 32+16
4Senegal 23-51
5Filipini 14-21
6Portoriko 14-58

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.09.2014. u 16:28
    ukić, markota, lafayete i andrić sigurno nisu dobri igrači. A o Žoriću je teško reći...to što igra u Feneru NE znači ništa, jer turci su poznati da u zadnjih 10 godina bacaju silne milijune na polu-igrače. Ni na prošlom EPu, a ni u ove 4 tekme na SPu nije NIŠTA pokazao. Da Žorić išta vrijedi onda... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.09.2014. u 14:31
    Ma naravno da su to dobri ili odlični igrači. A zašto ne igraju ni približno dobro kao u svojim klubovima ...to ostaje otvoreno pitanje.
    Obrisan korisnik
  • Zdren04.09.2014. u 14:09
    Također bi se složio s onima koji misle da igrači nisu tako loši. Više-manje igraju u dobrim klubovima i imaju relativno važne uloge. Možda neki od njih nisu u dobroj formi, no zato su tu bile pripreme da se momčad sredi. Uglavnom, ako nije do igrača, onda je...
    Zdren
  • Obrisan korisnik04.09.2014. u 12:41
    Nisam neki stručnjak, ali se slažem s gore navedenim da u repki imamo sasvim soldine, pa čak i odlične igrače. Isto tako mislim da Žorić nije prevara od igrača, jer čisto sumnjam da bi Fenjer samo tako bacio pare, solidne pare, na beskorisnog igrača. Slična stvar je i sa Ukićem... Drugim riječima... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.09.2014. u 12:31
    pogledao sam do polovice 2 četvrtine i ugasio tv. Sve je bilo jasno. Grčka igra lijepu tranzicijsku košarku, dodavanja do slobodnog igrača.. ma melem za gledatelja koji ne navija za Hrvatsku. Šteta što su promašili toliko otvorenih trica jer bi u tom slučaju bilo 40 razlike.. ali što sad to znači... [više na forumu]
    Obrisan korisnik