Košarka

Hrvatska s premalo raspoloženih igrača zaustavljena u osmini finala

Branimir Korać • subota, 06.09.2014.
Hrvatska s premalo raspoloženih igrača zaustavljena u osmini finala
Foto: EPA

Hrvatska košarkaška reprezentacija u Madridu je poražena od Francuske sa 69:64 i ostala je bez četvrtfinala Svjetskog prvenstva. Premalo raspoloženih igrača u hrvatskim redovima na kraju je presudilo pobjednika.

Očekivano tvrda utakmica protiv Francuske u kojoj je Hrvatskoj definitivno nedostajalo širine. Samo dvojica igrača na očekivanoj razini dok je ostatak podbacio i nije bilo prave pomoći. Francuzi su na kraju imali veću širinu i zaslužili su prolaz.

Odlično je Hrvatska otvorila utakmicu, povela je vrlo brzo s 13:5 na krilima raspoloženog Bojana Bogdanovića koji je u tom razdoblju utrpao Francuzima već devet poena. S druge strane Francuzi su promašili dosta otvorenih situacija, posebno Boris Diaw što je na drugoj strani kažnjeno.

Prva četvrtina završila je vodstvom Hrvatske 15:7, Francuska je limitirana na mali broj poena za što je svakako zaslužna hrvatska obrana, ali i u dobrom dijelu neraspoloženost Francuza u napadu u tom razdoblju.

U drugih deset minuta krenulo se sa zamijenjenim ulogama. Sada je hrvatski napad bio u problemima, Francuska je zaigrala pokretljivije u obrani i sve teže se dolazilo do otvorenih pozicija za šut.

Posebno je bilo vidljivo koliki problem nastaje kada Francuzi krenu čvršće prema našim razigravačima, bilo prema Lafayetteu, bilo prema Ukiću.

Evan Fournier bio je glavni adut Francuske u preuzimanju vodstva, no srećom spriječeno je neko veće odvajanje i Hrvatska je na odmor otišla s malim zaostatkom 23:22.

Polovicu hrvatskih poena na poluvremenu postigao je Bogdanović dok je na drugoj strani Fournier bio na sedam poena.

Na početku drugog poluvremena nastavili su se problemi s igrom na postavljenu francusku obranu, jedine poene za Hrvatsku postigao je Kruno Simon i to ubacivši tricu nakon što je ispala francuska obrana spašavajući loptu iz auta.

S druge strane Francuska je izgledala tečnije u napadu i uspjela se odvojiti na 37:27.

Dok je Hrvatska u napadu išla iz pogreške u pogrešku, a niti šutevi nisu bili blizu, s druge strane Fournier je nastavio raditi nered u hrvatskoj obrani.

Minutu i pol prije kraja treće četvrtine Francuska je pobjegla na 46:30, hrvatski napad u tim trenucima izgledao je amaterski, nije izrađena niti jedna akcija i nije niti čudno što se Colletova momčad toliko odvojila.

Repeši nije preostalo ništa drugo nego pozvati minutu odmora nakon koje su Bogdanović i Tomić ipak uspjeli približiti Hrvatsku na 46:34 uoči posljednjih deset minuta.

Ulazak u posljednju četvrtinu donio je ohrabrenje, vrlo dobro igrao je Ante Tomić kojeg visoki francuski igrači u tom razdoblju nisu mogli zaustaviti i Hrvatska se uspjela prinbližiti na 52:45, puno ugodniji rezultat od onih ružnih 16 poena zaostatka.

I dok je Ante vraćao Hrvatsku u utakmicu, prednost Francuske održavao je s dvije trice Gelabale i na ulasku u posljednje tri minute bilo je 60:54 za Francusku da bi dvije i pol minute prije kraja veliku i tešku tricu preko ruke ubacio i Heurtel.

Međutim uz Tomića raspoložen je bio i Bogdanović koji je nakon krađe Šarića 54 sekunde prije kraja ubacio tricu za približavanje na 66:64.

Francuzi nisu iskoristili napad i Hrvatska je dobila priliku za poravnanje, no 21 sekundu prije kraja Bogdanoviću ne ulazi trica. Odmah se išlo na prekršaj te je na drugoj strani Heurtel ubacio dva slobodna bacanja za 68:64.

Nakon minute odmora Hrvatska je išla na brzu realizaciju, no Simon nije ubacio tricu sa sedam metara.

Batum je na drugoj strani ubacio jedno slobodno bacanje i priči je bio kraj.

Bojan Bogdanović susret je završio s 27 poena, a Ante Tomić dodao je 17. Kod Francuske 14 poena upisao je Batum, a 13 Fournier.

Svjetski kup, završnica

osmina finala

SAD86:63Meksiko
Francuska69:64Hrvatska
Dominikanska Republika61:71Slovenija
Španjolska89:56Senegal
Litva76:71Novi Zeland
Srbija90:72Grčka
Turska65:64Australija
Brazil85:65Argentina

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.09.2014. u 09:07
    Previše sam tužan i frustriran, svi ste već sve rekli....samo ću se osvrnuti na učinak naša dva playa (ukić i lafayete) u tekmi protiv francuza.Dakle, njihov kombinirani učinak u 40 minuta:šut iz igre: 1/13!!asistencije: 7izgubljene lopte: 3ukradene lopte: 0!!valorizacijski učinak: 0!!Sada se... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • babilon06.09.2014. u 23:44
    zadnji napad smo trebali njima prepustiti loptu, potom ih navući na našu polu, pa polukontrom riješiti pitanje pobjenika.A ne svi u napad
    babilon
  • babilon06.09.2014. u 23:40
    sad zasad nemam komentara zato što razmišljam
    babilon
  • babilon06.09.2014. u 23:39
    aj ne lupetaj
    babilon
  • babilon06.09.2014. u 23:38
    Baš ozbiljno ?
    babilon