Rukomet

Zagrebaši nakon promjena u svojim redovima kreću na teško gostovanje u Bjelorusiju

Zvonka Keliš • subota, 20.09.2014.
Zagrebaši nakon promjena u svojim redovima kreću na teško gostovanje u Bjelorusiju

Momčad PPD Zagreba iza sebe je ostavila loše regionalno izdanje iz protekloga kola, kao i promjene u svojim redovima, te se okrenula novom teškom gostovanju na kojem želi iskoristiti novonastalu situaciju i uz pozitivan šok polučiti pozitivan rezultat za prve bodove u Bjelorusiji. Rukometaši s druge strane terena ove subote, oni Meškov Bresta, pak, imaju nešto drugačije planove te žele nove regionalne bodove uz nastavak pobjedničkog niza zadržati upravo pred svojom publikom.

Hrvatski rukometni prvak u novoj je rukometnoj sezoni stigao i do svoje treće službene utakmice u kojoj će, u sklopu trećeg kola SEHA GSS lige, snage odmjeriti s uvijek neugodnim i teškim bjeloruskim Meškov Brestom. Pokušat će se tako rukometaši PPD Zagreba, nakon promjene na klupi i uistinu lošeg izdanja protekloga tjedna protiv slovačkog Tatran Prešova, vratiti na pobjedničke staze, dok će njegov suparnik zasigurno željeti nastaviti svoj pobjednički put uz, dakako, novo vrlo dobro izdanje, posebice pred domaćom publikom.

Regionalni rukometni put ove je sezone PPD Zagreb otvorio vrlo dobrim nastupom i itekako uvjerljivom pobjedom nad našičkim Nexeom (35:19) u hrvatskom derbiju u Osijeku da bi svega tjedan dana kasnije u potpunosti pao te se prikazao u lošem izdanju prilikom povratka u svoju Kutiju šibica i pred domaćom publikom. Momčad Tatran Prešova tada je sigurno bila bolja s 25:21.

Loše izdanje te nekoliko loših rezultata, kako iz pripremnog dijela tako i u susretu drugoga kola SEHA GSS lige s Tatranom, doveli su ovoga tjedna do promjena u redovima PPD Zagreba pa je tako s pozicije glavnog trenera smjene dosadašnji trener Boris Dvoršek, a do dolaska novog imena na Zagrebovu klupu, momčad zajedno treniraju i vode treneri Zlatko Saračević te Mario Kelentrić.

Stepančić: "Moramo krenuti u pozitivan niz"

Desni vanjski PPD Zagreba Luka Stepančić uoči susreta s Bjelorusima je kazao: "Nama se do sada Brest pokazao kao najteže gostovanje jer smo svugdje uspjeli uzeti bodove osim tamo. Dogodile su se neke promjene u momčadi ovaj tjedan, došlo je do smjene trenera, šok je sigurno, ali svaki je šok uvijek dobar, bio on pozitivan ili negativan, on razbudi ekipu. Kada se to događalo prije dobro smo reagirali te se nadam da će tako biti i ovoga puta."

"Brest se dosta pojačao s vrhunskim igračima poput Manojlovića, Špiler je produžio ugovor i svi znamo o kakvoj se ekipi radi. Ona je, na kraju krajeva, izbacila Tatran Prešov i nastupat će u Ligi prvaka. Mi idemo po pobjedu kao i svake godine, nema nikakvih alibija poput dugog puta i slično. Naš cilj je jasan, dakle, moramo krenuti u pozitivan niz kojeg nam je Tatran pokvario i idemo pokazati da je to bio samo jedan loš dan", zaključio je Stepančić.

O Zagrebovu suparniku ove subote te samom dvoboju trener Saračević je kazao: "Meškov je težak protivnik, to je ekipa koja je prošle godine igrača finale SEHA lige i ove godine je još jača za nekoliko igrača. Iz utakmica koje smo vidjeli početkom sezone Meškov ima stopostotan učinak, u Ligi prvaka su nadmoćno pobijedili i plasirali se u skupinu A gdje ponovno igra s nama. U SEHA ligi ima dvije pobjede iz dva susreta. Tako da nas očekuje jako teško gostovanje, no Zagreb uvijek ide po pobjedu i tako je i ovoga puta. Otići ćemo tamo i odigrati najbolje što možemo u ovom trenutku i pokušat ćemo pobijediti."

Riječ, dvije potom je Saračević kazao i o zdravstvenom stanju ekipe te novonastaloj situaciji u njoj: "Promjena trenera je uvijek šok i vidjet ćemo kako će na nju reagirati cijela ekipa. Imamo sitnih problema s igračima što se tiče ozljeda, Josip Valčić već tri dana nije trenirao sa stopostotnim kapacitetom, fizioterapeuti kažu da će biti sve u redu, no nije ga bilo na rukometnom treningu. Sandro Obranović imao je virozu, no nadam se da će biti dobro. Zlatko Horvat je na treningu imao lakšu ozljedu skočnog zgloba, no to su sve normalne stvari i mislim da će do utakmice sve doći na svoje i da ćemo biti kompletni."

Vrijedi stoga vidjeti kako se momčad uspjela dići osam dana nakon uistinu lošeg i pomalo razočaravajućeg izdanja u Zagrebu protiv Tatran Prešova, kao i kakav je učinak na ekipu imala smjena trenera. Zanimljivo će, također, biti vidjeti kako će Lavovi reagirati na samom terenu te je li kod njih došlo do pozitivnog i dobrog buđenja, poštivanja dogovorene taktike i prave želje za pobjedom te što su momcima u proteklih nekoliko dana uspjeli učiniti Zagrebovi treneri kako bi po prvi puta pokušali osvojiti bodove u dvorani Victoria u Brestu.

Rukometaši Meškov Bresta, pak, iza sebe imaju sjajnu sezonu u kojoj su stigli do naslova regionalnog viceprvaka, a potom i dvostruke bjeloruske krune. Razloga za slavlje stoga je bilo u redovima Meškova, a nakon zanimljivih priprema i rada okrenut ponajprije ka kvalifikacijskom turniru Lige prvaka, čiji je domaćin bio upravo Brest, vrijedilo je vidjeti što je sve momčad spremila za novu rukometnu sezonu.

Trener Željko Babić u redove je svoje momčadi ovoga ljeta dobio odlična pojačanja, a iako je glavnina ekipa ostala ista imena poput Nikole Manojlovića i Janka Božovića već su na terenu pokazala od kolikog su značaja. Redove Meškova je, pak, između ostalih, napustila i nekolicina Hrvata pa su tako Robert Markotić i David Miličević krenuli put Francuske, dok je Domagoj Sršen zaigrao za Split.

Bjelorusi očekuju pobjedu

Kapetan Meškov Bresta Ljubo Vukić za Sportnet je, pak, uoči dvoboja s PPD Zagrebom izjavio: "Očekujemo pobjedu jer smatramo da smo bolji. U svakom slučaju, očekujemo tešku utakmicu, naime, znamo tko je Zagreb. Promijenio je trenera, a to je uvijek šok za momčad, a nakon smjene trenera momčadi uvijek pruže više nego prije. Znamo koliko je Zagreb opasan i koje su mu najveće kvalitete. Isto tako on poznaje nas. Ovo je prva od najmanje četiri utakmice ove sezone sa Zagrebašima i nadamo se da ćemo odmah u prvoj utakmici iskoristiti naš zamah nakon pobjede nad Tatranom i ulaska u Ligu prvaka, kao i Zagrebovo poljuljano samopouzdanje nakon izgubljene utakmice od kuće."

Uz nekoliko novih lica na terenu dvorane Victoria i pred svojim navijačima rukometaši Meškova u prvom su se vikendu rujna, slavljima nad Targos Bevom te potom i velikom pobjedom nad ekipom Tatran Prešova, pridružili Kielu, PSG-u, Metalurgu, Naturhouse La Rioji te upravo Zagrebu u skupini A Lige prvaka čime su postigli sjajan i povijesni uspjeh kluba.

S velikim poletom i elanom stoga su momci iz Bresta zakoračili i u novu regionalnu sezonu u kojoj zasigurno, unatoč još većoj konkurenciji, žele barem ponoviti uspjeh od protekle godine. Otvorio je Meškov Brest četvrto izdanje SEHA GSS lige slavljem nad Borcem iz Banja Luke (31:27) nakon čega bolji biva i od našičkog Nexea na svom terenu (29:26). Sigurne su to pobjede Meškova, no prva bolja provjera slijedi mu upravo ove subote protiv Zagreba.

Motiva zasigurno ne nedostaje pa će tako kapetan Vukić, kao i Špiler, Stojković, Manojlović, Božović, Rutenka, Babičev, Kamišik i ostatak društva svojim suparnicima iza Zagreba prirediti dobar doček u obliku vrlo dobrog nastupa i velike borbe na terenu u kojoj, kako je otkrio trener Babić za Sportnet, neće biti jednog Hrvata u bjeloruskim redovima, naime, vratar Ivan Pešić zbog ozljede skočnog zgloba neće moći nastupiti.

"Zagreb je odlična momčad koja, ako igra na svom maksimumu, a po meni će sigurno biti motivirana, može biti jako opasna. Upravo stoga očekujem veliku borbu za svaki gol. Za mene je promjena trener bila neočekivana, naime, Zagreb jest odigrao slabije nego što može, no ne zaboravimo da je Tatran Prešov odlična ekipa", kazao je za Sportnet trener Meškov Bresta.

Osvrnuo se potom Babić na svoje momke te samu utakmicu koja je pred njima: "Nakon ulaska u Ligu prvaka dogodio nam se očekivani pad, prije svega mentalni, i fokusiranost nije izražena kao prije pa je i sama izvedba lošije i nije na očekivanoj razini. Za nas je tako mnogo važnija utakmica sa Zagrebom u Ligi prvaka nego ova u SEHA ligi, ali naravno da ćemo sve napraviti da pobijedimo Zagreb i sada, što nam je u sportskom smislu i obaveza."

Momčadi Zagreba i Meškov Bresta do sada su snage odmjerile pet puta, a u tri je susreta slavila bjeloruska ekipa, dok Zagreb broji tek dvije pobjede. U sezoni 2012./2013. Meškov je u oba susreta ovih ekipa osigurao sigurno slavlje (30:25, 32:29) da bi u polufinalu pretrpio poraz od Hrvata (29:31). Naredna sezona donijela je, pak, novi bjeloruski poraz Zagrebaša (19:21), koji na tamošnjem terenu i dalje ne uspijevaju osvojiti bodove da bi posljednji dvoboj otišao na stranu Zagreba u veljači ove godine (26:20). Šesti susret tako će zasigurno biti zanimljiv i uzbudljiv, kao i oni prethodni, a vrijedi vidjeti mogu li se Zagrebaši dići nakon poraza od Tatrana i promjene na klupi, te uzeti prve bodove u Bjelorusiji, ili će Meškov nastaviti u svom pobjedničkom ritmu u SEHA ligi.

Susret trećeg kola SEHA GSS lige između Meškov Bresta i PPD Zagreba na rasporedu je u 14 sati.

Foto: Matija Hećimović

SEHA GSS liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Radnički Kragujevac29:27Borac Banja Luka
Meškov Brest28:29RK Zagreb
Veszprem33:21Metalurg Skoplje
Prešov36:30Vojvodina
Vardar Skoplje32:21Nexe Našice
1Veszprem 18561:413+14851
2Vardar Skoplje 18531:462+6945
3Meškov Brest 18507:459+4839
4RK Zagreb 18480:417+6336
5Prešov 18539:500+3933
6Nexe Našice 18449:512-6316
7Metalurg Skoplje (-1)18397:445-4815
8Borac Banja Luka 18464:537-7313
9Vojvodina 18444:510-6610
10Radnički Kragujevac 18472:589-1177

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SEHA GSS liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Radnički Kragujevac29:27Borac Banja Luka
Meškov Brest28:29RK Zagreb
Veszprem33:21Metalurg Skoplje
Prešov36:30Vojvodina
Vardar Skoplje32:21Nexe Našice
1Veszprem 18561:413+14851
2Vardar Skoplje 18531:462+6945
3Meškov Brest 18507:459+4839
4RK Zagreb 18480:417+6336
5Prešov 18539:500+3933
6Nexe Našice 18449:512-6316
7Metalurg Skoplje (-1)18397:445-4815
8Borac Banja Luka 18464:537-7313
9Vojvodina 18444:510-6610
10Radnički Kragujevac 18472:589-1177

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!