Rukomet

Zagrebaši novu europsku sezonu otvaraju susretom s Duvnjakovim Zebrama

Zvonka Keliš • nedjelja, 28.09.2014.
Zagrebaši novu europsku sezonu otvaraju susretom s Duvnjakovim Zebrama

Hrvatski rukometni prvak u nedjelju će u večernjem terminu otvoriti novu europsku rukometnu sezonu, a na suprotnoj strani zagrebačke Arene stajat će mu izuzetno težak i nimalo ugodan suparnik. Naime, Zagrebovim Lavovima u goste u sklopu prvoga kola najelitnijeg europskog klupskog rukometnog natjecanja stiže njemački prvak Kiel i njegove jake Zebre predvođene upravo hrvatskim rukometašem i bivšim Zagrebašem Domagojem Duvnjakom.

Momčad PPD Zagreba ove će nedjelje navečer zakoračiti i u novu europsku rukometnu sezonu, a na samom otvaranju u zagrebačkoj je Areni čeka uistinu težak suparnik, naime, na suprotnoj će strani terena stajati aktualni njemački prvak te trostruki osvajač najelitnijeg europskog klupskog natjecanja, Kiel.

Hrvatski rukometni prvak će na europsko tlo zakoračiti nakon vrlo dobrih i napornih priprema, tri regionalna slavlja, nad Nexeom, Meškov Brestom te Vojvodinom, ali i upozoravajućim porazom od Tatran Prešova. Također, zagrebački će Lavovi u rukometnu Europu krenuti nakon promjene na klupi gdje je trenera Borisa Dvoršeka zamijenio Veselin Vujović, koji će, pak, ove nedjelje susret svoje nove momčadi odgledati s tribina. Naime, Vujović će u uvodna dva kola Lige prvaka odraditi kaznu zadobivenu od strane Europske rukometne federacije nakon četvrtfinalne utakmice Kupa EHF između Vardara i Magdeburga na kojoj se posvađao sa sucima.

Upravo stoga Zagrebaši će po drugi puta ove sezone na teren zakoračiti pod palicom Zlatka Saračevića, a nakon itekako važnog i prvog uopće slavlja u Brestu protiv Meškova, Saračević će imati težak posao u zadržavanju svog stopostotnog učinka na klupi PPD Zagreba. Na tom putu svakako bi mu trebao pomoći Tonči Valčić koji bi trebao biti spreman za Kiel, a iako u sastavu sigurno i dalje neće biti Stipe Mandalinića, vrijedi vidjeti hoće li Mario Vuglač biti spreman za prvi europski izazov sezone.

"Svi u ekipi smo spremni i čekamo Ligu prvaka, naime, od prvog dana priprema razmišljamo o tome. Dobro smo radili od početka priprema i fizički smo spremni. Došlo je do promjene trenera i time smo dobili novu dimenziju te spremni čekamo Ligu prvaka. Dat ćemo 120% na terenu, borit ćemo se i bacati na glavu. Kiel je velika ekipa u Europi koja puca na Final Four, dok mi još moramo mnogo trenirati. Kod nas ima velikih oscilacija, ali možemo se boriti sa svakim, ako smo koncentrirani", izjavio je ususret dvoboju s Kielom dokapetan PPD Zagreba Josip Valčić.

Zagrebova se momčad pozitivno probudila nakon nimalo lakog poraza od Tatran Prešova, a novi je trener svakako donio brojne nove akcije i zamisli koje je u tjedan dana zasigurno teško u potpunosti svladati i uigrati. No, vrijedi vidjeti što je trener Vujović podučio Zagrebove momke te može li od njih dobiti onu važnu i potrebnu agresivnost u obrani koju je najavljivao kao itekako potrebnu. Vrijedi vidjeti i kako je poradio na mladim glavama Lavova te mogu li vratari nastaviti u dobrom uigranom ritmu, a momci ispred njih pokazati svu raskoš šuta i brzinu krilnih igrača, borbenost pivota te ideje, zamisli i razornost šuta vanjske linije.

"Nismo imali mnogo vremena pripremiti se, ali sada, bez obzira na Kiel, pokušavamo srediti našu igru i dobiti prepoznatljivu igru u napadu i obrani. Kiel čine izvanredni pojedinci koji ne djeluju kao sjajan kolektiv i igraju nešto lošije nego prošlih sezona", kazao je trener Vujović par dana uoči dvoboja s Kielom.

Osvrnuo se potom Zagrebov novi strateg i na samog suparnika: "Ne treba trošiti previše riječi na Kiel. Utakmica s njim je dvoboj u kojem ne možeš mnogo izgubiti, ali možeš puno dobiti. Na nama je da odigramo što bolje pred punom dvoranom, da ekipa pokaže sve kvalitete. Nakon susreta moći ćemo objektivno pogledati naše mogućnosti i napraviti analizu. Kiel je favorit, ali Zagreb će biti tvrda kost za Kiel, kao i sve druge ekipe u Ligi prvaka."

Prvak Njemačke u sezonu je zakoračio sa sjajnim najavama te velikim mogućnostima, naime, nakon što su ovoga ljeta redove Kiela napustili Gudjon Valur Sigurdsson, Christian Zeitz i Wael Jallouz, ovu moćnu momčad već punu najboljih rukometaša Europe dodatno su popunili najbolji rukometaš svijeta Domagoj Duvnjak, kao i Joan Canellas, Steffen Weinhold među onim ključnijim igračima. No, sezona iz snova kao što je najavljivana kod ove ekipe, nije tako započeta. Otvorio ju je Kiel uvodnim bundesligaškim porazom kod Lemga, a nakon slavlja nad Flensburgom, HSV-om, Wetzlarom i Melsungenom, Kiel je prije svega nekoliko dana pokleknuo i kod Bietigheima.

Duvnjak pozvao na oprez protiv Zagreba

"Neće nam biti lako. Zagreb je momčad sastavljena od mladih gladnih igrača i nekolicine onih iskusnih. Atmosfera će uz to također biti nevjerojatna, posebice uz 15000 ljudi u dvorani. Vujović je vrlo iskusan trener i voli raditi s mladim igračima tako da je on pozitivan šok za cijelu ekipu", otkrio je bivši igrač Zagreba Domagoj Duvnjak koji je svoje suigrače upozorio na mlade Zagrebove momke: "Već su prijašnjih sezona pokazali kako mogu igrati kvalitetan rukomet, a sada su godinu dana zreliji i samim time opasniji."

Vrijedi istaknuti kako je momčadi nedostajao kapetan Filip Jicha na svojoj pravoj razini, a nedostajat će joj i narednih šest mjeseci koliko će trajati njegov oporavak od ozljede i operacije skočnog zgloba. Iako će Jicha zasigurno mnogo nedostajati svojoj ekipi, ona se ne mora bojati za svoje rezultate jer će je uz Duvnjaka i Canellasa predvoditi uvijek jaki i neugodni Aron Palmarsson, Marko Vujin, Rasmus Lauge, Christian Sprenger, Rene Toft Hansen te naravno vratari Johan Sjöstrand i Andreas Palicka.

Bojazan bi zbog ovakvog sastava stoga trebale imati sve ekipe kako u Bundesligi tako i u Ligi prvaka u kojoj Kiel kreće u svoju 18. sezonu, a ponovno s istim ciljem lova na svoj četvrti naslov prvaka Europe. Trener njemačkih Zebri Alfred Gislason stoga je uoči samog susreta kazao: "Lijepo je igrati u Zagrebu, a sama momčad ima veliku tradiciju. Ovdje također leži i budućnost balkanskog rukometa. Zagreb uistinu ima brojne talente tako da bi moglo postati opasno ukoliko im se dopusti da igraju kako žele."

Momčadi Zagreba i Kiela do sada su se susretale četiri puta, a dva su dvoboja otišla na stranu Nijemaca, dok su dva završena neriješenim rezultatom. Također, Zagrebaši su pritom prije dvije sezone na svom terenu pokazali što sve uistinu znaju i umiju protiv onih najboljih te su čak i poveli s odličnih sedam razlike protiv Kiela, no prednost je tada ispuštena te se Zagrebovi Lavovi nadaju novom iznenađenju sa zamislima novoga trenera, dok s druge strane njemačke Zebre zasigurno očekuju sigurno otvaranje europske sezone predvođeno svojim najboljim snagama.

Susret prvoga kola Lige prvaka između PPD Zagreba i Kiela u Areni Zagreb počinje u 19.30 sati.

Foto: Matija Hećimović

Liga prvaka - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Metalurg Skoplje22:27Paris Saint-Germain
La Rioja39:31Meškov Brest
RK Zagreb27:25Kiel
1Kiel 10322:259+6318
2Paris Saint-Germain 10297:266+3112
3RK Zagreb 10241:248-712
4La Rioja 10305:30509
5Meškov Brest 10267:293-266
6Metalurg Skoplje 10233:294-613

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Kvrga28.09.2014. u 14:30
    Na prvoj stranici, u nadnaslovu piše "Lavovi bez prvog trenera, a meni se na prvu učinilo da piše "Lavovi bez zuba" ;)
    Kvrga